Za výroky o jaderném útoku musí aktivista Vrabel zaplatit deset tisíc korun. Podmíněný trest soud zrušil

Odvolací soud uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy peněžitý trest deset tisíc korun. Uznal verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého byly mužovy výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na Českou republiku, schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Odvolací senát však zrušil původně uložený čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Verdikt je pravomocný.

Vrabel avizoval, že se proti rozsudku dovolá k Nejvyššímu soudu. „Jsem odsouzený za to, že jsem kritizoval naši vládu,“ prohlásil. Státní zástupce Aleš Cimbala je s verdiktem spokojen. Řekl, že rozhodně nešlo o politický proces. „Nelze se dopouštět toho, že někdo informaci, která je zcela zřejmě nepravdivá, bude vydávat za určitou pravdu a tím se bude snažit působit na širokou veřejnost,“ poznamenal.

Vrabelovo jednání bylo podle něj trestné. K odvolacímu pražskému městskému soudu přišlo několik desítek Vrabelových příznivců.

Odvolací senát se případem zabýval podruhé. Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže čtyřměsíční podmínkou už v dubnu. Odvolací senát však verdikt zrušil a uložil soudu lépe prokázat, že je Vrabelův výrok opravdu nepravdivý, že muž nejednal z nedbalosti a že bylo jeho jednání opravdu natolik škodlivé, aby mohl být odsouzen za trestný čin.

Aktivista obvinění odmítl

Aktivista podle obžaloby loni v listopadu ve videu, které na YouTube a Facebooku viděly tisíce lidí, uvedl, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Ruská strana pak bude podle něj útok opětovat a nukleární zbraně pošle na ČR. Kategoricky prohlášená nepravdivá informace podle ní rozhodně mohla vyvolat poplach u lidí, kteří ho na sociálních sítích sledují.

Muž obvinění u soudu odmítl. Prohlásil, že se cítí absolutně nevinen. Stíhání považuje za politické, za snahu umlčet opozici. Vrabel také uváděl, že byly jeho výroky vytržené z kontextu. Tvrdil, že nechtěl nikoho děsit ani nikomu způsobit újmu. Chtěl naopak lidi ochránit.

Stíhání za dotační podvod

Vrabel je nyní stíhán za dotační podvod. Podle kriminalistů neoprávněně čerpal podporu pro své firmy v období koronavirové pandemie a způsobil škodu 1,7 milionu korun. Jeho obhájce Radek Suchý sdělil, že obvinění považuje za nesmyslné.

Aktivista zorganizoval loni 17. listopadu pochod k budově České televize v Praze na Kavčích horách. Požadoval, aby mohl v televizi vystoupit s projevem. Televize to předtím odmítla. Na demonstraci zaznívala vedle kritiky obsahu zpravodajství ČT i kritika vlády. Vrabel organizoval protivládní protesty i dřív, na demonstraci 28. října se podle odhadů policie sešly nižší desítky tisíc lidí.

Vrabel letos stanul před insolvenčním soudem. Podle insolvenčního správce Vrabel dluží 2,6 milionu korun, za 17 měsíců oddlužení splatil 0,5 procenta dlužné sumy. Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil v únoru na Vrabelův majetek konkurz.