V severní polovině Česka jsou první a druhé povodňové stupně. Na Trutnovsku se mohou řeky dostat na trojku

Na řadě míst v Česku byly v pondělí ráno povodňové stupně. Například v Královéhradeckém kraji až na osmnácti místech. Druhý stupeň byl na Labi ve Vestřevi a Stanovicích na Trutnovsku a na Úpě ve Zlíči na Náchodsku. Na ostatních místech platily první povodňové stupně, vyplývá z dat povodí Labe. Jsou také v Ústeckém, Libereckém či Olomouckém kraji. Některé vzedmuté řeky během dne začaly klesat.

S výjimkou severní části Náchodska platí v pondělí v celém Královéhradeckém kraji výstraha meteorologů před záplavami. Na Trutnovsku by řeky podle meteorologů mohly vystoupat až na třetí povodňový stupeň.

Povodňové stupně byly v pondělí odpoledne v Královéhradeckém kraji na čtrnácti místech, ráno jich přitom bylo osmnáct. Kvůli zvýšené hladině Orlice policie odpoledne uzavřela zaplavenou silnici II/298 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Krňovic na Hradecku a dál do Býště. Řidiči ji mohou minout například objížďkou přes Běleč nad Orlicí, vyplývá z informací policie a dat Povodí Labe.

„V horních a středních úsecích zasažených toků jsou vodní stavy většinou na poklesu nebo blízké kulminaci. Vlivem dotoku mírně stoupají uzávěrové profily přítoků Labe, a to Orlice, Cidlina, Mrlina, Jizera. Zvolna stoupá Labe pod soutokem s Orlicí,“ uvedl v odpolední zprávě k situaci vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Druhý povodňový stupeň, pohotovost, byl odpoledne na Cidlině v Novém Bydžově. Od rána klesla z druhého na první povodňový stupeň hladina Labe ve Vestřevi a Stanovicích a Úpy ve Zlíči. První stupeň, tedy bdělost, byl i na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí, Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, Orlici v Týništi nad Orlicí, Metuji v Krčíně. Na Labi první stupně platily na přehradách Labská ve Špindlerově Mlýně a Les Království u Dvora Králové nad Labem a na soutoku Labe a Orlice v Hradci Králové. Bdělost byla dále na Cidlině v Jičíně a v Chlumci nad Cidlinou a na Bystřici v Rohoznici.

Zvýšené hladiny řek hlásí i další regiony v severní polovině Česka. Převážně první povodňové stupně jsou v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém, Středočeském kraji a v Praze.

V Olomouci je zavřená náplavka

V Olomouckém kraji dosáhla řeka Morava v Moravičanech na Šumpersku druhého povodňového stupně v pondělí v 06:00. Pohotovost je tam vyhlašována od 270 centimetrů, odpoledne se zvýšila až na 289 centimetrů. V podvečer se hladina držela na úrovni 288 centimetrů. Na první stupeň se v pondělí ráno dostala také hladina Moravy v Olomouci.

Kvůli vylití řeky Moravy je na Šumpersku uzavřena od pondělního rána vozovka v úseku Zábřeh–Lesnice a zůstává uzavřena silnice mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi, která je neprůjezdná od konce minulého týdne. Zatímco druhý úsek bývá kvůli zaplavení řekou Moravou uzavírán pravidelně, silnice mezi Zábřehem a Lesnicemi byla naposledy uzavřena při povodních v roce 1997.

Stupeň bdělosti platí v Olomouckém kraji také na říčce Krupé v Habarticích, kde však hladina od rána do 18:00 klesla o čtyři centimetry na 92 centimetrů. První stupeň povodňové aktivity je tam vyhlašován při 90 centimetrech. Hladiny toků v Olomouckém kraji odvodňující Jeseníky zvedl déšť a tání již v neděli, kdy platil druhý povodňový stupeň na Desné v Koutech nad Desnou a na dalších dvou místech dosáhly toky prvního stupně.

Kvůli zvýšené hladině je od soboty v Olomouci uzavřena náplavka. „Vzhledem k úrovni dokončených protipovodňových opatření lze očekávat podobný průběh povodně jako na přelomu roku,“ uvedl na stránkách města vedoucí odboru ochrany olomoucké radnice Jan Langr.

V Pardubickém kraji jsou povodňové stupně na třech místech. Druhý povodňový stupeň platí na Labi v Němčicích na Pardubicku. Podle údajů státního podniku Povodí Labe hladina stále mírně stoupá.

Nejnižší, první stupeň je v regionu ještě na Labi v Přelouči a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. I na těchto místech se hladiny řek pozvolna zvyšují. Přehrady na Labi jsou zaplněné ze sta procent, nádrž Pastviny na Divoké Orlici z 85 procent.