Školní rok začíná i některým seniorům. Opět vyrazí hlídat na přechody u základních škol

I v letošním roce některá města zapojí seniory do dozoru na přechodech u základních škol. Společně s policií budou pomáhat dětem při bezpečném přecházení vozovky. Senioři budou například u škol v Mladé Boleslavi, Vsetíně nebo v Liberci. Podle městských policií ale noví senioři nepřibývají. Někde se dokonce nepřihlásil žádný.

Například v Mladé Boleslavi letos bude na přechodech dozorovat osm strážců-seniorů. Oproti loňsku se počet změnil. „Je to o jednoho více,“ komentoval ředitel městské policie v Mladé Boleslavi Tomáš Kypta. Dohlížet budou senioři například u Masarykovy základní školy Debř nebo Na Celně. Podobně je na tom i město Vsetín. Tam na přechodech bude na děti dohlížet deset seniorů, což je stejné číslo jako loni.

Ani v Liberci letos žádný dozorce nepřibyl. „Ačkoliv jsme se snažili, letos se nám žádný nový senior nepřihlásil,“ sdělila mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková. Stejně jako vloni tak na přechodech u libereckých škol bude dohlížet šest seniorů. „Jeden bude například u ZŠ U soudu na křižovatce ulic U Soudu a Chrastavská,“ upřesnila.

V některých městech o službu na přechodech ale ze strany seniorů zájem nebyl vůbec – například na Praze 6. „Musím bohužel konstatovat, že se nám letos žádný senior nepřihlásil,“ řekl mluvčí městské části Praha 6 Marek Zeman. Hlídky na přechodech tak zajistí policisté. Na jaře se ale na Praze 6 chystají na intenzivní nábor seniorů.

Rodiče už seniory znají

Hlídky seniorů na přechodech se setkávají s velmi kladným ohlasem u rodičů. „Máme zpětnou vazbu od rodičů, že to velmi dobře funguje,“ dodala Bušková. Rodiče mají podle ní i větší pocit bezpečí pro své děti. Senioři často stojí celý školní rok na stejném místě. S rodiči i dětmi se tak znají, což podle mluvčí libereckých strážníků utváří i dobré vztahy.

Dozor na přechodu stojí zpravidla od 7:15 do 8 hodin ráno. Jeho úkolem je zajistit bezpečné přecházení dětí. Snaží se ale podporovat jejich samostatnost a obezřetnost. „Případně zastaví vozidla, vede děti k tomu, že se mají rozhlédnout, že mají chodit vpravo,“ vysvětluje Bušková.

Senioři jsou školeni

Aby senior mohl dozor vykonávat, musí nejprve absolvovat školení. Potom obdrží osvědčení. „Je platné po dobu jednoho roku a vydává ho magistrát,“ upřesnila Bušková.

Jedná se zároveň o placenou spolupráci, jak potvrzuje i Petra Skýpalová z Městského úřadu Vsetín. „Mezi Městem Vsetín a strážcem přechodu je uzavřena dohoda o provedení práce,“ popsala. Stejně tak dostávají zaplaceno i senioři, kteří přechody hlídají v jiných městech.