Brněnští řidiči se potýkají s dalšími omezeními. Zúžil se průjezd Svatoplukovou, rozšiřuje se Šámalova

Události v regionech: Dopravní komplikace v Brně (zdroj: ČT24)

Dvě nová omezení komplikují dopravu na Velkém městském okruhu v Brně. Silničáři o víkendu zúžili Svatoplukovu ulici u židenických kasáren a uzavřeli blízkou Karlovu ulici. V pondělí ráno se tam tvořily dlouhé kolony, vozy MHD nabíraly skoro hodinová zpoždění. V pondělí přitom začaly stavební práce i na rozšíření Šámalovy ulice a úpravě tramvajové trati v Zábrdovické ulici, které potrvají dva roky.

K omezením na východní části brněnského velkého městského okruhu se přidalo zúžení u židenických kasáren. S kolonami a zpomaleným provozem se v pondělí potýkali řidiči v autech i cestující v hromadné dopravě. „Vozy nabíraly dlouhá zpoždění, ve špičce mezi třiceti a padesáti minutami,“ řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

S omezením ve Svatoplukově ulici se budou řidiči potýkat do 16. června, tedy další dva týdny. Auta místem projedou jedním jízdním pruhem v každém směru.

Zúžení navazuje na další dopravní komplikace v oblasti. Od jihu řidiči postupně projedou opravovaným mostem Otakara Ševčíka a uzavřenou polovinu Gajdošovy. Od víkendu až do 16. srpna je pak uzavřená ulice Karlova. Kdo jede do Maloměřic nebo Obřan, teď musí přes Tomkovo náměstí.

Dopravní komplikace v Brně
Zdroj: ČT24

Stavební práce v okolí

Další komplikace pro řidiče začaly v pondělí mezi lázněmi Zábrdovice a areálem u Vojenské nemocnice. Stavbaři rozšiřují část Šámalovy ulice. Na výstavbě s městem spolupracuje developer CPI, jenž staví moderní čtvrť Nová Zbrojovka.

„My můžeme začít masivně stavět,“ uvedl ředitel projektu Nová Zbrojovka z CPI Miroslav Pekník s tím, že společnost má plán na tři až čtyři roky výstavby. Následně ředitel počítá s dalšími projekty.

Práce na napojení Nové Zbrojovky na Zábrdovickou ulici mají trvat do konce příštího roku.

Vizualizace úprav dopravní infrastruktury okolo Šámalovy ulice
Zdroj: CPI Property Group

Součástí ulice bude i cyklopruh, ovšem ne oddělený od aut. „Tady v té části byly požadavky z různých stran i na zachování parkovacích míst, takže se hledal kompromis,“ zdůvodnil radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Na Šámalovu později naváže i úprava tramvajové trati. Zastávka Kuldova se kvůli novému připojovacímu pruhu posune dál od centra. Stavebníci se ale do tohoto projektu pustí až ve druhé polovině příštího roku.