Americký raketový útok zabil elitního íránského velitele. Teherán truchlí a slibuje zničující pomstu

Události ČT: USA zabily klíčového muže Íránu, Teherán hrozí tvrdou odvetou (zdroj: ČT24)

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl v noci na pátek zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Solejmání. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele šíitských milic PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. Teherán slibuje odvetu, podle analytiků americká operace ovlivní celý Blízký východ. Spojené státy podle Reuters připravují vyslání tří tisíc vojáků na Blízký východ.

Americké ministerstvo obrany v komentáři k operaci uvedlo, že jejím cílem bylo odstrašit Írán od plánů na další útoky. Akce byla provedena na příkaz prezidenta Donalda Trumpa. Solejmání podle Pentagonu „aktivně připravoval plány na útoky proti americkým diplomatům v regionu a na vojáky v Iráku a jinde“. Stál i za nedávným útokem na americké velvyslanectví v Bagdádu.

Zástupce Pentagonu upřesnil, že šlo o útok provedený s pomocí bezpilotního letounu. „Dron zasáhl dva automobily na bagdádském letišti,“ řekl.

Muhandis přijel vítat Solejmáního

Iráčtí činitelé uvedli, že Muhandis, zástupce velitele Lidových mobilizačních sil (PMF), přijel na bagdádské letiště v konvoji vozidel, aby uvítal Solejmáního, který předtím přiletěl do Bagdádu z Libanonu nebo ze Sýrie. Rakety explodovaly přesně v okamžiku, kdy šéf jednotek Kuds sestoupil ze schůdků letadla, aby se s Muhandisem a jeho lidmi přivítal. Všichni zahynuli. Tělo Solejmáního bylo identifikováno jen podle prstenu.

„Írán nikdy nevyhrál válku, ale nikdy neprohrál při vyjednávání,“ napsal na Twitter prezident USA Donald Trump. Krátké vyjádření bylo vůbec první slovní reakcí šéfa Bílého domu. Předtím pouze krátce po útoku Trump zveřejnil bez komentáře americkou vlajku.

„Generál Kásim Solejmání zabil či vážně zranil tisíce Američanů a plánoval zabít mnoho dalších. Byl přímo či nepřímo zodpovědný za smrt milionů lidí, včetně velkého množství demonstrantů přímo v Íránu. Solejmání byl v jeho zemi nenáviděn i obáván,“ doplnil americký prezident. Íránská veřejnost podle něj není ani zdaleka tak zasažena, jak bude chtít teheránský režim ukázat světu.

Později dodal, že Spojené státy učinily krok k odvrácení války, nikoli k jejímu rozpoutání. Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley uvedl, že Spojené státy měly jasné a jednoznačné zpravodajské informace o tom, že se Solejmání chystal vést násilný boj proti USA.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo zdůraznil, že zásah měl zabránit „bezprostřednímu útoku“, který mohl ohrozit „desítky, pokud ne stovky amerických životů“. V USA útok kritizovali demokraté, podle nichž to povede k eskalaci napětí na Blízkém východě. Republikáni naopak operaci schvalují.

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnes Callamardová, která se zaměřuje na mimosoudní popravy, pro CNN řekla, že zabití íránského velitele bylo s největší pravděpodobností ilegální. Upozornila, že cílené zabíjení „porušuje mezinárodní humanitární právo“ a užití bezpilotních letounů k takovému cíli je „mimo kontext aktivního konfliktu“ ilegální téměř vždy.

Milice PMF v prohlášení uvedly, že šlo o „zákeřné americké bombardování“. Právě tato skupina se označila za organizátora protestu, který v minulých dnech skončil vypálením recepce v areálu ambasády USA v Bagdádu. Demonstranti velvyslanectví napadli v úterý, ve středu se nakonec stáhli.

K PMF patří také proíránská skupina Katáib Hizballáh, která podle USA minulý pátek raketami zaútočila na iráckou základnu, na níž slouží i Američané, a jeden z nich tam byl zabit. V neděli proto americká armáda zaútočila na pozice této skupiny v Iráku a 25 milicionářů zabila.

Íránské špičky slibují tvrdou odvetu

Smrt Solejmáního znásobí pohnutky k odporu proti Spojeným státům a Izraeli. V reakci na noční útok to prohlásil íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. „Odchod Solejmáního je hořký, ale boj bude pokračovat až do konečného vítězství a zločinci budou mít život těžší,“ uvedl ajatolláh.

V zemi má být vyhlášen třídenní státní smutek, pohřeb šéfa Kuds i ostatních obětí amerického útoku se očekává v sobotu. Původce útoku čeká tvrdá odveta, dodal Chameneí.

V podobném duchu se vyjádřil i íránský prezident Hasan Rouhání a slíbil pomstu. „Solejmáního mučednictví přiměje Írán, aby ještě rozhodněji čelil americké rozpínavosti a bránil islámské hodnoty. Írán a další země regionu, jež usilují o svobodu, se nepochybně pomstí,“ uvedla hlava státu.

Ministr obrany Amír Chátamí rovněž pohrozil odvetou: „Za nespravedlivou Solejmáního vraždu bude následovat zničující pomsta na všech, kdo se na ní podíleli a jsou za ni odpovědní.“

Studio 6: Publicista Novotný o smrti Solejmáního (zdroj: ČT24)

Také íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf prohlásil, že smrt Solejmáního posílí odpor proti USA a Izraeli v regionu a po celém světě. Ministrovo prohlášení vysílala íránská televize. „Brutalita a tupost amerických teroristů, kteří zavraždili velitele Solejmáního… nepochybně posílí odpor v regionu a na celém světě,“ konstatoval ministr. „Spojené státy nesou odpovědnost za veškeré následky tohoto ničemného dobrodružství,“ dodal.

V pátek bude podle agentury Reuters svolána mimořádná schůze hlavního íránského bezpečnostního orgánu, Nejvyšší rady národní bezpečnosti, která se má útokem na generálmajora Solejmáního zabývat. Oznámil to v Teheránu mluvčí rady Kejván Chosráví. Jednotky Kuds už mají nového velitele - Chameneí do funkce jmenoval dosavadního Solejmáního zástupce Ismaíla Gháního.

Podle komentáře íránské televize je rozkaz prezidenta Donalda Trumpa k vraždě Solejmáního „největší chybnou kalkulací Spojených států“ od druhé světové války. „Lid regionu už Američanům nedovolí, aby tu zůstali,“ uvedla televize.

Likvidace Solejmáního je větším úspěchem než smrt bin Ládina, zhodnotil zpravodaj ČT Borek (zdroj: ČT24)

V Teheránu do ulic vyšly tisíce lidí, kteří vyjadřovali smutek nad úmrtím velitele. Lidé vyrazili k sídlu ajatolláha Chameneího, ve městě Kermánu, odkud Solejmání pocházel, se scházeli u jeho rodného domu.

„Nejsem ten, kdo podporuje režim, ale Solejmáního jsem měla ráda. Byl odvážný a miloval Írán. Je mi této ztráty velmi líto,“ cituje Reuters jednu z účastnic teheránského pochodu. „Hrdina nikdy neumírá. To nemůže být pravda. Kásem Solejmání bude žít věčně,“ řekl jeden z truchlících v Kermánu.

Izrael se připravuje na reakci, USA apelují na své lidi, aby opustili Irák

Podle agentury AP útoky na vysoce postavené šíitské představitele mohou přinést zlom ve vývoji událostí na Blízkém východě. Lze očekávat tvrdou odvetu Íránu a všech sil, které v regionu podporuje, útok bude namířen proti zájmům USA a Izraele.

Smrt těchto velitelů ovlivní vývoj na Blízkém východě i podle publicisty Pavla Novotného. Solejmáního lidé jsou odpovědní za všechny zahraniční operace, včetně těch ilegálních. „Především v Iráku to možná povede k další eskalaci bojů mezi Íránem a Spojenými státy a může to mít dalekosáhlé následky,“ upozorňuje Novotný.

K íránským útokům na americké jednotky na Blízkém východě dojde, je pouze otázkou, jak silné budou, doplňuje publicista. Odvetné operace by podle něj mohly zasáhnout Libanon, Irák, Jemen i další země. S největší pravděpodobností odplatu Teheránu pocítí i největší americký spojenec v regionu Izrael. Mluvčí Hamásu už uvedl, že americký útok otevírá dveře všem scénářům kromě klidu a stability.

Hořící vůz na bagdádském letišti po americkém útoku
Zdroj: ČTK/AP/Kancelář iráckého premiéra

Právě Izrael už dlouho považoval Solejmáního za významnou hrozbu. Tamní ministr obrany Naftali Benet svolal velitele, aby vyhodnotili aktuální situaci. Armáda je v pohotovosti a zatím oznámila uzavření horského resortu na Golanských výšinách.

Premiér Benjamin Netanjahu zkrátil svou zahraniční cestu do Řecka. „Stejně jako má právo na sebeobranu Izrael, mají ho i Spojené státy. Kásim Solejmání je zodpovědný za smrt amerických občanů a mnoha dalších nevinných lidí. Plánoval další útoky,“ komentuje izraelský premiér. Jeho země prý stojí po boku USA ve spravedlivém boji.

Izrael se, coby spojenec USA, obává, že by se mohl stát cílem íránské odvety ze Sýrie, kde má Írán své jednotky, nebo z Libanonu, kde působí spojenec Íránu hnutí Hizballáh. Znepokojení nad nejnovější eskalací vyjádřily také Turecko, Egypt či Libanon.

Ke snížení napětí vybídl britský ministr zahraničí Dominic Raab. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že o situaci v Iráku hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a zároveň vyzval Írán, aby se zdržel jakýchkoliv provokací. Berlín vyjádřil „velké znepokojení“ nad děním. Rusko označilo americký raketový útok v Bagdádu za „avanturistický krok, který povede ke zvýšení napětí v celém regionu“.

Podle české diplomacie se situace na Blízkém východě dál zkomplikovala a lze očekávat íránskou reakci na americký útok. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) označil zabití Solejmáního za mimořádný krok. Je přesvědčen, že šlo o „velmi kontroverzní osobu“.

Irácký premiér Abdul Mahdí americkou operaci odsoudil. „Vraždu iráckého velitele považujeme za akt agrese… a likvidaci předních osobností z Iráku nebo bratrské země na iráckém území za masivní porušení suverenity země,“ prohlásil Mahdí a Solejmáního s Muhandisem také označil za symbol vítězství nad Islámským státem.

Několik desítek Iráčanů ale Solejmáního smrt oslavovalo na bagdádském náměstí Tahrír. „Kásime Solejmání, nadešlo božské vítězství. Tato smrt pomstila krev mučedníků,“ volali lidé. Velitel iráckých milicí vyzval své bojovníky, aby byli v pohotovosti pro nadcházející bitvu.

Události, komentáře: Reakce českých politiků na smrt Solejmáního (zdroj: ČT24)