TÉMA

SEFO

Vargovy grafiky propojují minulost se současnou tváří Olomouce. Zdobí okna univerzitní knihovny

Okna olomoucké univerzitní knihovny ve Zbrojnici zdobí barokní grafiky spojené s historií jezuitů, zdejší univerzity i samotného města. Jsou dílem slovenského vizuálního umělce Jaroslava Vargy, který se ve svém projektu Návrat do Nového světa věnuje dějinám jezuitského řádu a propojuje staré výjevy se současnou podobou Olomouce, konkrétně s výhledem z oken Zbrojnice. Vargovo dílo je součástí rozsáhlého výstavního projektu Muzea umění s názvem Trienále/SEFO 2021.
19. 1. 2022|

Středoevropské fórum získá futuristický vzhled. Stavět se bude podle původního návrhu

Dlouho plánovanou expozici středoevropského výtvarného umění (SEFO) vybuduje Muzeum umění definitivně v proluce v Denisově ulici, a to podle původního návrhu architekta Jana Šépky. Rozhodnutí v pátek oznámilo vedení muzea a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na stavbu výjimečné expozice futuristického vzhledu loni v lednu vláda uvolnila 593 milionů korun.
11. 9. 2020|

SEFO vyroste v proluce, plánuje olomoucké muzeum. Jedná o odkupu pozemku

Muzeum umění v Olomouci definitivně upustilo od záměru vybudovat expozici středoevropského výtvarného umění SEFO v prostorách Hanáckých kasáren. Záměr se tak znovu soustředí na proluku v Denisově ulici, se kterou se počítalo od počátku existence projektu. Muzeum umění zde vykupuje další pozemek. Definitivní podoba chystaného Středoevropského fóra však bude podle ředitele muzea Ondřeje Zatloukala známa až v řádu měsíců. Na stavbu výjimečné expozice loni v lednu vláda uvolnila 593 milionů korun.
8. 6. 2020|

Trestní oznámení kvůli SEFO policie odložila. Bývalí ředitelé muzea údajně trestný čin nespáchali

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa a Pavla Zatloukala, které před odchodem z funkce ministra kultury podal Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO). Projekt se připravuje už zhruba deset let a vláda na něj uvolnila 600 milionů korun. Podle policie se trestný čin nestal.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 11:53|
Interview ČT24

S tím člověkem nemá cenu mluvit, řekl Zaorálek o čínském velvyslanci

Olomoucký projekt Středoevropského fóra má své mouchy, ale trestní oznámení nebylo na místě, řekl v Interview ČT24 ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Trestní oznámení podle něj nebylo opodstatněné ani v případě bývalého šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Nový ministr kultury také uvedl, že je zbytečné mluvit s čínským velvyslancem, protože nechápe svou funkci a v Česku dělá politiku.
12. 9. 2019|

Zaorálek zrušil Staňkovo výběrové řízení pro olomoucké muzeum umění

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) oznámil, že zruší vypsané výběrové řízení na ředitele Muzea umění v Olomouci. Do jejího čela jmenuje Ondřeje Zatloukala, který instituci nyní z pověření vede. Bývalý ředitel Michal Soukup, kterého odvolal předchozí šéf resortu, se podle Zaorálka může stát Zatloukalovým zástupcem a vést jeden z odborů muzea. Ministr se mu také za kroky svého předchůdce omluvil.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 18:46|
90‘ ČT24

Staněk byl velmi špatný ministr kultury, říká výtvarník David. „Na dlouhá léta zničil chod Národní galerie“

Antonín Staněk (ČSSD) skončil v čele ministerstva kultury, zatím ale nemá nástupce. Zástupci kultury se ve středu shodli, že jeho dvouměsíční odcházení z resortu se dá považovat za trapné. Úkoly pro nového ministra kultury vidí například v potřebě získat pro resort víc peněz do rozpočtu. Proto podle nich dává logiku dočasné pověření ekonomického náměstka Reného Schreiera, který má ministerstvo vést do jmenování nového ministra. Politikům pak vadí nestabilita resortu kultury, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy. Zaznělo to v pořadu 90' ČT24.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 21:46|

Ministr Staněk zveřejnil důvody odvolání ředitele Muzea umění. Vytýká mu předražené nákupy

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) vytýká bývalému řediteli Muzea umění Olomouc Michalu Soukupovi údajně předražené nákupy pozemků, podobu žádosti o evropské dotace a nesrovnalosti ohledně projektu Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). Soukupa stejně jako ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta Staněk náhle odvolal z funkce 18. dubna. Právní důvody svého rozhodnutí v případě Soukupa nyní zveřejnil na webu. Soukup se proti tvrzení ministerstva důrazně ohradil.
29. 4. 2019|

Ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie Praha. Fajt v tom vidí politický krok

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na Fajta podal dvě trestní oznámení, třetí se připravuje, na koho bude podáno, ministr ve čtvrtek odmítl říci. Fajt považuje své odvolání za politický krok, důvody uváděné ministrem jsou podle něj zástupné. Exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vidí za odvoláním ředitele Fajta Hrad. Uvedl, že před pěti lety ho prezident Miloš Zeman žádal, aby Fajta nejmenoval.
18. 4. 2019Aktualizováno18. 4. 2019, 21:12|

Odvolaný ředitel olomouckého muzea odmítá chyby v hospodaření. Zaměstnanci se ho zastávají

Odvolaný ředitel Muzea umění v Olomouci Michal Soukup odmítl, že by se dopustil chyb v hospodaření muzea. Právě tím pro jeho odvolání argumentoval ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Ministrův krok pobouřil řadu zaměstnanců muzea, kteří už před časem požadovali Staňkovu rezignaci, teď zvažují další protesty.
18. 4. 2019|

Přestřelka olomouckých muzejníků s ministrem kultury pokračuje. Hraje se o půl miliardy na stavbu SEFO

Muzeum umění Olomouc při hledání návrhu podoby nové muzejní budovy Středoevropského fóra Olomouc (SEFO) opakovaně porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. Novinářům to řekl Miroslav Leixner, ředitel ministerského odboru interního auditu a kontroly. Muzeum je nyní s ministerstvem ve sporu, jeho zaměstnanci chtějí Staňkovo odstoupení.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 17:48|

Olomoucké muzeum bojuje s ministrem Staňkem o Středoevropské fórum. Pracovníci ho vyzvali k rezignaci

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) by měl podle části pracovníků olomouckého Muzea umění rezignovat kvůli tomu, jak ministerstvo připravuje stavbu Středoevropského fóra. Pracovníci muzea sepsali otevřený dopis, ve kterém ministra obvinili, že Muzeum umění „neustále záměrně dehonestuje“. Staněk výzvu k rezignaci odmítl, uvedl, že je připraven svoji politiku obhájit.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 14:45|

Bezmála polovina zaměstnanců olomoucké galerie se postavila za svého šéfa. Bojí se, že bude odvolán

Téměř čtyři desítky zaměstnanců Muzea umění v Olomouci se v pátek ve veřejném prohlášení postavily za svého ředitele Michala Soukupa. Důvodem je dění ohledně stavby Středoevropského fóra (SEFO), na kterou vláda nedávno uvolnila šest set milionů korun. Muzeum má už dlouho projekt od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale rozhodlo o architektonické soutěži. V Muzeu umění je nyní prováděn hospodářský audit, obavy mají zaměstnanci i z dosud nepodložených informací o možném Soukupově odvolání.
15. 2. 2019|