Dětská zubní pohotovost v Praze omezuje péči. Děláme akutní případy, ostatní musí řešit běžní zubaři, říká šéf Motola

Jediná dětská zubní pohotovost v Praze omezuje péči (zdroj: ČT24)

Jediná dětská zubní pohotovost v Praze, která je v Nemocnici Motol, razantně omezuje svůj provoz. Podle vedení nemocnice je zubařů málo a jsou přetížení. Do motolské nemocnice totiž jezdí denně stovky pacientů, a to nejen z Prahy a okolí, ale i z ostatních krajů. Vedení Prahy rozhodnutí nemocnice překvapilo, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tak chce situaci řešit s ministerstvem zdravotnictví.

Pacienti, kteří dorazí na zubní pohotovost v motolské nemocnici s potížemi, které nejsou akutní, odesílají zdravotníci k běžnému zubnímu lékaři. „Většina dětských pacientů, kteří k nám docházejí, tak nemají ani svého zubního lékaře. (Rodiče) tak neví, na koho se obrátit,“ popsala současnou situaci příjmová sestra Denisa Miloševič. 

„Záležitost samozřejmě vyžaduje nějaké systémové řešení, protože ten problém je dlouhodobý. Hlavní město si může tuhle službu zajistit u soukromého poskytovatele, zvládá ji zajistit i městská poliklinika, je ale neakceptovatelné, že ji nezvládne zajišťovat největší fakultní nemocnice v zemi, která je zároveň jednou z největších nemocnic ve střední Evropě,“ kritizoval primátor. 

Hřib uvedl, že kvůli tomuto problému bude požadovat schůzku se zástupcem ministerstva zdravotnictví, které je zřizovatelem pražské nemocnice Motol. 

Ředitel FN Motol: Řešíme jen nejzávažnější problémy

Primátor uvedl, že hlavní město dalo zdravotnickému zařízení dotaci na provozování dětské zubní pohotovosti, a proto nerozumí tomu, proč nemocnice službu omezuje. „Moc nerozumím tomu, čemu nerozumí pan primátor,“ reagoval ředitel FN Motol Miloslav Ludvík. Připomněl, že nemocnice má stomatochirurgickou kliniku, která řeší nejzávažnější problémy. „To řešíme, protože to je urgentní péče,“ dodal s tím, že trhání zubů nebo plomby mají řešit běžní zubaři. 

„Akutní péče je ve chvíli, kdy máte těžký úraz, těžký otok, naprosto nezvladatelnou bolest a podobné záležitosti. Od toho tu jsme, protože toto je stomatochirurgická klinika, ale ta má omezený počet lékařů. Pan primátor Hřib se bude muset obrátit na těch tuším 570 zubařů v Praze, aby oni tuto službu poskytovali,“ sdělil Ludvík.  

„S dětmi je moc práce a spousta těchto zubařů si prostě službu ulehčuje (a dětské pacienty posílá do FN Motol – pozn. red.). To ale prostě nejde. Nikdo nemůže konat víc, i my máme své limity,“ komentoval ředitel nemocnice.