Pediatři nechtějí sloužit pohotovosti. Je jich málo a úkoly přibývají

Pediatři odmítají sloužit pohotovosti (zdroj: ČT24)

Na jihu Čech je málo pediatrů a ti, kteří jsou, nechtějí sloužit pohotovostní služby. Hejtmanství řeší nedostatek personálu dlouhodobě, ale nedaří se mu dětské lékaře do služby dostat. Aktuálně pediatrům ještě přibyl úkol očkování proti koronaviru.

Ordinace dětské pohotovosti v Českých Budějovicích zůstala zavřená už minulý víkend a o tom nadcházejícím to nebude jinak. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) nemá kraj možnost, jak službu vymáhat. „Zajištění péče v tom daném obvodě především zákon ukládá lékařům a pojišťovně,“ řekl Kuba.

Rady si nevědí ani v ostatních krajích. „Královéhradecký kraj dal pokutu jednomu ze zubařů, který se nechtěl podílet na té pohotovosti, ta situace dospěla až k soudu,“ poznamenal Kuba.

Ordinuje v 85 letech, následovníka sehnat nemůže

Situace s pediatry se může ještě zhoršit. Zhruba polovina jich je kolem důchodového věku a uvažují o penzi. „Chystal bych se, ale nemůžu nikoho sehnat za sebe,“ postěžoval si pediatr z Třeboně Miloš Velemínský.

Pětaosmdesátiletý Velemínský už léčí vnoučata svých prvních pacientů. Ordinuje ve vlastním domě. „Rodiče mých dětí mi občas v noci zavolají, večer určitě, v sobotu a v neděli často, ale to je moje soukromá věc a nemůžu to dávat jako příklad pro všechny,“ poznamenal lékař.

Přibyl další úkol, očkování

Úkolů navíc k běžné praxi přibývá. Daniela Verdánová z Jindřichova Hradce už plánuje očkování proti koronaviru. „Budeme je muset zvát někdy v pozdních odpoledních hodinách,“ řekla. K tomu se mají pediatři podělit o pohotovosti v kraji. Ty by měly fungovat alespoň v okresních městech, ale jsou také v daleko menších obcích.

„Dostali jsme se do stavu, kdy se nedostává personálu, takže je potřeba uvažovat zcela vážně o tom, ta menší stanoviště zrušit,“ řekla Verdánová, která je předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost v Jihočeském kraji. Pak by se podle Verdánové lépe obsadila pohotovost v Českých Budějovicích.