Gruzínská vládní strana stáhla zákon o zahraničních agentech, zatčení budou propuštěni

Před budovou gruzínského parlamentu se ve čtvrtek večer sešly tisíce lidí k nové opoziční demonstraci, třetí v posledních třech dnech. Vláda už oznámila propuštění více než sta osob zatčených při uplynulých, místy násilných protestech, které vyvolal odpor proti zákonu o takzvaných zahraničních agentech. V reakci na protesty vláda ráno tuto normu stáhla, což prezidentka Salome Zurabišviliová, která se ji chystala vetovat, označila za vítězství lidu.

Čtvrteční shromáždění na centrální Rustaveliho třídě lidé zahájili zpěvem gruzínské, ukrajinské a evropské hymny, uvedla gruzínská agentura Interpressnews. Stejně jako v předchozích dnech byla ve velkém počtu přítomna policie.

Popudem k nové demonstraci byl požadavek opozice, aby vláda propustila zatčené z předchozích demonstrací. V době začátku večerního protestu ministerstvo vnitra oznámilo, že propustí „všechny osoby zadržené během protestů, které se u parlamentu uskutečnily 7. a 8. března“, uvedla AFP.

Návrh sporného zákona byl stažen

Strana Gruzínský sen uvedla, že „bezpodmínečně stáhne návrh zákona, který bezvýhradně podporovala“, své rozhodnutí zdůvodnila potřebou omezit konfrontaci ve společnosti.

Zákonodárci v prohlášení zároveň sdělili, že iniciativa byla prezentována v negativním světle. „Návrh zákona byl nepravdivě označen za ‚ruský zákon‘ a jeho přijetí v prvním čtení bylo v očích části veřejnosti prezentováno jako odklon od evropského kurzu,“ uvádí se podle agentury AP v prohlášení.

Navrhovaný zákon podle AP skutečně vypadá podobně jako norma přijatá v Rusku v roce 2012. Ruské úřady ji využívají k zavírání nebo diskreditaci organizací kritických vůči vládě. Ruské úřady normu postupně rozšířily a zákon teď používají k potírání občanské společnosti a nezávislých médií.

„Zahraniční agenty“ by kontrolovalo ministerstvo spravedlnosti

V Gruzii návrh zákona o zahraničních agentech schválila vládní většina v parlamentu v úterý v prvním čtení. Norma měla zajistit, aby se organizace, které získávají více než dvacet procent svých finančních prostředků ze zahraničí, registrovaly jako „agenti pod zahraničním vlivem“ a podrobily se kontrole ministerstva spravedlnosti. Jinak by jim hrozily vysoké pokuty.

Autoři návrhu zákona tvrdili, že je nutný pro transparentnost práce subjektů financovaných zástupci cizích států, jeho odpůrci v něm ale viděli také potenciální překážku pro záměr Gruzie vstoupit do Evropské unie a NATO. Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová prohlásila, že bude zákon vetovat.

Na sociálních sítích se od úterý šířilo video, na kterém demonstranti v čele s jednou ženou odolávají s vlajkou EU vodnímu dělu.

Gruzie o členství v bloku požádala loni v březnu.

Kritici Gruzínského snu tvrdí, že strana má příliš blízko k Rusku a že země se v posledních letech vydala směrem k autoritářství. Gruzínská společnost je po letech konfliktů s Ruskem ohledně Moskvou podporovaných separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie naladěna silně proti Moskvě, což bylo patrné i na demonstracích, kde někteří protestující provolávali heslo „Ne ruskému zákonu!“.

EU stažení zákona přivítala

Delegace Evropské unie v Gruzii rozhodnutí o stažení návrhu zákona ocenila. „Vítáme oznámení vládnoucí strany o stažení návrhu zákona o ‚zahraničním vlivu‘. Vyzýváme všechny politické představitele v Gruzii, aby obnovili proevropské reformy… aby (země) dosáhla statusu kandidátského státu,“ prohlásila delegace na Twitteru.

Někteří představitelé EU návrh zákona podle Reuters už dříve kritizovali a uvedli, že by zkomplikoval cestu této zakavkazské země do Unie. Ta loni – na rozdíl od Ukrajiny a Moldavska – neudělila Gruzii status kandidátské země s odkazem na potřebné reformy.