Praha 1 má novou koalici. Starostu Čižinského nahradil Petr Hejma ze STAN

Kluby My, co tady žijeme (STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS a ANO podepsaly v Praze 1 koaliční smlouvu. Učinily tak ještě před odvoláním starosty Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) a dalších členů rady, ke kterému na mimořádném zastupitelstvu došlo v úterý večer. Nová koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu, v jejím čele stojí Petr Hejma ze Starostů.

Koalice vznikla ještě před zasednutím zastupitelů. Petr Hejma (STAN) před podpisem smlouvy zkritizoval mimo jiné špatný přístup dosavadních koaličních partnerů k úředníkům, kteří podle něj v důsledku toho odcházeli. Fungující radnice je podle něj předpokladem dobrého fungování městské části. 

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) už dříve vyjádřil obavu, že v případě změny koalice v Praze 1 budou ohroženy projekty, na kterých magistrát pracuje se současným vedením radnice, například vyhláška o buskingu, opatření týkající se krátkodobého ubytování nebo rušení nočního klidu.

Podle Hejmy ale Hřib šíří poplašnou zprávu. „Já jsem ho ujišťoval, že nový koaliční formát, který by byl pod novým vedením, by nikdy nepřerušil kontinuitu spolupráce s hlavním městem Prahou,“ konstatuje.

Petr Hejma
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Katastrofální stav na radnici, stěžuje si uskupení My, co tady žijeme

Uskupení My, co tady žijeme vypovědělo koaliční smlouvu loni v prosinci kvůli dlouhodobému názorovému nesouladu s Prahou 1 Sobě, Piráty a Zelenou pro jedničku. Výpověď citovala například neshody v případě privatizace bytů, zvyšování nájemného nebo personální situace na úřadě.

Tehdejší koaliční partneři se podle výpovědi nedokázali dohodnout ani na způsobu řízení chodu úřadu a obecném postoji k soukromému vlastnictví a podnikání. „Stav na radnici je podle našeho názoru katastrofální, lidé nám chtějí odcházet. Bohužel se projevuje nezkušenost, o které jsme věděli, ale přece jenom už to trvá rok,“ zdůvodňoval Hejma.

Rozhovor s Pavlem Čižinským a Petrem Hejmou (zdroj: ČT24)

Zaštiťuje se odpovědností vůči vlastním voličům a radnici chtějí řídit profesionálně. „Snažili jsme se v rámci dohodovacího řízení najít variantu spolupráce na stávajícím koaličním formátu, ale bohužel po téměř dvou měsících jednání tato snaha selhala,“ dodává Hejma.

Po vypovězení smlouvy z klubu My, co tady žijeme vystoupil Martin Kotas. Naopak do něj vstoupili tři zastupitelé TOP 09, takže nyní má klub šest zastupitelů. Koaliční ODS má pět křesel a ANO dvě. Dohromady má tak nová formace třináct mandátů, což znamená těsnou většinu v 25členném zastupitelstvu. 

Návrat starých pořádků, varoval Čižinský

Dosavadní starosta městské části Čižinský, který spolu s celým vedením ve funkci skončil po mnohahodinovém jednání, v prosinci tvrdil, že udělá vše pro to, aby zabránil „návratu starých pořádků“, tedy aby se do vedení Prahy 1 vrátili trestně stíhaní zastupitelé ODS a TOP 09.

Ti podle Čižinského reprezentují to nejhorší, co se v uplynulých volebních obdobích dělo a čemu se voliči v posledních volbách jednoznačně postavili. Někteří opoziční zastupitelé čelí stíhání v souvislosti s prodejem bytů v předchozím volebním období. Podobně jako Čižinský se vyjádřili i Piráti.

Čižinský odkazuje k osmiletému působení Oldřicha Lomeckého (TOP 09) v čele Prahy 1. Policisté loni v červenci obvinili bezmála čtyřicet lidí kvůli prodeji lukrativních městských bytů. Zastupitelé podle obvinění hlasovali pro prodej bytů pod cenou, čímž vznikla škoda ve výši zhruba 40 milionů korun.

Hejma: Z trestního oznámení je nástroj politického boje

„Já osobně budu garantovat, že nedojde k návratu žádných starých pořádků, jak se děsí naši voliči. Lidé, kteří byli spojení s tím špatným, v průběhu roku odešli,“ slibuje Hejma. Čižinský ale upozorňuje, že v řadách ODS a TOP 09 stále pokračují lidé ve vážném střetu zájmů.

„Pokud některé opoziční strany vyčítají Andreji Babišovi, že je trestně stíhaný, a proto nemůže být premiérem, tak tyto stejné strany na Praze 1 říkají, že trestně stíhaní mohou zpátky do rady a není to problém,“ namítá Čižinský.

Proti tomu Hejma protestuje. Z trestních oznámení se podle něj stává nástroj politického boje. V případě prodeje bytů jsou prý lidé obvinění za to, že hlasovali v dobré víře. „Věřím, že těch téměř čtyřicet lidí bude tohoto obvinění zproštěno,“ dodává.

Celý spor vyvolal pirátský radní David Bodeček, který odeslal koaličním partnerům otevřený dopis s kritikou dosavadní spolupráce a fungování úřadu městské části. Podle Čižinského tím ale nechtěl zpochybnit koalici, pouze uvažoval o vlastním pokračováním v radě. Uskupení My, co tady žijeme, toho ale zneužilo, míní nyní už bývalý starosta.

Vedle Hejmy na starostenský post zastupitelé v úterý pozdě večer zvolili také další členy rady. Prvním místostarostou byl zvolen Petr Burgr (KDU-ČSL) a místostarostkou Eva Špačková (ODS). Uvolněnými, tedy plat pobírajícími radními, se stali Richard Bureš (ODS), Jan Votoček (TOP 09) a Karel Grabein Procházka (ANO). Michal Caban (Iniciativa občanů) je radním neuvolněným.

Podle koaliční smlouvy ještě jedno místo v radě náleží TOP 09, to bude obsazeno později. Zastupitel Martin Kotas neúspěšně jako protikandidáta Hejmy navrhl Vladana Brože (Praha 1 Sobě).