Nejlepší grafiky roku 2018 získaly ocenění za ptáky i paneláky

Grafika roku 2018 zná oceněné (zdroj: ČT24)

Do 25. ročníku cen Grafika roku se přihlásily přes tři stovky děl, zhruba polovina z nich je do konce února k vidění na výstavě v Obecním domě v Praze. Včetně tvorby Lenky Vilhlemové, která za celoživotní dílo obdržela Cenu Vladimíra Boudníka.

Na výtvarnou scénu nastoupila Lenka Vilhelmová v polovině osmdesátých let. Věnuje se tvorbě grafických listů, autorských knih, obrazů, objektů a instalací. Za svou práci získala řadu ocenění v zahraničí i Česku, včetně několika cen v soutěži Grafika roku.

Letos porota ocenila například Miloše Šejna. Jeho počítačová grafika Samohlásky pro Javoří potok v Krkonoších zvítězila v kategorii velkých formátů. Jednasedmdesátiletý výtvarník zachytil místo, které je pro něj zdrojem inspirace už více než třicet let. 

V přírodě hledá inspiraci i další oceněný – Martin Salajka. Porota vybrala jako nejlepší jeho litografii s chameleony. „Je to teď takový můj oblíbený motiv,“ přiznává výtvarník, „v litografii jsem chameleona zpracoval na čtyři grafické listy, jednoho jsem teď dělal v leptu a ještě mám jednoho v barevném linorytu.“

Cenu za autorskou knihu získal Marián Čižnár, který se v příběhu Dora nechal inspirovat svým psem. Za autorskou knihu se zvířecím tématem obdržela Cenu poroty také Květa Pacovská. Světoznámá ilustrátorka v publikaci Oiseaux zachytila ptáky, kteří jí přilétají na okno.

Autorská kniha Mariána Čižnára
Zdroj: Sdružení Hollar

Naopak přírodě vzdálená témata lze najít v mezzotintě Metro VI. od Jiřího Hanuše nebo v kolagrafii Paneland IV. Anny Bydžovské. Z ocenění Grafiky roku 2018 se mohou těšit i Markéta Bábková, Alžběta Dvořáková, Martin Velíšek a Bedřich Kocman.