Po útoku v Tel Avivu zemřel italský turista, sedm lidí je zraněných. Útočníka zastřelila policie

Při útoku na přímořské promenádě v Tel Avivu v pátek zemřel italský turista, dalších sedm lidí ze zahraničí utrpělo zranění. Národnost oběti potvrdil Řím. Izraelská policie uvedla, že zastřelila útočníka. Byl to podle ní izraelský Arab. Muž najížděl autem do chodců a střílel na ně.

List The Times of Israel s odkazem na zdravotnickou službu Magen David Adom napsal, že útok se odehrál na dvou místech v hojně navštěvované části města u pobřeží Středozemního moře. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani potvrdil, že mrtvým je Ital. Čin odsoudil jako „zbabělý útok“. Lidé, kteří utrpěli zranění, jsou podle agentury AP další evropští turisté z Itálie a také Velké Británie ve věku 17 až 74 let. České ministerstvo zahraničí oznámilo, že žádný český občan mezi zraněnými není.

Na místo, kde útočník najížděl autem do chodců, pak dorazil policista, který se pohyboval nedaleko. Policejní sbor uvedl, že útočník tasil zbraň, a tak ho policista „zneškodnil“.

Izraelské úřady i představitelé dalších zemí považují útok za terorismus stejně jako další útok, který se v pátek stal na Západním břehu Jordánu – střelba na auto, v němž zahynuly dvě Izraelky a třetí utrpěla zranění. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí zdůraznil, že Spojené státy „silně odsuzují dnešní (páteční) teroristické útoky“.

Zpravodaj České televize na blízkém východě David Borek upozornil, že izraelský premiér Benjamin Netajahu oznámil, že do služby budou povoláni všichni rezervisté z řad pohraniční policie. „Zároveň bude zajímavé sledovat, jaká bude reakce subkultury palestinských radikálů, zejména hnutí Hamás a podobně, do jaké míry budou tento čin oslavovat,“ řekl.

Zvýšené napětí v oblasti

„Útočník se pokusil o teroristický čin kombinací dvou metod, které jsou v poslední době 'oblíbené' mezi palestinskými militantními skupinami – najel do skupiny lidí na přímořské promenádě autem a zároveň byl ozbrojený a pokoušel se realizovat střelecký útok,“ podotkl Borek.

Dodal, že oblast je turisticky oblíbená, jelikož jde o promenádu. „Je to velice zneklidňující akce, ale ne, že by byla unikátní – v tomto roce zažívá Izrael podobné útoky velice často a například použití aut jako zbraně je v palestinské společnosti používáno proti izraelským civilistům ve větší míře už od roku 2015.“ Podle Borka je útok zneklidňující zejména v tom smyslu, že přichází v době „zvýšených tenzí, které probíhají paralelně na několika frontách.“ 

V Izraeli panuje v posledních dnech velmi napjatá atmosféra poté, co izraelská policie tento týden provedla razie v jeruzalémské mešitě al-Aksá. Po nich následovaly raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy a také z Libanonu, na které armáda odpověděla nálety.

Policie intenzivně pátrá i po pachateli nebo pachatelích útoku na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde po střelbě na osobní auto zemřely dvě Izraelky, třetí je těžce zraněná.  

Zrušený protestní pochod ulicemi

Zvýšené napětí mezi Izraelci a Palestinci přišlo v době, kdy se v Tel Avivu opakovaně konají protivládní protesty. Pořadatelé shromáždění naplánovaného na sobotu oznámili, že se navzdory teroristickému útoku uskuteční. Přistoupili ale na požadavek policie, aby zrušili pochod ulicemi, který měli také naplánovaný.

Demonstrace pokračují, přestože koalice schvalovaní reformy pod tlakem nedávno pozastavila a zahájila dialog s opozicí. Organizátoři protestu uvedli, že „izraelská vláda selhává ve všech oblastech“. Dodali, že část sobotní demonstrace bude věnována pozůstalým a bezpečnostním složkám.