Pandemie ve světě: Lidé v Aucklandu mohou jen na nákup a do práce, Srbsko darovalo vakcíny Severní Makedonii

Třídenní plošnou karanténu pro město Auckland vyhlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová poté, co se v něm potvrdily tři nové případy nákazy koronavirem. Lidé mohou pouze do práce a na nutné nákupy. Německo v neděli téměř uzavřelo své hranice s Českem a Rakouskem, za což čelí kritice Evropské komise. Bavorský premiér zopakoval nabídku přijmout pacienty z přetížených nemocnic v Česku. Srbsko darovalo pět tisíc vakcín proti covidu-19 Severní Makedonii.

Nový Zéland několik měsíců nezaznamenal vůbec žádný nový případ. Nyní byli pozitivně testováni tři lidé v největším městě Aucklandu. Premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila pro město třídenní lockdown. Lidé musí zůstat doma, výjimka platí pouze pro cesty do práce a na nutné nákupy. Uzavřené budou do středy i školy.

Infikovaná je tříčlenná rodina s dcerou. Vláda kontaktovala i aerolinky, protože matka pracuje v letecké cateringové firmě, kde se většinu času stará o prádlo. „Virus už jsme jednou potlačili a dokážeme to znovu,“ řekla Jacinda Ardernová.

Německo čelí další kritice Evropské komise

Německo čelí další kritice z Bruselu kvůli uzavření svých hranic. Země obnovila kontroly na hranicích s Českem a Rakouskem s argumentem, že se obává šíření nakažlivějších variant koronaviru, a výrazně omezila možnosti přeshraničního dojíždění za prací. Do Německa mohou pouze němečtí občané a lidé, kteří v zemi žijí. Do karantény musí téměř všichni, kdo přijedou na německé území. Výjimku mají z pendlerů zdravotníci a některé další profese vyjmenované spolkovými zeměmi.

„Strach z mutací koronaviru je pochopitelný. Ale přesto je pravdou, že se virus nedá zastavit zavřenými hranicemi,“ uvedla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová v rozhovoru pro Augsburger Allgemeine. „Považuji za chybné, že se opět vracíme k Evropě zavřených hranic jako v březnu 2020,“ dodala.

Söder: Česko je ohniskem britské mutace

Evropská komise německé rozhodnutí, které je účinné od půlnoci ze soboty na neděli, kritizovala již dříve. Berlín to odmítl. „Evropská komise by nás měla podporovat a ne nám lacinými radami házet klacky pod nohy,“ řekl v sobotním rozhovoru pro Bild spolkový ministr vnitra Horst Seehofer.

Kroky Německa hájí bavorský hejtman Markus Söder. Na tiskové konferenci na hraničním přechodu Schirnding/Cheb řekl, že není pochyb o tom, že Česko je ohniskem britské mutace koronaviru, což ohrožuje dosavadní úspěšné tažení Německa proti covidu-19. Söder vyslovil lítost nad posledním vývojem v Česku ohledně rušení nouzového stavu a zopakoval nabídku postarat se o české pacienty.

Německo má oproti Česku násobně nižší počty nově nakažených vzhledem k celkovému množství obyvatel, stále však jde o velké množství případů denně. V sobotu jich přibylo 6114.

Aleksandar Vučić při předávce vakcín Severní Makedonii
Zdroj: Reuters

Srbsko darovalo vakcíny Severní Makedonii

Srbsko darovalo sousední Severní Makedonii téměř pět tisíc vakcín proti covidu-19. Skopje tak může začít očkovat ještě dříve, než přijdou vakcíny, které si samo objednalo. „Díky této dodávce budeme schopni naočkovat všechen zdravotnický personál z covidových center,“ řekl severomakedonský premiér Zoran Zaev a poděkoval svému severnímu sousedovi. Krok označil za akt solidarity srbského národa s národem Severní Makedonie.

Srbsko poslalo do Severní Makedonie očkovací látku od americké firmy Pfizer a německé společnosti BioNTech. Srbský premiér Aleksandar Vučić, který byl spolu se Zaevem za mrazu přítomen jejímu slavnostnímu předání na hraničním přechodu Tabanovce, uvedl, že Bělehrad získal od Pfizeru k takovému kroku povolení. Srbsko do sousední země dodalo 4680 balení, která umožní ve dvou fázích oočkovat 2340 lidí. Podle Zaeva je to první část celkem dohodnutých 8 tisíc dávek.

Severní Makedonie se tak po Srbsku, Albánii a Bosně stane čtvrtou zemí Západního Balkánu, která zahájí očkování. Vakcinace zatím nezačala v Černé Hoře a v Kosovu.