Volby otřásly v Praze pozicemi starostů v Dejvicích i na Jižním Městě. Úspěch měli bratři Čižinští

Úspěchem dosavadních starostů skončily komunální volby v mnoha pražských čtvrtích. Výrazného vítězství dosáhli Jan Čižinský s Prahou 7 sobě v sedmé městské části, Alexandra Udženija (ODS) s kandidátkou Společně pro Prahu 2 nebo David Vodrážka v čele kandidátky občanských demokratů v Praze 13. Dalším starostům ale voliči nejspíše zavřeli cestu k dalšímu období v čele radnice. Ohrožena je pozice starostů za Piráty v Praze 11 i 12. V Praze 1 zvítězila stejně jako před čtyřmi lety Praha 1 sobě v čele s bratrem holešovického starosty Pavlem Čižinským. Situace v historickém centru metropole bude však složitá, zastupitelstvo je rozdrobené.

Několik starostů pražských městských částí dokázalo obhájit své posty suverénně – jejich uskupení získala nadpoloviční většinu hlasů. V Praze 7 dovedl k takovému vítězství podruhé za sebou Jan Čižinský svoji Prahu 7 sobě. Většinu v zastupitelstvu má již potřetí v řadě. Ze zastupitelstva sice vypadli koaliční Zelení, ale Praha 7 sobě může vládnout sama i bez nich. Zastupitele budou mít v sedmé městské části ještě Společně pro Prahu 7 (TOP 09 a ODS), ANO a Piráti.

Ještě výraznějšího vítězství dosáhl Karel Hanzlík s ODS v Praze 16. Strana získala 61 procent hlasů a v patnáctičlenném zastupitelstvu má dvoutřetinovou většinu. Kromě občanských demokratů se do zastupitelstva dostali už jen Společně pro Radotín (TOP 09, KDU-ČSL, Zelení) a Piráti.

Praze 19 dovedl k vítězství kandidátku s názvem SNK Kbely náš domov Pavel Žďárský. Uskupení dlouholetého starosty získalo 63,1 procenta hlasů. V patnáctičlenném zastupitelstvu jsou ještě další tři uskupení – OK-19, ANO a Společně pro Kbely. Nadpoloviční většinu má i ODS a TOP 09 v Praze 21, kde funkci starosty obhájil Milan Samec z ODS.

Volby otřásly pozicemi starostů Dohnala i Hejmy

Někteří další starostové mají namále. V Praze 6 po osmi letech nejspíše nebude starosta z TOP 09. Dosud v městské části starostoval Ondřej Kolář, který ovšem nekandidoval z prvního místa. Jeho TOP 09 však ve volbách skončila druhá a výrazně zaostala za vítěznou koalicí ODS a KDU-ČSL. Stávající koalice TOP 09, ODS (a lidovců) a STAN by však mohla pokračovat. Vzhledem k volebnímu výsledku by však mohl Koláře na postu starosty vystřídat lídr vítězné kandidátky a dosavadní místostarosta Jakub Stárek (ODS).

Na druhém místě skončilo ANO dosavadní starostky Ireny Michalcové v nejlidnatější městské části Praze 4. Může ale pokračovat nynější koalice ANO, ODS a TOP 09, byť by se mohly změnit posty. ODS a TOP 09, které kandidovaly jako Společně, zvítězily a s ANO mají v zastupitelstvu 23 mandátů z 45.

Praze 11 skončili Piráti starosty Jiřího Dohnala až pátí se třemi mandáty. Stejně jako před čtyřmi lety zvítězilo Hnutí pro Prahu 11 v čele se Šárkou Zdeňkovou, které však dosud bylo v opozici. Nyní má jen o jeden mandát více než druhé ANO vedené Ondřejem Prokopem. Situace v zastupitelstvu byla v posledním volebním období napjatá, koalice příliš dobře nefungovala, vztahy mezi některými zastupiteli byly velmi špatné. V zastupitelstvu, které má 35 členů, navíc nebude snadné sestavit koalici, pokud se ovšem nespojí HPP11 a ANO. 

Další pirátský starosta Jan Adamec, který vládne v Praze 12, skončil se svojí stranou až na třetím místě. Zvítězila koalice ODS a TOP 09 v čele s místostarostou Vojtěchem Kosem (ODS), druhé bylo ANO. Nynější koalice ODS, TOP 09 a Pirátů nemá dost hlasů, může zkusit hledat podporu u Prahy 12 sobě či Změny pro Prahu 12 (zastřešující KDU-ČSL, STAN a Konzervativní stranu). Dvanáctá městská část je jednou z mála, kde v zastupitelstvu usednou i reprezentanti ČSSD a KSČM, kteří kandidovali společně jako Občané dvanáctky.

Nejistá je i pozice Petra Hejmy (STAN na kandidátce My, co tady žijeme) v Praze 1. Podruhé za sebou zvítězila kandidátka nazvaná Praha 1 sobě, kterou vedl Pavel Čižinský. Ten se před čtyřmi lety stal i starostou, ale rozpadla se mu koalice a od ledna 2020 byla Praha 1 sobě v opozici, nahradil jej Hejma. Vítězi voleb, který získal 22,9 procenta hlasů a sedm mandátů z 27, hrozí, že v opozici zůstane, je však otázka, kdo by byl starostou.

Pokračovat by totiž mohla dosavadní koalice, byť by její půdorys byl trochu jiný. Před volbami spolupracovaly kluby ODS, ANO a My, co tady žijeme zastřešující STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Iniciativu občanů. Letos kandidovala TOP 09 v první městské části samostatně, v My, co tady žijeme zůstali Starostové, lidovci a Iniciativa občanů, zatímco ANO s místními sdruženími vytvořilo kandidátku Naše Praha 1. Případná její koalice s ODS (ve volbách druhá), My, co tady žijeme (ve volbách třetí) a TOP 09 (ve volbách šestá), by získala nejtěsnější možnou většinu.

Praze 10 padla starostka Renata Chmelová (STAN) již před volbami. Pro její odvolání byly zásadní hlasy zastupitelů ODS a TOP 09, které nyní kandidovaly jako Společně, a Pirátů. Uskupení Vlasta a STAN v čele s Chmelovou je však v novém zastupitelstvu druhé nejsilnější. Společně a Pirátům chybí k většině jeden hlas, budou se tedy buď muset smířit s Chmelovou, nebo se obrátit na ANO či koalici SPD, Trikolory a nezávislých.

Velmi těsný byl výsledek voleb v Praze 5. Zvítězila kandidátka Praha 5 sobě se ziskem 21,38 procenta, zatímco druhá Společně pro Prahu 5 v čele se starostkou Renátou Zajíčkovou (ODS) získala 21,33 procenta hlasů. Nynější koalice ODS, TOP 09, ANO, STAN a SNOP nemůže pokračovat. Poslední zmíněné hnutí v novém zastupitelstvu není. O jeden hlas by mohly mít většinu Praha 5 sobě ve spojení s Piráty a Koalicí SEN 21 pro Prahu 5, kterou do komunálních voleb vedl senátor Václav Láska.

Jsou i starostové, kteří sice kandidovali, nešli však do boje o hlasy v čele kandidátky a zamýšleli přenechat post v čele radnice některému z kolegů. Bylo tomu tak v Praze 3. Jiří Ptáček (TOP 09) byl na kandidátce vítězné koalice TOP 09 a STAN až jako třetí, v čele byl Michal Vronský. Koalice TOP 09/STAN, Pirátů a Zelených ovšem ztratila většinu v 35členném zastupitelstvu. Dostalo se do něj osm subjektů, z nich čtyři – Praha 3 sobě, Zelení, Trikolora s SPD a Patrioti pro Prahu 3 – mají po dvou mandátech. Dosavadní koalici chybí k většině jeden hlas, obrátit se tedy může na některou z těchto malých stran, případně na ANO nebo Koalici pro Prahu 3 (ODS a KDU-ČSL), které mají po šesti zastupitelích. 

Na dvojce i osmičce starostové zvítězili, musí ale sestavit koalici

V některých městských částech dosáhli nynější starostové docela jasných vítězství, nemají však se svojí stranou většinu a sestavování koalice se může zkomplikovat. V Praze 2 zvítězila Společně pro Prahu 2 zastřešující ODS a TOP 09 v čele se starostkou Alexandrou Udženijou (ODS). Získala 35,6 procenta a 14 z 35 zastupitelských mandátů. Dosud ve čtvrti vládla koalice těchto dvou stran s hnutím Za spokojené bydlení a ANO. Za spokojené bydlení již v zastupitelstvu není, ale s ANO, které má čtyři mandáty, udrží vítěz voleb těsnou většinu. V městské části by ovšem mohla fungovat i koalice na vládním půdorysu ve složení Společně pro Prahu 2, Piráti a STAN, která by měla 22 hlasů.

Praze 9 vyhrála Společně pro devítku vedená starostou Tomášem Portlíkem (ODS). K většině se může spojit s uskupením Naše devítka, v níž figuruje i dosud koaliční STAN a která má potřebné dva mandáty.

Praze 13 zase zvítězila ODS starosty Davida Vodrážky, i když poté, co ze zastupitelstva vypadli STAN, chyběl stávající koalici jeden hlas. V neděli se tak ODS domluvila na vzniku koalice s ANO a Společně pro Prahu 13 (TOP 09 a KDU-ČSL). „Máme podepsánu koaliční smlouvu,“ potvrdil Vodrážka, který se stane znovu starostou; v čele radnice je nepřetržitě od roku 2002. 

Do zastupitelstva Prahy 8 se nakonec nedostalo uskupení Libeňský mourek, byť po sečtení prvních okrsků vedlo. Nakonec zvítězila ODS v čele s dosavadním starostou Ondřejem Grosem, ale zastupitelstvo bude opět rozdrobené a síly v něm velmi vyrovnané. ODS má deset z 45 mandátů, druhé ANO a třetí kandidátka 8 žije a Praha sobě po devíti. Již před čtyřmi lety bylo složité sestavit radu a nakonec vznikla menšinová koalice. Kdyby ale ODS, Společně pro Prahu 8 (TOP 09 a STAN) a Patrioti pro Prahu 8 opět získali podporu ANO, mohli by pokračovat.

V pražských Řeporyjích zvítězila ODS vedená dosavadním starostou Pavlem Novotným, který v uplynulých čtyřech letech vzbuzoval pozornost i mimo městskou část. Má pět z jedenácti zastupitelských mandátů, dosud koaliční TOP 09 může poskytnout jeden zbylý. Do koalice s Novotným zato nejspíše nevstoupí zastupitel z kandidátky s názvem Občané za lepší Řeporyje bez zbytečného betonu a neúspěšných komiků.

  • Praha 1: Petr Hejma – zvolen zastupitelem; My, co tady žijeme na 4. místě (13,2 %)
  • Praha 2: Alexandra Udženija – zvolena zastupitelkou; Společně pro Prahu 2 na 1. místě (35,6 %)
  • Praha 3: Jiří Ptáček – zvolen zastupitelem; TOP 09 + STAN a nezávislí s podporou Žižkov (nejen) sobě na 1. místě (28,6 %)
  • Praha 4: Irena Michalcová – zvolena zastupitelkou; ANO na 2. místě (20,2 %)
  • Praha 5: Renáta Zajíčková – zvolena zastupitelkou; Společně pro Prahu 5 na 2. místě (21,3 %)
  • Praha 6: Ondřej Kolář – zvolen zastupitelem; TOP 09 na 2. místě (14,7 %)
  • Praha 7: Jan Čižinský – zvolen zastupitelem; Praha 7 sobě na 1. místě (53 %)
  • Praha 8: Ondřej Gros – zvolen zastupitelem; ODS na 1. místě (19,3 %)
  • Praha 9: Tomáš Portlík – zvolen zastupitelem; Společně pro devítku na 1. místě (43,3 %)
  • Praha 10: Renata Chmelová (odvolána v létě, poté funkce neobsazena) – zvolena zastupitelkou; Vlasta a STAN s podporou KDU-ČSL na 2. místě (18,8 %)
  • Praha 11: Jiří Dohnal – zvolen zastupitelem; Piráti na 5. místě (9,3 %)
  • Praha 12: Jan Adamec – zvolen zastupitelem; Piráti na 3. místě (21,1 %)
  • Praha 13: David Vodrážka – zvolen zastupitelem; ODS na 1. místě (27,7 %)
  • Praha 14: Jiří Zajac – zvolen zastupitelem; ODS spolu s NK na 1. místě (20,5 %)
  • Praha 15: Milan Wenzl – zvolen zastupitelem; ANO na 3. místě (16,6 %)
  • Praha 16: Karel Hanzlík – zvolen zastupitelem; ODS na 1. místě (61 %)
  • Praha 17: Alena Kopejtková – zvolena zastupitelkou; ODS na 2. místě (21,9 %)
  • Praha 18: Zdeněk Kučera – zvolen zastupitelem; ANO na 2. místě (23,7 %)
  • Praha 19: Pavel Žďárský – zvolen zastupitelem; SNK Kbely náš domov na 1. místě (63,1 %)
  • Praha 20: Petr Měšťan – zvolen zastupitelem; ODS a TOP 09 na 2. místě (24,4 %)
  • Praha 21: Milan Samec – zvolen zastupitelem; ODS a TOP 09 společně pro Újezd na 1. místě (56,8 %)
  • Praha 22: Tomáš Kaněra – zvolen zastupitelem; ANO na 2. místě (18,7 %)