Evropští socialisté mají obavy z Ficova vládnutí s nacionalisty. Pozastavili členství Smeru i Hlasu

Strana evropských socialistů (PES) pozastavuje členství slovenským stranám Smer–⁠SD Roberta Fica a Hlas–⁠SD Petera Pellegriniho. Odůvodnila to Ficovým „jasným odklonem od hodnot“ evropských socialistů. Šéf Smeru Robert Fico odmítá vojenskou pomoc Ukrajině a vystupuje proti začlenění Kyjeva do NATO. Obavy vyvolalo také oznámení o vzniku koalice zmíněných dvou slovenských stran s nacionalisty ze SNS. Tu evropští socialisté označili za „krajně pravicovou“.

„Toto rozhodnutí navazuje na jarní diskuze,“ stojí v tiskové zprávě evropských socialistů, která poznamenává, že Smeru uskupení pozastavuje plné členství a Hlasu jeho přidružené členství.

Europoslankyně za Smer Katarína Neveďalová uvedla, že strana s rozhodnutím nesouhlasí, ale respektuje ho. „Nadále budeme komunikovat s PES, ale i sesterskými stranami na bilaterální úrovni. Nemyslíme si, že se dostáváme do izolace,“ uvedla Neveďalová.

„Hlas si není vědom jakéhokoliv odklonu od sociálně-demokratických hodnot. Hlas –⁠ sociálna demokracia bude i nadále svou politikou naplňovat základní hodnotové pilíře strany,“ reagovala mluvčí Hlasu Patrícia Medveď Macíková. Strana podle něj věří, že PES své rozhodnutí přehodnotí.

Ficova strana Smer zvítězila na konci září ve slovenských parlamentních volbách a před několika dny se šéfové Smeru, Hlasu a SNS dohodli na vytvoření nové koaliční vlády.

Rozdílné hodnoty

Smer–⁠SD je nejproblematičtějším členem Strany evropských socialistů a frakce socialistů a demokratů v Evropském parlamentu. Vedení PES už před volbami uvádělo, že o svých obavách ohledně Ficových prohlášení diskutovalo se zástupci Smeru a zdůraznilo prosazování sociálnědemokratických hodnot, včetně demokracie, respektu k mezinárodnímu právu či odporu proti agresi.

Předseda PES Stefan Löfven nedávno podle serveru Politico v rozhovoru pro švédský deník Dagens Nyheter pohrozil vyloučením Smeru ze Strany evropských socialistů, pokud bude Fico pokračovat ve své proruské rétorice. „PES podporuje Ukrajinu a očekáváme, že i naše členské strany budou Ukrajinu nadále podporovat,“ řekl Löfven. Fico odmítá vojenskou pomoc Ukrajině a vystupuje proti začlenění Kyjeva do NATO.

„Pokud daní za to, že se na Slovensku věnujeme skutečné levicové agendě a vyslovujeme suverénní názory, má být naše vyloučení z mezinárodní strany, tak takovou daň jsme připraveni zaplatit,“ reagoval tehdy Fico v prohlášení.

PES členství Smeru dočasně pozastavila už v roce 2006, a to rovněž kvůli tomu, že Ficova strana vytvořila koalici s nacionalistickou SNS. Tehdejší předák SNS Ján Slota se stal známým svými výpady proti maďarské a romské menšině. Později se do čela SNS postavil její nynější předseda Andrej Danko, který se v kampani před zářijovými parlamentními volbami na Slovensku vymezoval hlavně proti liberalismu.

Z desítky zvolených poslanců za SNS je pouze Danko členem strany, s dalšími poslanci z kandidátní listiny SNS ho ale spojuje kromě jiného právě odpor vůči liberálům.