TÉMA

Zoran Zaev

Při nehodě severomakedonského autobusu v Bulharsku zahynulo šestačtyřicet lidí

Nejméně šestačtyřicet lidí, včetně dvanácti dětí, přišlo o život při nehodě autobusu ze Severní Makedonie, který v úterý časně ráno havaroval na dálnici na jihozápadě Bulharska. Autobus po nehodě, ke které došlo okolo 02:00 SEČ, vzplál. Podle záchranářů se z hořícího autobusu zachránilo sedm lidí, kteří byli převezeni do nemocnice v Sofii. Jejich stav je stabilizovaný. Severní Makedonie kvůli tragédii vyhlásila třídenní státní smutek.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 19:26|

V Severní Makedonii hořela nemocnice pro pacienty s covidem. Zemřelo čtrnáct lidí

Čtrnáct lidských životů si vyžádal požár, který v noci na čtvrtek vypukl v nemocnici pro pacienty s covidem-19 v převážně albánském městě Tetovo v Severní Makedonii. Uvedlo to podle místních médií ministerstvo zdravotnictví, podle kterého v nemocnici bylo celkem 26 pacientů, z nichž dvanáct vyvázlo se zraněním.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 11:53|

Pandemie ve světě: Lidé v Aucklandu mohou jen na nákup a do práce, Srbsko darovalo vakcíny Severní Makedonii

Třídenní plošnou karanténu pro město Auckland vyhlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová poté, co se v něm potvrdily tři nové případy nákazy koronavirem. Lidé mohou pouze do práce a na nutné nákupy. Německo v neděli téměř uzavřelo své hranice s Českem a Rakouskem, za což čelí kritice Evropské komise. Bavorský premiér zopakoval nabídku přijmout pacienty z přetížených nemocnic v Česku. Srbsko darovalo pět tisíc vakcín proti covidu-19 Severní Makedonii.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 16:47|

Severomakedonské volby těsně vyhrála sociální demokracie. Bude potřebovat koalici

Předčasné parlamentní volby v Severní Makedonii těsně vyhrál Sociálnědemokratický svaz Makedonie (SDSM) expremiéra Zorana Zaeva. Podle předběžných výsledků, které oznámila centrální volební komise, obsadí 46 ze 120 křesel jednokomorového parlamentu. K vytvoření vlády tak svaz bude opět potřebovat koaliční partnery, vyjednávání zřejmě nebude snadné.
16. 7. 2020Aktualizováno16. 7. 2020, 13:09|

„Jsem zklamaný a naštvaný,“ vzkázal severomakedonský premiér po bruselském odmítnutí. Chce předčasné volby

Severomakedonský premiér Zoran Zaev pociťuje velké zklamání z postoje evropských lídrů, kteří v pátek neschválili zahájení přístupových rozhovorů Evropské unie se Severní Makedonií a také Albánií. Zaev, který do snahy dostat svoji zemi do EU investoval velký politický kapitál a proti vůli nacionalistů prosadil její přejmenování, čímž uklidnil Řeky, nyní chce předčasné volby.
19. 10. 2019|

Tsipras by měl podle papeže dostat Nobelovu cenu za mír. Kvůli přístupu k uprchlíkům

Papež František pochválil řeckého premiéra Alexise Tsiprase za přístup k uprchlíkům a dodal, že by si předseda řecké vlády podle něj zasloužil Nobelovu cenu za mír. Ten už byl na cenu oficiálně nominován, ale z jiného důvodu: společně se svým severomakedonským protějškem Zoranem Zaevem by ji mohl dostat za historickou dohodu mezi Aténami a Skopjí, která ukončila dlouholetý spor o název makedonského státu. Tsipras je nyní na návštěvě sousední země.
2. 4. 2019Aktualizováno2. 4. 2019, 13:19|

Protestům i opozici navzdory. Řecký parlament schválil dohodu o názvu sousední Makedonie

Řecký parlament po několikadenní debatě schválil dohodu o změně názvu sousední Makedonie. Nové oficiální pojmenování státu bude Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie. Řecká opozice a nacionalisté toto řešení odmítali, v parlamentu ale neměli dostatek hlasů, aby dokázali ratifikaci zvrátit. Za historické označil hlasování řecký premiér Alexis Tsipras i předseda makedonské vlády Zoran Zaev. Schválení dohody uvítala Evropská unie i Severoatlantická aliance.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 16:49|

Desetitisíce Řeků se v Aténách bouřily proti novému názvu Makedonie

Desetitisíce Řeků se sešly v hlavním městě Aténách na velké demonstraci proti dohodě o změně názvu sousední země z Makedonie na Severní Makedonie. Dokument, který by měl Skopji otevřít cestu do EU a NATO, ale který má řadu odpůrců i v Makedonii, byl podepsán loni v červnu v řeckém městě Prespa. Část radikálních demonstrantů vyvolala prudké střety s policií, která proti nim použila slzný plyn.
20. 1. 2019|