Lídři sněmovních stran v Superdebatě ČT diskutovali o vztahu národní a unijní politiky

Superdebata o vztahu národní a evropské politiky (zdroj: ČT24)

V pátek a v sobotu mohou Češi volit do Evropského parlamentu. Poslední tematické debaty České televize se zúčastnili předsedkyně a předsedové stran a hnutí zastoupených ve sněmovně. O evropské budoucnosti a vizi diskutovali předseda Pirátů Ivan Bartoš, lídr ODS Petr Fiala, 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Vít Rakušan, předseda hnutí STAN.

Dramaturgové vycházeli při přípravě témat z programů politických stran. Tématy byly Green Deal, válka na Ukrajině či migrační pakt. Debatující hovořili i o prvních krocích, které mají podle nich nově zvolení europoslanci učinit v Bruselu, případně o tom, kdo usedne za Česko v Evropské komisi.

Nové europoslance volí občané EU mezi 6. a 9. červnem. První výsledky hlasování ve všech 27 státech budou zveřejněny až po uzavření poslední volební místnosti v EU, což nastane v neděli ve 23 hodin v Itálii.

„My už teď měníme Green Deal. (...) Green Deal je jako když postavíte dům a neuděláte dobře základy a neuděláte dobře střechu,“ uvedl premiér Fiala. Podle něj by mohl ohrožovat prosperitu Evropy, byl schválen Andrejem Babišem (ANO) a nyní ho je třeba opravit. Zmínil úpravu normy Euro 7 či přehodnocení zákazu spalovacích motorů v roce 2026. Podle Fialy nás nyní čeká debata, zda systém emisních povolenek plní svoji funkci. Důležité prý je, aby nepoškozoval lidi, jinak ho nebudou podporovat.

Podle Fialy se také musíme jasně postavit nelegální migraci, a to razantněji než dosud. Migrační pakt podle něj není dokonalý, proto Česko patří ke státům, které iniciují změny. V žádné verzi podle něj neobsahuje povinné kvóty a relokace, jsou tam principy solidarity. Vyjádřil se i k ruské válce na Ukrajině. Podle premiéra je cestou k míru to, že se Ukrajina ubrání a Rusko pochopí, že s agresivní politikou neuspěje.


Okamura prohlásil, že pro Green Deal hlasovalo hnutí ANO i pětikoalice, SPD je proti. Na tuto Zelenou dohodu podle něj nemáme peníze v době, kdy je vše na dluh. „SPD je pro rozumnou ochranu přírody, ale v souladu s našimi možnostmi,“ sdělil s tím, že Green Deal je ekonomicky likvidačním opatřením pro Českou republiku. Předseda SPD v tomto ohledu zmínil třeba český automobilový průmysl.

Co se týče migračního paktu, Fialova vláda podle Okamury zradila Českou republiku. Zmínil, že jeho hnutí prosazuje také referendum o tomto paktu. Nechce žádné nelegální africké a islámské migranty, podle něj tito lidé vědí, že v Evropě dostanou povolení k pobytu. Vyjmenoval země, včetně některých arabských, které podle něj situaci vyřešily tím, že v nich není žádná „sociální nabídka“ a samy muslimské uprchlíky nechtějí. Okamura by pomoc Ukrajině zrušil a území s rusky mluvícím obyvatelstvem přenechal Rusku.


Pekarová Adamová nesouhlasí s tím, že se Zelená dohoda pro Evropu označuje jako „šílenství“, klimatickou změnu označila za realitu. Když se nějaké opatření neosvědčí, je podle ní možné ho v rámci EU změnit, nebo se zaměřit na něco jiného. „Tvářit se, že se vrátíme někam zpátky, strčíme hlavu do písku a budeme dělat, že se nás klimatická změna nikdy nedotkne, to opravdu řešení není,“ uvedla.

Migrační pakt podle předsedkyně sněmovny také určitě není dokonalý, je ale podle ní lepší udělat aspoň něco, než se zase několik let snažit o dohodu. Je zde možnost zlepšení, podotkla. Zmínila, že co se týče celkové migrace, velmi dobře jsme integrovali ukrajinské uprchlíky. Myslí si, že pokud bychom přistoupili na to, že Ukrajině nemáme pomáhat a dodávat zbraně, a Rusko by okupovalo ještě větší území, zvedla by se další obrovská migrační vlna, která by podle ní logicky doputovala i k nám.

Bartoš uvedl, že pokud chce být Evropa konkurenceschopná v porovnání s Amerikou a Čínou a chce být dobrým partnerem, je čas na inovace. Zmínil, že Česko je jednou z energeticky nejnáročnějších zemí, a v případě nových trendů má i ekologie stále co dohánět. „Myslím, že Zelenou dohodu můžeme opravit, my jsme dokonce představili některé nástroje, kterými se může transformace urychlit, není pravda, že na to nejsou peníze,“ uvedl.

Migrace podle něj představuje výzvu a nelze ji řešit na úrovni individuálních států EU. Zmínil, že princip solidarity je také o tom, že se pomáhá tam, kde je potřeba. V souvislosti s válkou na Ukrajině řekl, že Česko bylo v podpoře Ukrajiny příkladné a Putin se podle něj musí stáhnout z ukrajinského území.

Události, komentáře: Politoložka Vladimíra Dvořáková a komentátor Václav Dolejší o eurovolbách (zdroj: ČT24)

Jurečka v souvislosti s migračním paktem podotkl, že nikdo nepodporuje nelegální migraci. Zmínil, že vláda dělá zodpovědnou a bezpečnou politiku. „My tady máme lidi, kteří potřebují pomoci – z Ukrajiny. (…) Ti lidé jsou tu ze 70 procent integrováni na pracovní trh, za první kvartál odvedli do státního rozpočtu navíc 3,9 miliardy korun, oproti tomu, co byla pomoc,“ podotkl a dodal, že to, čím se často straší, se v Česku neděje.

V souvislosti s Green Dealem uvedl, že všichni chtějí čistou vodu, dostatek kvalitních potravin a žít zdravě, což Green Deal obsahuje, ale nejvíce se diskutuje o spalovacích motorech. „Udělali jsme revizi – Euro 7 se zrevidoval, český automobilový průmysl bude fungoval dál,“ uvedl. V souvislosti s ruskou agresí uvedl, že Česko bude stát za Ukrajinou tak dlouho, jak bude potřeba. „Nemůžeme dopustit druhý Mnichov.“

Havlíček zmínil, že díky předchozí vládě Andreje Babiše je to, že Green Deal není povinností pro všechny státy. „Každý může z úhlu pohledu své infrastruktury naplňovat různá kritéria,“ uvedl s tím, že Babišova vláda současně zabezpečila desítky až stovky miliard v rámci modernizačního fondu. „A současně se díky tomu prosadilo jádro,“ dodal s tím, že současná vláda se tím jádrem chlubí. Kritizoval vládu za to, že když se Česko mohlo během předsednictví zasadit o změny, přihlásilo se k nejtvrdším podmínkám.

V souvislosti s válkou na Ukrajině řekl, že ANO podpořilo vládu dosud ve všech krocích, ale rozchází se v tom, jak postupovat dále. „Jsme pro to, aby se urychleně zahájila mírová jednání, a musí být v souladu s Ukrajinou.“ Kritizoval také migrační pakt, vláda si podle něj ani nepřečetla, o čem pakt je. „Neměli jste odvahu zvednout ruku proti a kdyby nebyly volby, tak byste to ještě odsouhlasili,“ uvedl s tím, že Česko dalo potenciální zelenou všem migrantům z Afriky a Blízkého východu.

Rakušan připustil, že se vyjednávání o migračním paktu příliš nepovedlo. „Českým zástupcům se nepovedlo obhájit tu pozici, za kterou si stála česká vláda, a to já považuju za chybu nejen našeho europoslance, ale všech českých zástupců,“ uvedl a dodal, že není vyřešeno například to, jakým způsobem funguje humanitární pomoc na místech, kde konflikt vzniká. Česko se podle něj ale snaží situaci aktivně řešit.

V souvislosti s Green Dealem řekl, že STAN nebude nikdy říkat, že Zelená dohoda – udržitelnost – v Evropě je něco, co je ze zásady špatné. „Naše debata se stáčí na spalovací motory, ale bavíme se o tom, co je špatného na biodiverzitě, co je špatného na čisté vodě, co je špatného na tom, že i další generace tady budou moci žít?“ uvedl. V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině řekl, že zde musí být nejzásadnějším činitelem rozhodnutí Ukrajiny.

Události, komentáře: Redaktor Ondřej Houska, komentátor Petr Kolář, komentátor Petr Fischer a politolog Přemysl Rosůlek v debatě o eurovolbách (zdroj: ČT24)

Vzkaz voličům

Předsedkyně a předsedové stran a hnutí zastoupených ve sněmovně se v závěru debaty obrátili na diváky a voliče s posledním poselstvím.

„Přátelé, přijďte k nadcházejícím volbám, protože vy rozhodnete, jestli budeme silnou a prosperující zemí, kde se chrání práva a svobody, nebo se necháme extremisty a různými tmáři zatáhnout kamsi na Východ. My vám za Piráty nabízíme tu první cestu. Jsme jedinou skutečně mladou, liberální a proevropskou stranou v parlamentu, jsme zárukou bezpečí a politiky s rovnou páteří, jak dokazuje náš ministr Jan Lipavský či europoslanci. A máme čistý štít – nejsou za námi ani kmotři, ani oligarchové, jen práce. Proto vás prosím, volte Piráty, volte číslo 23,“ vzkázal voličům Bartoš.

„Dámy a pánové, zítra a pozítří budete rozhodovat o tom, kdo vás bude zastupovat v Evropském parlamentu. Volte kandidáty, kteří jsou odpovědní, kteří jsou zkušení, kteří budou dobře hájit zájmy České republiky. Právě takové vám nabízí koalice SPOLU. V Evropě se bude rozhodovat o tom, zda budeme žít v bezpečí, zda budeme žít v prosperitě. Nedovolte, aby za nás rozhodovali a oslabovali nás populisté a extremisté. Jedině koalice SPOLU má šanci populisty porazit. Přijďte k volbám, podpořte nás, spolu máme šanci zvítězit,“ vyzval Fiala.

„Vážené dámy, vážení pánové, milí voliči. Není to jen o Evropské unii. Pokud chceme udělat první zásadní krok k tomu, že skončí tato tragikomedie v podání pětikoalice – viděli jste dnes, o čem mluvím – prosím, běžte všichni k volbám a volte číslo 14. Ještě je šance, abychom neplatili za energie nejvíce z celé Evropy, jako platíme nyní. Ještě je šance, že cena za pohonné hmoty nebude zvýšena o deset až třináct korun. Ještě je šance, že nepřijde migrační tsunami, které prosazuje tato vláda. Budete-li volit ANO, volíte změnu,“ slíbil Havlíček.

„Vážené dámy, vážení pánové, předně chci poděkovat, že jste se vydrželi dívat na celou tuto debatu, a mohli jste si udělat poměrně dobrý obrázek o tom, kdo nabízí jaká řešení, jakou dělá politiku, jaký má pohled na racionální řešení skutečných problémů, které máme. Kandidátka SPOLU nabízí lidi, kteří tady jsou ne za zásluhy, ale kteří jsou zkušení, poctiví, pracovití a dívají se na věci realisticky. Pro nás je důležité, abychom dokázali mít bezpečnou Evropu a v ní silnou Českou republiku. Pamatujeme na rodiny, pamatujeme na slabší. Je pro nás také důležité, abychom se vrátili k základům Evropské unie. To jsou hodnoty postavené na křesťanských a židovských základech,“ uvedl Jurečka.

„Všechny frakce v Evropském parlamentu, ve kterých jsou členy vládní strany, hnutí ANO a komunisté – paní Konečná, hlasovaly pro Green Deal, pro migraci, pro omezení suverenity a také o podpoře války na Ukrajině. Jedinou frakcí, která vždy hlasovala proti, je naše frakce Identita a demokracie. Spolu s SPD je tam také Marine le Penová a další lídři evropské vlastenecké scény. Abyste mohli prosadit změny, je nutné být členem velké vlastenecké frakce. Proto prosím volte SPD a Trikoloru, váš hlas nepropadne,“ apeloval Okamura.

„Vážené dámy, vážení pánové, možná se s námi na všem neshodnete – ono ostatně není jednoduché se shodnout ani v jedné rodině, natož v sedmadvaceti státech. Přesto to Evropská unie dokazuje, a stejně tak to dokazují strany koalice SPOLU. Máme zcela jasno v tom, co je důležité v současné Evropě a kam má směřovat. Víme, že abychom spolu byli schopni být silnější, aby Česko bylo silnější v rámci Evropy, musíme dát spolupráci šanci. Chceme, aby Evropa byla velmocí, nikoliv kořistí. Proto přijďte k volbám, spolu vyhrajeme,“ vyzvala Pekarová Adamová.

„Milí přátelé, Evropa je spolupráce. Proto vám nabízíme jednotný tým, kde víte, za čím stojíme a co budeme prosazovat. Také vám říkáme, vybírejte si u nás svobodně, kroužkujte. Nenechte si nikým namluvit, že je tady nějaký zlý Brusel a že na nás nezáleží. Jaké si to uděláš, takové to máš. Záleží na nás, záleží na vás. Proto přijďte k volbám a volte proevropskou kandidátku Starostové a osobnosti pro Evropu,“ prohlásil Rakušan.