TÉMA

Grafika

„Takový obrázek bych českým ženám nepřála.“ Političky z mladých lidovců i Pirátů hodnotily kontroverzní grafiku

Rodina i kariéra už nejsou tabu. Tak zní hlavní slogan kampaně lidovců, který sklidil na začátku týdne kritiku. Hlavním problémem byla podoba vizuálu zobrazující ženu v domácnosti, která zároveň pracuje. Předsedkyně Mladých lidovců Helena Martinková tvrdí, že je třeba se spíš podívat na to, co se ve sladění rodiny a kariéry daří naplňovat. Předsedkyně rady Mladého Pirátstva Kateřina Stojanová uvedla, že tématem je motivace zaměstnavatelů, aby poskytovali flexibilní úvazky. Političky to uvedly v pořadu 90' ČT24.
8. 3. 2024|

Výtvarník dvou odbojů. Vojtěch Preissig bojoval grafikou, svůj život ale prohrál

Vojtěch Preissig patřil k předním českým grafikům, učil se i u Alfonse Muchy, jeho tvorbu zásadně nasměrovala doba, ve které žil – do jeho osudu zasáhly oba dva světové konflikty. Preissig dal opakovaně svůj talent do služeb odboje, což ho nakonec stálo život. Především jako výtvarníka legionářů a později protinacistického odporu ho připomíná aktuální výstava v pražském Muzeu československých legií. Vznikla u příležitosti stopadesátého výročí Preissigova narození.
2. 8. 2023|

Vargovy grafiky propojují minulost se současnou tváří Olomouce. Zdobí okna univerzitní knihovny

Okna olomoucké univerzitní knihovny ve Zbrojnici zdobí barokní grafiky spojené s historií jezuitů, zdejší univerzity i samotného města. Jsou dílem slovenského vizuálního umělce Jaroslava Vargy, který se ve svém projektu Návrat do Nového světa věnuje dějinám jezuitského řádu a propojuje staré výjevy se současnou podobou Olomouce, konkrétně s výhledem z oken Zbrojnice. Vargovo dílo je součástí rozsáhlého výstavního projektu Muzea umění s názvem Trienále/SEFO 2021.
19. 1. 2022|

Oslavoval krásu jako jeden z nejmocnějších projevů života. Před 50 lety zemřel Bohuslav Reynek

Před 50 lety 28. září 1971 v Petrkově na Havlíčkobrodsku zemřel básník, grafik, vydavatel a překladatel Bohuslav Reynek. Patřil ke generaci českých umělců, kteří smysl umění hledali v souladu osobního přesvědčení a víry s přirozeným řádem světa a jeho estetikou. Jeho dílo nesmělo být od roku 1948 až do poloviny šedesátých let vydáváno ani vystavováno, plného uznání se mu dostalo až po pádu komunismu.
28. 9. 2021|

Konec spirály. Zemřela významná osobnost české grafiky Vladimír Suchánek

V pondělí 25. ledna zemřel malíř a grafik Vladimír Suchánek. Jako vůdčí osobnost litografické tvorby se podílel na výtvarném doprovodu řady českých i zahraničních bibliofilií, ilustroval básnické sbírky, celosvětový ohlas si získala jeho exlibris. Uznání se těšila také jeho známková tvorba.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 14:45|

Desítky expozic představí tvorbu stovek umělců. Začíná veletrh Art Prague

Díla téměř všech výtvarných oborů nabízí od úterý do neděle 13. prosince již 19. ročník přehlídky a veletrhu současného výtvarného umění Art Prague. Koná se v historickém domě na pražském náměstí Republiky v blízkosti obchodního domu Kotva.
8. 12. 2020|

Recenze: Monografie Milana Dobeše neruší jeho kruhy

Monografie Milan Dobeš – Grafika 1962–2017 je nejen důstojným připomenutím, ale také potřebným přiblížením této výrazné osobnosti jak česko-slovenského, tak světového umění.
22. 10. 2020|
Reportéři ČT

Má autismus a kreslí počítačové grafiky, které chválí i malíři v Česku. Václav si teď říká Wizardin

Václav je autista, na střední školu se ale dostal jako nejlepší a díky inkluzi studuje na oboru s maturitou. Kromě toho je také nadějný umělec, říká si Wizardin. Jeho počítačové grafiky oceňují i přední čeští umělci a předvídají mu velkou budoucnost. Za Václavem se po čtyřech letech poté, co na jeho příběh poprvé upozornili Reportéři ČT, vrátil David Vondráček.
24. 3. 2020|

Od Wolgemuta po Vasarelyho. V Olomouci vystavují 500 let grafiky

Muzeum umění Olomouc nechává návštěvníky nahlédnout do své sbírky grafik. Připravilo proto dvojitou výstavu: v části Art&Print představuje takzvanou starou grafiku, pod názvem Post.Print zase shromáždilo díla dvacátého a jednadvacátého století.
23. 11. 2019|

Palčivost trhliny. Zemřel výtvarník Karel Malich

Několik dní po svých pětadevadesátých narozeninách zemřel sochař, malíř a grafik Karel Malich. Jeho odchod potvrdil České televizi galerista Zdeněk Sklenář. Novátor abstraktního umění se zapsal především jako autor typických drátěných plastik. Malichovou největší inspirací byla krajina, jeho dílo se vyznačuje neobvyklou citlivostí pro zobrazování energií a sil v přírodě.
24. 10. 2019|

Prezident Trump představil veřejnosti nepravdivou mapu. Měla potvrdit, že hurikán Dorian zasáhne Alabamu

Ve středu 4. září představil americký prezident Donald Trump novinářům a veřejnosti nová fakta o vývoji hurikánu Dorian. Během prezentace ukázal také grafiku, na níž byla mezi místy, jež bouře mohla potenciálně zasáhnout, zobrazena také Alabama – na rozdíl od zbytku grafiky domalovaná černým fixem. Meteorologové ji nezmiňovali.
5. 9. 2019|

Z opony se stalo náměstí. Louny ozdobila kompozice proslulého malíře Zdeňka Sýkory

Prostranství před Vrchlického divadlem v Lounech nese otisk lounského rodáka Zdeňka Sýkory. Piazzeta má nově podobu černobílé geometrické kompozice, kterou světově uznávaný malíř vytvořil na začátku 60. let minulého století na plechovou divadelní oponu, která se před lety ztratila. Projekt, na jehož realizaci přispěly desítky dárců, představili autoři Lenka Sýkorová a Josef Pleskot.
16. 7. 2019|

Nejlepší grafiky roku 2018 získaly ocenění za ptáky i paneláky

Do 25. ročníku cen Grafika roku se přihlásily přes tři stovky děl, zhruba polovina z nich je do konce února k vidění na výstavě v Obecním domě v Praze. Včetně tvorby Lenky Vilhlemové, která za celoživotní dílo obdržela Cenu Vladimíra Boudníka.
4. 2. 2019|