Železničáři začali opravovat koridor na Přerovsku. Měli jste počkat na VRT, vzkazují dopravci

Začíná rekonstrukce železničního koridoru (zdroj: ČT24)

Na hlavním železničním koridoru na střední Moravě začala dlouhodobá výluka. Regionální vlaky nahradí mezi Lipníkem nad Bečvou a Drahotušemi autobusy. Dálkové a nákladní vlaky sice projedou, ale budou nabírat zpoždění. Omezení na důležité trase kritizují svazy železničních dopravců, tvrdí, že se mělo počkat na zprovoznění vysokorychlostní trati (VRT). Jenže podle Správy železnic rekonstrukci trati nelze odkládat.

V úseku mezi Lipníkem nad Bečvou a Drahotušemi zůstane v provozu jedna kolej pro rychlíky a ta druhá pro stavební stroje. Pro regionální vlaky už ale další kolej k dispozici není, a bude nutné je nahradit autobusy.

Konkrétně osobní a spěšné vlaky opravovaným úsekem neprojedou vždy od 6:00 do 20:00, tedy prakticky po celý den. Dálkové a nákladní vlaky trasou projíždějí po jedné koleji, a právě kvůli tomu je potřeba počítat se zpožděním. „Vlaky v tom vyloučeném úseku mohou nabírat zpoždění zhruba do deseti minut,“ řekla mluvčí Českých drah (ČD) Vanda Rajnochová.

Regionální vlaky končí svou jízdu v Lipníku a v opačném směru v Drahotuších, právě tam je nutné přesednout na autobus. Ve čtvrtek dopoledne toho využili jenom jednotlivci. Jenže na Přerovsku jsou tento týden jarní prázdniny, zatěžkávací zkouška tak výlukový provoz teprve čeká.

„Ta výluka bude neskutečně dlouhá. Cestující budou převážet autobusy, které ale nebudou mít v Hranicích návaznost. To znamená, že na sebe spoje nebudou čekat,“ kritizoval starosta Lipníku nad Bečvou Miroslav Přikryl (STAN).

Železničáři hovoří o vážných poruchách

Opravit se má celý, zhruba šestikilometrový úsek trati, a to včetně několika mostů. Opravu podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy nelze odkládat. „Úsek dlouhodobě vykazuje sníženou technickou kvalitu a poruchy geometrických parametrů koleje. Příčinou těchto jevů je nestabilní železniční spodek,“ vysvětlil.

Proti výluce, která potrvá téměř do konce příštího roku, protestují dopravci. „My, ani nákladní dopravci, nejsme schopni mít alternativu, to znamená, že považujeme výluku za ne úplně vhodnou. Druhý argument je, že nejsme přesvědčeni o tom, že je ta výluka nezbytně nutná,“ řekl výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců Bohemia Petr Moravec.

Svaz dopravců si myslí, že Správa železnic měla s opravou počkat do doby, než bude hotová vysokorychlostní trať, která se ale zatím jenom připravuje. „Čekání na výstavbu VRT Moravská brána by způsobilo zhoršování stavu trati a pokles její kapacity a spolehlivosti,“ argumentoval Gavenda.

Rekonstrukce části železničního koridoru přijde na dvě miliardy korun. Osobní dopravci odhadli své ztráty na jednu miliardu.