Z iVysílání: Dokumentární cykly a seriály nahlíží do lidí, krajiny, divů i záhad

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24. Tentokrát vybíráme dokumentární cykly a seriály, díky nimiž mohou diváci poznat blíže lidi, přírodu či památky.

O lidech (a Bohu)

Sestřičky. Během jednoho roku tvůrci sledovali práci několika zdravotních sester v nejrůznějších prostředích – sloužících v domácnostech, nemocnicích, na odborných pracovištích i na zahraniční misi.

Doktoři. Kamery koukaly pod ruce třem špičkovým českým lékařům: neurochirurgovi Vladimíru Benešovi z Ústřední vojenské nemocnice, Petru Neužilovi z kardiologie Nemocnice Na Homolce a plastickému chirurgovi Bohumilu Zálešákovi z Fakultní nemocnice v Olomouci.

Hasiči. Rok se filmaři vraceli na hasičskou stanici v Liberci, aby zachytili nejen práci tamní jednotky, ale i vliv náročné profese na osobní život.

Uzamčený svět. Dokumentární seriál nahlíží do běžného života zaměstnanců věznice a zároveň na příbězích tří postav v různých fázích výkonu trestu přibližuje současný systém nápravné péče.

Noví sousedé. Projekt, který vznikl ve spolupráci s dalšími evropskými televizemi, zajímá soužití s menšinami v různých zemích. V čem se pohled Evropanů na nové sousedy potkává a v čem liší?

Ptáčata. Po dobu deseti let se štáb vracel za dětmi z takzvaného brněnského Bronxu, které na začátku svedla do jedné třídy náhoda. Rodiče jiných žáčků totiž nechtěli, aby jejich potomci zasedli do společných lavic s Romy. Jak obstála ptáčata v této „třídní společnosti“?

Český žurnál. Autorské dokumenty se vrací k důležitým událostem uplynulého roku. Připomeňte si, jaká témata hýbala českou společností v letech 2012 až 2019.

24h Evropa: Next Generation. Koprodukční projekt vypráví příběh jednoho dne v Evropě z pohledu dnešní mladé generace. Vysílal se bez přerušení 24 hodin, ze záznamu si mikropříběhy mladých Evropanů můžete přehrát kdykoli.

Cesty víry. Cyklus dokumentárních snímků, jejichž základním motivem je víra, shrnuje také příběhy jednotlivců i společenství a jejich hodnot.

O památkách, umění a divech

Česká loutka. Dokumentární cyklus vznikal s ambicí zachytit vývoj a kontext české divadelní, filmové a televizní loutkářské tvorby.

Národní divadlo: Mýtus a realita. Chronologicky zmapovaná historie tuzemské první scény od myšlenky na její založení po první desetiletí 21. století.

Barokní srdce Evropy. Výpravný seriál o barokní krajině a památkách staví na obrazech, aby s diváky sdílel to, co je pro baroko typické – vyvolání emocí.

Průvodce výtvarným územím. Pohled do ateliérů i výstavních síní nabízí setkání se současnými výtvarnými umělci.

Krásné živé památky. Miroslav Vladyka provází po příbězích nemovitých památek a lidí, kteří se je snaží zachovat a oživit bez pomoci státu.

Šumné stopy. Autorská dvojice Radovan Lipus a Roman Vávra pátrá po neprávem opomíjených a zapomínaných odkazech českých architektů ve světě.

Po krajině

Trvalé bydliště venkov. Cyklus o radostech a starostech života mimo město. O tradici, levanduli, kurníku na kolečkách i selském rozumu.

Krajinou vína. Vinařský cestopis s Václavem Žmolíkem objevuje nejen vůně a chutě vín typických pro Moravu a Čechy, ale i kouzelná místa v krajině, kde se jednotlivým odrůdám nejvíce daří.

Putování s párou. Výletník a pohotový glosátor Josef Polášek se vydal na putování s historickými lokomotivami po nádherných koutech České republiky. 

Za napětím

Legendy kriminalistiky. Dokumentární série seznamuje se zločiny, k nimž došlo v porevolučním Česku a které byly důležité pro vývoj tuzemské kriminalistiky. Jednotlivé případy přibližují nejen sami vyšetřovatelé, ale také materiály z policejních rekonstrukcí.

České tajemno. Uschovali templáři nejhledanější poklad světa v Čechách? Nachází se na našem území hrobka hunského krále Attily? Jsou pod Radhoštěm tajné chodby? Dokumentární cyklus poodkrývá šestici historických tajemství.