Nová Evropská komise může začít pracovat, maďarský kandidát získal souhlas europoslanců

Zahraniční výbor Evropského parlamentu podpořil nástup Maďara Olivéra Várhelyiho do Evropské komise, kde má zastávat post komisaře pro rozšíření a sousedskou politiku. Várhelyi během prvního pokusu podporu výboru nezískal, část europoslanců měla pochybnosti o jeho nezávislosti na maďarské vládě. Z nových komisařů chybí už jen zástupce Velké Británie, ta ho ale kvůli brexitu odmítla nominovat.

Schválením Várhelyiho překonala budoucí šéfka Komise Ursula von der Leyenová poslední velkou překážku na cestě k tomu, aby se její exekutivní tým mohl po očekávaném schválení plénem Evropského parlamentu ujmout funkcí začátkem prosince.

Europoslanci se obávali Várhelyiho vazeb na Orbána

Dosavadní maďarský velvyslanec při EU minulý týden nepřesvědčil europoslance o tom, že bude jako eurokomisař dostatečně nezávislý na premiéru Viktoru Orbánovi.

Ten by podle části poslanců mohl přes Várhelyiho chtít ovlivňovat politiku EU vůči Turecku či Rusku kvůli svým přátelským vztahům s prezidenty obou zemí Recepem Tayyipem Erdoganem a Vladimirem Putinem.

Poslanci v pondělí dostali Várhelyiho dodatečné písemné reakce na poslané otázky. Odpovědi nyní přesvědčily členy socialistické a liberální frakce, díky nimž Maďar získal spolu s hlasy svých lidovců potřebnou většinu.

Do kompletní sestavy Komise chybí von der Leyenové ještě zástupce Velké Británie. Londýn však vzhledem k chystaným parlamentním volbám a plánovanému odchodu z EU nehodlá svého kandidáta navrhnout. Podle právníků unijních institucí ale může nová exekutiva začít pracovat i s 27 členy.

Definitivní potvrzení musí Komisi vedené německou političkou dát všichni europoslanci na plenárním zasedání příští týden ve Štrasburku.