Gruzínská opozice demonstrovala za zrušení povinné vojenské služby

Události: Gruzínci protestovali proti povinné vojenské službě (zdroj: ČT24)

Další protest gruzínské opozice v centru metropole Tbilisi. Příznivci proevropsky orientovaných stran na něm požadovali zrušení povinné vojenské služby. Chtějí, aby Gruzie měla stejně jako většina zemí Severoatlantické aliance pouze profesionální armádu.

Tradiční místo gruzínských demonstrací je před sídlem parlamentu v Tbilisi – i v sobotu tam dorazily tisíce převážně mladých lidí. Byl mezi nimi také 20letý student Giga Tseronli. „Chceme, aby celá naše armáda byla profesionální. Naši mladí lidé tak v podstatě přestanou být otroky,“ řekl Tseroli.

Mladý muž vidí svou budoucnost i budoucnost Gruzie v Evropské unii. Proto se tento týden v gruzínské metropoli účastnil všech masových protestů. „Byl jsem tady každý den, sedmého i osmého března. Byl jsem proti přijetí ruského práva,“ prohlásil student.

Demonstrace začaly, když gruzínští poslanci přijali kontroverzní zákon o zahraničních agentech. Odpůrci normy se několikrát střetli tvrdě s policií. Nakonec vládní poslanci tlaku veřejnosti ustoupili a sporný zákon z projednávání úplně stáhli.

„Je to velké, opravdu velké vítězství demokracie. Naši američtí a evropští přátelé uviděli, že gruzínští občané si myslí, že místo Gruzie je v Evropě,“ svěřuje se opoziční poslanec Herman Sabo.

Rozsáhlé protesty proti zákonu o zahraničních agentech začaly v Tbilisi před budovou parlamentu v úterý 7. března, lidé se obávali autoritářského směřování Gruzie po vzoru Ruska, kde podobný zákon od roku 2012 využívají úřady k umlčení oponentů a nezávislých médií, doplnil zahraniční zpravodaj ČT Karel Rožánek z Tbilisi.