Labe ve Vestřevi na Trutnovsku vystoupalo na nejvyšší povodňový stupeň

Déšť rozvodnil řeky a podvodňové stupně byly v neděli večer na 32 místech Česka. Na nejvyšším, třetím stupni, tedy stavu ohrožení, bylo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Řeka krátce před 20. hodinou klesla na druhý stupeň, poté znovu stoupla. Nejvyšší povodňový stupeň hrozí také na horním toku Moravy a jeho přítocích. Druhý stupeň platil na šesti místech a první, tedy bdělost, na čtyřiadvaceti místech, vyplynulo z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

V Královéhradeckém kraji byl ve 23:10 druhý stupeň na Úpě v Trutnově a ve Zliči a na Bystřici v Rohoznici. První SPA byl na Labi ve Špindlerově Mlýně, pod přehradou Les Království, ve Stanovicích u Dvora Králové nad Labem a v Hradci Králové pod soutokem s Orlicí.

Dále také na Orlici v Týništi nad Orlicí, na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí a Orlickém Záhoří, na Metuji v Krčíně a Hronově a na Cidlině v Chlumci nad Cidlinou, Novém Bydžově a Jičíně. První stupeň, tedy bdělost, platil také na Bělé v Jedlové v Orlických horách, Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí.

Hydrometeorologové v sobotu vydali upozornění na to, že kvůli vydatnému dešti a odtávání sněhu na horách budou v kraji stoupat toky v povodí horního Labe a Cidliny, místy lze očekávat dosažení až třetího stupně SPA.

Hladiny řek v Královéhradeckém kraji stouply po silných deštích na začátku týdne, zvýšené stavy trvaly do středy. Deště opět zvedly hladiny řek v kraji v noci na pátek.

Hrozba velké vody

Druhý povodňový stupeň platil v neděli večer také v Olomouckém kraji v Koutech nad Desnou a na toku Moravice ve Velké Šťáhli, kde hladina stále stoupá. Že může řeka Morava a její přítoky v oblasti Jeseníků vystoupat na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň, upozornil ČHMÚ už před nedělním polednem.

„Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku,“ varuje ČHMÚ. Kvůli vydatnému dešti a odtávání sněhu budou stoupat toky i v povodí horního Labe a Cidliny. „V povodí Jizery očekáváme pouze dosažení prvního SPA,“ uvádí ČHMÚ.

Hladina středního a dolního Labe je podle hydrologů na mírném vzestupu a stoupat bude v důsledku dotoku i v pondělí. Překročení druhého stupně ale meteorologové neočekávají.

Teplá noc

Teploty se v neděli ráno pohybovaly nejčastěji mezi šesti a jedenácti stupni Celsia, uvedli meteorologové. Chladněji bylo jen ojediněle. „Naprostá většina stanic zaznamenala rekordně teplou noc na 11. únor a některé i nejteplejší únorovou noc,“ píše ČHMÚ.

Jako příklad uvádí stanici v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, která měří 110 let a tuto noc na ní zaznamenali teplotu 9,9 stupně Celsia, čímž byl o 0,8 stupně pokořen dosavadní rekord z roku 2001.

Meteorologové zároveň v ranním příspěvku na sociální síti připomněli, že přesně před 95 lety byla naopak naměřena historicky nejnižší teplota na na našem území – v Litvínovicích u Českých Budějovic bylo v roce 1929 −42,2 °C. Například v Olomouci bylo dnes (v neděli) ráno 10,1 stupně, před 95 lety to bylo −33,6 °C.

Na únor neobvykle vysoké teploty byly v Česku i v několika předchozích dnech. V pátek rekordy padly na čtvrtině ze 165 stanic, které fungují alespoň 30 let. V sobotu byla dosavadní maxima pro 10. únor překonána zhruba na třetině stanic, přičemž na třech místech se teplota dostala nad 15 stupňů Celsia.