Stavba brněnského okruhu pokročila. Nad Tomkovým náměstím roste dvacetimetrový most

Události v regionech: Stavba brněnského městského okruhu (zdroj: ČT24)

Stavbaři dokončují na brněnském Tomkově náměstí hrubé práce na jednom z mostů mimoúrovňového křížení. Úsek je součástí výstavby velkého městského okruhu. V úseku Žabovřeská se zatím na otevření chystá tramvajový tunel, jen pár metrů od něj v posledních měsících roste také galerie pro autodopravu.

Železobetonový obr nad Tomkovým náměstím se tyčí do výšky dvaceti metrů. Pro dopravu je zatím uzavřený, s povolením se ale po zatím dokončené části mohl projet tým České televize.

Stavba nyní končí nad křížením ulic Karlova a Provazníkova. Před napojením směrem k Tomkovu náměstí musí silničáři ještě připravit převedení dopravy.

„Připravujeme převedení provozu na nově zbudovanou rampu mimoúrovňové křižovatky Dukelská a Karlova, to bychom měli převádět někdy v půlce letošního roku. Dále si tím uvolníme prostor pro další výstavbu pravého mostu mostní estakády,“ popsal ředitel stavby Vojtěch Michálek.

První tramvaje se projedou tunelem za pár měsíců

Práce pokročily také v úseku Žabovřeská, kde už stavbaři dokončili tramvajový tunel. Cestujícím hromadné dopravy začne sloužit už letos před začátkem léta. Postupně se dokončuje také galerie pro auta.

Tramvajový tunel v Žabovřeské
Zdroj: ČT24

„Je vidět oboustranná silniční galerie, která bude sloužit pro oba dva směry – směrem do Pisárek i směrem do Králova Pole,“ přiblížil asistent správce stavby z Ředitelství silnic a dálnic Michal Slavíček.

Hrubá část stavby by měla být hotová před koncem letošního roku. Provoz pak silničáři z provizorní komunikace převedou do jednoho z tubusů. Obě etapy, Tomkovo náměstí i Žabovřeská, by tak měly být podle plánu dokončené v příštím roce. Dohromady vyjdou silničáře zhruba na 4,3 miliardy korun.