Vargovy grafiky propojují minulost se současnou tváří Olomouce. Zdobí okna univerzitní knihovny

Okna olomoucké univerzitní knihovny ve Zbrojnici zdobí barokní grafiky spojené s historií jezuitů, zdejší univerzity i samotného města. Jsou dílem slovenského vizuálního umělce Jaroslava Vargy, který se ve svém projektu Návrat do Nového světa věnuje dějinám jezuitského řádu a propojuje staré výjevy se současnou podobou Olomouce, konkrétně s výhledem z oken Zbrojnice. Vargovo dílo je součástí rozsáhlého výstavního projektu Muzea umění s názvem Trienále/SEFO 2021.

Varga svou práci označuje za site-specific dílo, které je určené přímo pro prostory Zbrojnice. „Ve své práci jsem se zaměřil na jezuity a jejich působení tady i na jejich cesty napříč celým světem. Byli to misionáři a jako první objevovali různá místa na světě, velmi vzdálená Česku. Snažím se jít po jejich stopách a skrze materiály, jako jsou rytiny či jejich dopisy, znovu objevit jejich cestování,“ uvedl pro Muzeum umění.

Umělec vybírá především barokní rytiny, na kterých jsou zobrazeny různé příběhy z misií. Inspirací jsou mu především listy, které jezuité ze zámoří posílali do Olomouce či do Prahy.

„Tyto kresby potom přenáším na okna knihovny. Vytvářím z nich vlastně novou grafiku, která se skládá ze dvou plánů. Ten první je původní výjev z originální grafiky, druhý plán je nahrazení původního pozadí rytiny pozadím, které je vidět z okna. Starý výjev tedy zasazuji do současného prostředí, dnešní univerzitní Olomouce. Divákovi se pak při jednom z úhlů pohledu překryje výhled z okna s mou kresbou,“ doplnil Varga.

Pro umělce je důležitý aktivní i pasivní divák

Na oknech má být celkem deset grafik. „Každá kresba představuje nějaký příběh, který je pro mne důležitý. Tudíž projekt není jen o samotných kresbách, ale i o divácích a třeba o komentovaných prohlídkách. Budou tady totiž dva typy diváků - jeden sedí v knihovně a náhodně vidí na okně kresbu, druhý si ji přijde prohlédnout. Oba jsou pro mě ale velmi důležití,“ doplnil.

Největší výstavní projekt Muzea umění Olomouc, přehlídka současného středoevropského umění Trienále/SEFO 2021, začala loni v červnu. Svá díla od té doby prezentovaly ve městě desítky umělců z Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska, Slovinska a dalších zemí, včetně těch domácích.

Součástí projektu byly i workshopy, koncerty, divadelní představení, happeningy a přednášky. Projekt Jaroslava Vargy je další z realizací reflektujících možnosti a limity veřejného prostoru, doplnili zástupci muzea.