Dělníci při stavbě protipovodňových opatření v Brně poškodili železniční most. Provoz se omezí

Při stavbě protipovodňových opatření v Brně porušili stavbaři pilíře a klenbu železničního mostu přes řeku Svratku. Provoz vlaků tak bude muset být omezen. Správa železnic (SŽ) bude instalovat od čtvrtečního večera do Štědrého dne mostní provizorium, aby mohl být provoz obnoven, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Jan Nevola. Do 20:30 bude podle něj provoz po mostě možný. Výluka bude poté na koleji pro vlaky z hlavního nádraží do Jihlavy a na jedné ze dvou kolejí z hlavního nádraží na Břeclav. Investorem protipovodňových opatření je město Brno.

Dálkové vlaky směrem na Břeclav budou jezdit odklonem přes dolní nádraží. Díky tomu budou moct hlavní nádraží využívat rychlíky do Jihlavy a Břeclavi. Kvůli provozu po jedné koleji se mohou zpožďovat o pět až patnáct minut.

Přes brněnské dolní nádraží budou jezdit i osobní vlaky, které obsluhují linku z Hustopečí a Židlochovic směrem na Tišnov. Mezi dolním a hlavním nádražím budou jezdit autobusy, vyplývá z webu Správy železnic.

České dráhy na svém webu zveřejnily tytéž informace jako SŽ, a není tak zatím zřejmé, jak se mimořádnost dotkne osobních vlaků z Brna směrem do Zastávky a Moravských Bránic. K dalším opatřením patří mimořádné zastavování rychlíků jezdících mezi Brnem a Českou Třebovou ve stanici Brno-Židenice, kde budou zastavovat i dálkové vlaky mezi Prahou a Břeclaví, aby bylo možné mezi nimi jednoduše přestupovat.

Během tří svátečních dnů se bude kvůli slabé hustotě provozu jezdit bez omezení z hlavního nádraží. Po svátcích se předpokládá, že zůstanou vedené přes dolní nádraží osobní vlaky mezi Tišnovem a Hustopečemi a Židlochovicemi. SŽ a České dráhy budou opatření pro další dny dále upřesňovat.

Důvodem havarijního stavu mostu jsou práce na protipovodňových opatřeních, která buduje město. „Kontrola mostu odhalila poškození pilířů a jedné klenby. V blízkosti základů mostu probíhá aktuálně stavební činnost, která nebyla se SŽ projednána. Jde zejména o zřízení štětovnicové stěny v korytě Svratky. Vzdálenost stěny od základů mostu je zhruba dva metry,“ uvedl Nevola.

Mluvčí upřesnil, že ve čtvrtek se budou po zahájení výluky demontovat koleje a dělat přípravné práce, provizorium se bude na místo ukládat v pátek mezi 8:00 a 12:00.