35 tisíc za 10 nočních služeb. Praktičtí lékaři nechtějí na pohotovost ani za odměnu

Téma Událostí: Služby praktických lékařů na pohotovostech (zdroj: ČT24)

Ani jednorázový bonus 35 tisíc korun za deset nočních služeb nepřilákal více obvodních lékařů na pohotovosti. Ty se totiž dlouhodobě potýkají s jejich nedostatkem, a proto je musí nahrazovat specialisté. Novinka v podobě finanční motivace ale podle zjištění České televize v praxi příliš nefunguje.

Česká televize oslovila v každém kraji dvě nemocnice s pohotovostí, přičemž z odpovědí plyne, že jednorázová odměna praktiky většinou nepřitáhla. Podle Sdružení praktických lékařů totiž není dostatečná. Obvodní lékaři by uvítali vyšší sazbu za hodinu namísto současných 250 až 500 korun a také lepší vybavení ordinací.

Zajistit noční pohotovost není jednoduché například v ostravské nemocnici. „Je to velmi náročné a tento problém se opakuje každý měsíc. Praktičtí lékaři jsou v těch službách zapojeni tři, zbytek jsou lékaři s odborností a eventuálně emeritní lékaři,“ říká  ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig. Podobně jsou na tom i další české nemocnice.

Praktičtí lékaři na pohotovostech
Zdroj: ČT24
  • Jiří Benedikt, ředitel Nemocnice Frýdlant: „Žádný praktik se nepodílí na službách pohotovosti.“
  • Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava: „Za těch nových podmínek projevil zájem jeden praktický lékař, ale zatím se neozval.“
  • Hana Pácaltová, praktická lékařka nemocnice Teplice: „Většina z nich je už v důchodu nebo těsně před, takže o práci navíc na pohotovostech nemají zájem.“

Zato třeba v kroměřížské nemocnici se služba obvodních lékařů ujala. Na pohotovosti tam slouží osmnáct externích a tři interní lékaři. „Obvoďáci se zapojovali samozřejmě v menší míře. Pravda je ta, že v letošním roce se jich zapojilo daleko více,“ říká náměstek Kroměřížské nemocnice Jiří Javora.

Ministerstvo úpravu nechystá

Nikdo z nových externistů ale do Kroměřížské nemocnice nepřišel sám. Nemocnice je nejdřív musela oslovit. „Nejde až tak o peníze, ale jde o to, aby ta služba měla nějaký smysl,“ dodává místopředseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Praktici totiž v pohotovostech vidí přežitek. Vadí jim nevybavenost ambulancí a také to, že složitější případy stejně musí poslat do nemocnice.

Počet lékařských pohotovostních služeb
Zdroj: ČT24

Proto jich z celkového počtu 5200 na lékařské pohotovostní služby dochází odhadem pětina. Ministerstvo zdravotnictví přesto žádnou úpravu neplánuje. „Zatím se zdá – podle těch informací, které máme k dispozici – že systém funguje a chceme ho zachovat,“ tvrdí mluvčí resortu Ladislav Šticha. Zůstane tedy i pětatřicetitisícový bonus pro praktiky, který by měl ročně zdravotní pojišťovny přijít na desítky milionů korun.