Biden přijímá gratulace. Evropští státníci si slibují lepší spolupráci

Mezi prvními státníky blahopřál Joeu Bidenovi ke zvolení prezidentem USA kanadský premiér Justin Trudeau. Z tradičních amerických spojenců se vyjádřil třeba také ministerský předseda Velké Británie Boris Johnson, který věří, že společně budou pracovat na tématech klimatické změny, obchodu a bezpečnosti. Bidenovi pogratulovali také český premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman, podle kterého občané USA ukázali, že mají vůli ke změně.

Vítězi voleb pogratuloval ze sousední Kanady tamní premiér Justin Trudeau. „Naše země jsou blízkými přáteli, partnery a spojenci. Na světové scéně máme jedinečný vztah. Opravdu se velmi těším na spolupráci,“ napsal na Twitteru.

Gratulace přišly i z Velké Británie a Irska. Předseda irské vlády Micheál Martin označil Bidena za „opravdového přítele“, skotská premiérka Nicola Sturgeonová zdůraznila jako důležitou volbu viceprezidentky Kamaly Harris

Jako historické zvolení Harris označil britský premiér Boris Johnson, který podporoval před volbami Donalda Trumpa. Jeho demokratickému protikandidátovi pogratuloval prostřednictvím sociálních sítí a zmínil tři témata pro budoucí spolupráci: klimatická změna, obchod a bezpečnost. V neděli Johnson dodal, že Spojené státy jsou nejbližším a nejdůležitějším spojencem Velké Británie.

Německá kancléřka Angela Merkelová neopomněla zdůraznit důležitost spojenectví mezi Evropou a USA: „Naše transatlantické partnerství je nenahraditelné, pokud chceme zvládnout ty největší výzvy současné doby.“ Podobně se vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který ještě v twitterovém příspěvku vyzval nastupující americkou administrativu: „Pojďme pracovat společně!“

K „úspěšné prezidentské kampani“ popřál Bidenovi také Andrzej Duda, prezident Polska, které mělo velmi blízké vztahy s USA za současného prezidenta Donalda Trumpa. Duda uvedl, že „cílem Polska je udržet vysokou úroveň a vysokou kvalitu polsko-amerických vztahů“.

„Svět potřebuje pevný vztah mezi Evropou a USA, obzvláště v těchto obtížných časech. Doufáme, že budeme spolupracovat v boji proti covidu-19, klimatickým změnám i vzrůstající nerovnosti,“ napsal v gratulačním vzkazu Bidenovi a Harris šéf Evropského parlamentu David Sassoli. Šéf Evropské rady Charles Michel uvedl, že EU je připravena s příští americkou administrativou pracovat na „silném transatlantickém partnerství“.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Biden je pevný zastánce Severoatlantické aliance. „Už jsem netrpělivý, až s ním budu moci úzce spolupracovat. Silné NATO je dobré pro Severní Ameriku i pro Evropu,“ vzkázal Stoltenberg.

Také španělský premiér Pedro Sánchez či šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová pogratulovali Bidenovi k vítězství.

Podle Babiše je důležité, aby se nový prezident přihlásil k NATO

Český prezident Miloš Zeman vypíchl, že Američané mají vůli ke změně. V dopise adresovaném Bidenovi také uvedl, že věří ve spolupráci, nikoli v ekonomické restrikce USA vůči Evropě, se kterými dlouhodobě a hluboce nesouhlasí. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru Bidenovi poblahopřál a zmínil, že je „důležité, aby se nový prezident aktivně přihlásil ke spojeneckým závazkům vůči NATO a usiloval o uzavření obchodní dohody s EU.“ Ministerský předseda se těší na všestrannou a přátelskou spolupráci.  

Krátce po oznámení projektovaného vítězství řekl v ČT šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD): „Pro Českou republiku se nezmění mnoho, nicméně to může vést ke zlepšení stavu mezi Evropskou unií a USA. Joe Biden a jeho poradci jsou euroatlantisti.“ Jako příležitost k utužení transatlantické spolupráce vidí Bidenovo zvolení i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Reakce na Blízkém východě

Blahopřání přichází Bidenovi i z Blízkého východu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Bidena označil za velkého přítele Izraele. Za vzájemné přátelské vztahy vzápětí izraelský premiér poděkoval i Trumpovi. „Děkuji ti za přátelství, které jsi projevil mně i státu Izrael, za uznání Jeruzaléma a Golan, za postavení se Íránu, za historické mírové dohody a za to, že jsi americko-izraelské spojenectví pozvedl do nevídaných výšin,“ píše Netanjahu na Twitteru.

Bidenovi i Harrisové pogratuloval i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Kromě toho naznačil, že palestinské vedení opustí svůj tři roky trvající bojkot Bílého domu. „Těším se na spolupráci se zvoleným prezidentem a jeho vládou v zájmu posílení palestinsko-amerických vztahů a dosažení svobody, nezávislosti, spravedlnosti a důstojnosti pro náš lid, ale také v úsilí o mír, stabilitu a bezpečnost pro všechny v našem regionu a na světě,“ uvedl v prohlášení.

Poměrně dlouho vyčkávali čelní představitelé Saúdské Arábie, jejich prohlášení nakonec státní tisková agentura SPA přinesla v neděli večer. Bidenovi a nově zvolené viceprezidentce údajně společně poblahopřáli král Salmán bin Abd al-Azíz a korunní princ Muhammad bin Salmán. Agentura Reuters poznamenala, že Rijád podporoval blízkovýchodní politiku současné americké administrativy, jakož i její přístup k Íránu.

Íránský prezident Hasan Rouhání prohlásil, že nová americká vláda by měla využít své příležitosti a napravit chyby prezidenta Trumpa. „Americký lid se postavil proti Trumpově škodlivé politice. Příští americká vláda by měla využít příležitosti a urovnat minulé chyby,“ citovala íránská média Rouháního. „Írán upřednostňuje konstruktivní spolupráci se světem.“

Bidenovi gratulovali i prezidenti Egypta a Libanonu –⁠ Abdal Fattáh Sísí a Michel Aún.

Mexiko s gratulací vyčkává

Venezuelský vládce Nicolás Maduro prohlásil, že je „vždy připraven na dialog a porozumění s lidmi a vládou Spojených států“. Rovněž Bidenovi a zvolené viceprezidentce Kamale Harrisové pogratuloval k vítězství.

Caracas s Washingtonem přerušil diplomatické styky loni poté, co administrativa nynějšího prezidenta Donalda Trumpa společně se šesti desítkami dalších zemí uznala za prozatímního prezidenta země Madurova rivala Juana Guaidóa. Šéf venezuelského parlamentu Guaidó Bidenovi rovněž pogratuloval.

Naproti tomu jižní soused Spojených států Mexiko zatím s gratulací vyčkává. Podle tamního prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora je třeba se neunáhlit. „Počkáme, dokud nebudou vyřešeny právní otázky. Nechceme to brát na lehkou míru,“ prohlásil mexický státník.

Gratulace už Biden přijal i z Asie. Na spolupráci se těší jihokorejský prezident Mun Če-in. Indický premiér Nárendra Módí kromě Bidena zvlášť ocenil i Harrisovou, jejíž matka do USA imigrovala z Indie. „Váš úspěch je průkopnický a záležitostí neuvěřitelné pýchy nejenom pro vaše tetičky, ale pro všechny Indoameričany,“ uvedl Módí, jež přitom zopakoval tamilský výraz pro tetu, který již dříve použila samotná Harrisová.

„Vřelé gratulace Joeu Bidenovi a Kamale Harrisové. Těším se, až s vámi budu pracovat na dalším posílení japonsko-americké aliance a zajištění míru, svobody a prosperity v indo-tichomořském regionu a jinde,“ napsal japonský premiér Jošihide Suga.