Polsko slaví 105 let od opětovného získání nezávislosti. Varšavou pochodovali nacionalisté

Události: Polsko slaví 105 let od opětovného získání nezávislosti (zdroj: ČT24)

Polsko si v sobotu připomíná 105 let od opětovného získání nezávislosti, které se dočkalo po více než staletí, kdy byla země rozdělena mezi Rusko, Rakousko-Uhersko a Prusko. Do ulic Varšavy tak vyšli lidé v rámci Pochodu nezávislosti, který už několik let pořádá polská krajní pravice. Mnozí účastníci drželi červenobílé vlajky, jiní zapalovali světlice. Organizátoři hovoří o „největším vlasteneckém shromáždění v Evropě“, oficiální informace k účasti ale chybí.

Pochod nezávislosti Varšavou je tradičně největší akcí 11. listopadu. Podle kritiků je až příliš spojený s účastí nacionalistických skupin. Akci v posledních letech pořádá krajní pravice. V sobotním průvodu se objevovaly transparenty zaměřené proti Evropské unii, Ukrajincům nebo LGBT+ menšině. 

Polský svátek nezávislosti v minulosti přilákal sympatizanty krajní pravice jiných evropských zemí, například z Itálie nebo Maďarska. Mezi letošními účastníky byl šéf malé britské strany Britain First (Británie na prvním místě) Paul Golding, který z místa sdílel fotografie s polským europoslancem za Právo a spravedlnost (PiS) Dominikem Tarczyńským.

Opoziční předák Donald Tusk vyzval ve videoposelství ke Dni nezávislosti na sociální síti X k umírněnosti. „Každý, kdo používá slovo národ k rozdělování a rozsévání nenávisti, stojí proti národu,“ upozornil Tusk. Jeho Občanská koalice (KO) má po říjnových parlamentních volbách spolu s dalšími dvěma stranami většinu v Sejmu, dolní komoře parlamentu. První mandát k sestavení vlády však získal dosavadní premiér Mateusz Morawiecki z vládnoucí národně konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński u příležitosti svátku varoval před údajnou dominancí Německa v Evropské unii. „My Poláci chceme být svobodní, chceme být nezávislí a nechceme se podřizovat Němcům,“ citovala agentura PAP Kaczyńského. Podle něj byl již vypracován „konkrétní plán“, který by v případě realizace ze strany EU vedl ke ztrátě suverenity a „zničení polského státu“.

Polský prezident Andrzej Duda a předseda vlády Mateusz Morawiecki položili květiny k sochám otců zakladatelů, navštívili mši za vlast a vzpomněli na roli armády při obnově státnosti.

Den nezávislosti připomíná událost z 11. listopadu 1918, kdy se zakladatel novodobého polského státu Józef Pilsudski vrátil z vězení v Magdeburku do Varšavy a převzal vrchní velení polských vojsk. Nezávislost získalo Polsko po první světové válce, předtím bylo jeho území více než století rozděleno mezi Prusko, Rakousko-Uhersko a Rusko.