Izrael po náletech v Pásmu Gazy zaútočil i na libanonském území. Reagoval na raketové útoky

Události: Nepokoje na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda oznámila, že zahájila nálety v Pásmu Gazy, tvrdí, že cílem byly výrobny zbraní a tunely, které používá islamistické hnutí Hamás. Podnikla také údery na libanonském území, údajně také cílila na zařízení Hamásu. Izrael označil nálety za odvetu za předchozí raketové útoky, které přišly z palestinské enklávy a z Libanonu a Izrael je přičítá Hamásu. Při útoku na Západním břehu Jordánu také zemřely dvě ženy a jedna byla vážně zraněna. Na místo přijeli i premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Joav Galant, podle kterých je jen otázkou času, kdy se podaří dopadnout pachatele.

Již ve čtvrtek večer informovala izraelská média o náletech v Pásmu Gazy, armáda v pátek ráno oznámila, že zaútočila také na libanonském území. Uvedla, že cílila na tři infrastrukturní cíle Hamásu. Ten podle webu The Times of Israel působí v palestinských uprchlických táborech v jižním Libanonu.

„Nedovolíme teroristické organizaci Hamás operovat v Libanonu a činíme stát Libanon zodpovědným za každý přímý útok přicházející z jeho území,“ oznámila izraelská armáda.

Místní obyvatelé hovořili o explozích poblíž palestinského uprchlického tábora Rašídíja u města Súr. Dva libanonské zdroje z prostředí bezpečnostních složek uvedly, že úder zasáhl malou stavbu poblíž oblasti, odkud byly dříve odpáleny rakety. Libanonská armáda následně podle agentury AFP oznámila, že nedaleko hranic s Izraelem zničila odpalovací rampu pro rakety, které mohly být vypáleny na Izrael.

„Okolo půl čtvrté ráno jsme slyšeli letadla a výbuchy. Pak se ozvala jedna exploze poblíž nás,“ popsal situaci obyvatel jižního Libanonu Abú Husejn. 

V Pásmu Gazy byly podle agentury Reuters slyšet izraelské bojové letouny krátce po půlnoci místního času. Podle AP došlo nejméně ke čtyřem explozím, izraelská armáda tvrdí, že zasáhla dva tunely Hamásu a dvě výrobny zbraní. „Údery byly provedeny v reakci na porušování bezpečnosti ze strany Hamásu v posledních dnech,“ uvedla izraelská armáda s odkazem na čtvrteční raketové útoky z Pásma Gazy a z Libanonu. V Libanonu jsou hlášeny exploze z města Súr (historicky Týr) na jihu země.  

Hamás po izraelských úderech vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že odsuzuje „nahoráznou sionistickou agresi proti Libanonu“. 

Náletům předcházelo zasedání izraelského bezpečnostního kabinetu, na jehož začátku premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že Izrael „vrátí svým nepřátelům úder“. „Izraelci jsou jednotní a podporují akce izraelské armády,“ uvedl také. Kabinet zasedal poté, co Izrael čelil raketové palbě z Pásma Gazy a z Libanonu. Raketový útok izraelská armáda připsala Hamásu.

Po náletech přišly další raketové útoky na Izrael. Podle AP ozbrojenci z Gazy rychle odpálili novou salvu raket. Zatím nejsou zprávy o zraněných nebo škodách.

„Zrovna jsme měli sváteční hostinu. My jsme v něčem podobném vyrůstali. Výbuchy a rakety. Ale co se týče našich dětí, tak ty byly velmi vystrašené. Velmi, velmi! Mám jedno dítě, které je autistické,“ popsala situaci obyvatelka severoizraelského města Šlomi Širli Sistová.  

Čtvrteční raketové útoky na Izrael byly podle médií největší, které přišly z Libanonu od ozbrojeného konfliktu z roku 2006. Tehdy Izrael svedl boje s libanonským šíitským militantním hnutím Hizballáh. Útokům předcházely izraelské policejní razie v jeruzalémské mešitě al-Aksá, která je třetím nejposvátnějším místem islámu. Stalo se tak v citlivé době, jelikož se muslimský postní měsíc ramadán letos překrývá s židovským svátkem pesach.

Smrt dvou Izraelek na Západním břehu

Násilí v regionu pokračovalo i po rozednění. Podle izraelské armády zahynuly dvě Izraelky a další utrpěla vážná zranění při útoku na jejich vozidlo poblíž židovské osady Chamra na Západním břehu Jordánu. Šlo o sestry ve věku mezi dvaceti a třiceti lety. Zraněná je jejich 48letá matka, napsal deník Haarec. Podle něj ženy pocházely z izraelské osady Efrat na Západním břehu.

Rodina tam zhruba před dvaceti lety emigrovala z Británie. Také stanice Sky News uvedla, že ženy zřejmě měly i britské občanství, britské úřady to ale zatím nepotvrdily. Manžel nejstarší z žen a otec sester cestoval stejným směrem v jiném autě a dorazil na místo střelby až ve chvíli, kdy už tam byli záchranáři.

Rozstřílené auto, v němž byly tři ženy, nalezli izraelští vojáci, kteří byli původně přivoláni k dopravní nehodě. Armáda pak ohlásila, že „bylo zahájeno pronásledování teroristů“. Podle izraelské záchranné služby Magen David Adom bylo na místě i palestinské vozidlo.

„Pachatel jim automobilem na křižovatce zablokoval cestu. Následně na ně zblízka vystřelil, otočil se a ujel směrem k Nábulusu,“ uvedl starosta osadnického okresu Bikat ha-Jarden David Elchajani.

Hnutí Hamás střelbu označilo za „přirozený důsledek“ střetů u mešity al-Aksá a „pokračující barbarské agrese proti Libanonu a Gaze“, napsal list The Times of Israel. Šéf izraelské policie Kobi Šabtaj vyzval Izraelce, kteří vlastní zbrojní průkaz, aby kvůli tomuto útoku nyní nosili při sobě zbraň.

Při návštěvě místa činu vydali společné prohlášení také premiér Netanjahu a ministr obrany Galant. „Naši nepřátelé nás opět testují,“ uvedl premiér, podle kterého Izrael rázně odpoví. „Kdokoli se pokouší změnit svátky v dny truchlení, bude toho litovat,“ doplnil Galant s odkazem na nynější oslavy židovského svátku pesach.