Transportní letoun do Náměšti nad Oslavou přivezl americké vrtulníky

Na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou ve středu přistál transportní letoun amerického letectva, na jehož palubě byly první dva nové bojové vrtulníky ze Spojených států. Na přistávací plochu podle fotoreportéra ČTK na místě dosedl čtyři minuty po poledni. Zásilka obsahovala bitevní vrtulníky. Převzetí následně potvrdila mlučí základny. Podle ní do poloviny září dorazí z USA další čtyři vrtulníky.

Česká republika z USA kupuje vrtulníky systému H1. Celkem pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper. Ve výzbroji nahradí ruské Mi-24V/35. Praha od USA objednala vrtulníky koncem roku 2019 celkem za 14,6 miliardy korun bez DPH (zhruba 17,6 miliardy korun s daní).

Kromě dvanácti nových vrtulníků armáda ze Spojených států amerických získá zdarma i osm starších strojů, oznámila loni v srpnu ministryně obrany Jana Černochová (ODS), z toho šest bojových a dva transportní. Česko zaplatí pouze za transfer a modernizaci vrtulníků, a to z peněz, které od USA dostane jako kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině. Česká armáda pak bude mít celkem deset strojů Venom a stejný počet typu Viper.

Se dvěma vrtulníky do Česka dorazila i početná skupina amerických specialistů, kteří v následujících dvou týdnech vrtulníky zkompletují, uvedlo ministerstvo obrany. V srpnu podle resortu přiletí také letecký personál, který začne od září s výcvikem personálu základny. Oficiální představení nových vrtulníků se v Náměšti nad Oslavou uskuteční 17. srpna.

Přílet amerického transportéru do Náměšti nad Oslavou
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

„Dodání prvních amerických vrtulníků je významný moment pro modernizaci armády, vrtulníkové letectvo se tím posouvá do 21. století. Zbavujeme se tak závislosti na ruské technice a přecházíme na moderní západní platformu dodanou významným spojencem,“ uvedla Černochová.

„Systém H-1 zásadně zvýší palebné schopnosti vrtulníkového letectva české armády, a to především s přesně naváděnou municí, kterou mohou používat oba vrtulníky systému,“ uvedl náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Bitevníky Viper i víceúčelové stroje Venom podle zprávy ministerstva vynikají i systémem vlastní ochrany, utajenou komunikací či schopností přežití na bojišti. V porovnání s ruskými Mi-24 je také podstatně jednodušší jejich údržba.

Podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky představují nové vrtulníky ucelený systém. „Vipery zajišťují ofenzivní leteckou podporu. Venomy samostatně nebo ve spolupráci s vipery zabezpečují blízkou palebnou podporu a logistiku,“ uvedl.

Čeští piloti již prošli přeškolením ve Spojených státech

Zařízení pro simulátor k přeškolení personálu na nové vrtulníky Viper převzala náměšťská základna 12. března. Provoz simulačního centra bude mít na starosti státní podnik LOM Praha.

Skupina pilotů a palubních techniků ze základny v Náměšti se už na nové typy vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper přeškolovala na americké základně námořní pěchoty Pendleton.