Rozsekne Roden případ uťatých paží? V seriálu Princip slasti mu pomůžou policisté z Polska a Ukrajiny

Tři vraždy, tři města a tři policisty spojí jedno vyšetřování v novém koprodukčním seriálu Princip slasti. Propletený případ lze připodobnit atmosférou temným americkým i severským krimipříběhům. Úvodní díl odvysílá Česká televize 14. října, první diváky ale už do případu zasvětila poslední zářijový den slavnostní premiéra. Za Česko se do vyšetřování vražd pustil Karel Roden.

Během jednoho dne dojde ve třech různých zemích k hrůzným nálezům. Na pobřeží v Oděse se pohupuje loďka s mrtvou dívkou, které chybí paže; na nábřeží Visly ve Varšavě najde policie v kufru opuštěného auta useknutou ženskou paži. Část ženského těla vyděsí i diváky pražského divadla, když se najde přímo na scéně. 

Detektivové vyšetřují nejprve každý případ zvlášť. Okolnosti je ale svedou dohromady a musí začít spolupracovat. Během deseti dní a nocí tak rozplétají případ plný podivných obchodů, vychytralých právníků, zkorumpovaných politiků a nájemných vrahů. Při postupném objasňování zločinu se odkrývají i osudy kriminalistů.

Náhled do psychiky obětí i vyšetřovatelů

„Princip slasti je kriminální thriller, má spád, ale také je to psychologický příběh. Nahlížíme do psychiky lidí kolem zločinu, nejen obětí, ale i vyšetřovatelů,“ poznamenává k seriálu režisér Dariusz Jablonski. Osmapadesátiletý tvůrce se zatím ve filmové branži uplatnil především jako producent. Spolupracoval s režisérem Wladyslawem Pasikowským, Agnieszkou Hollandovou, ale produkoval třeba i české drama Je třeba zabít Sekala.

Svůj seriálový debut točí podle scénáře polského kolegy Macieje Maciejewského. Tvůrci se hlásí k inspiraci americkým seriálem True Detective (v Česku uváděný pod názvem Temný případ) nebo severskou detektivkou Most

Aby policisté nevypadali jako policisté

„Nechtěl jsem, aby herci, kteří hrají policisty, byli policisté na první pohled. Tak jsem se dostal ke Karlu Rodenovi,“ rozkrývá režisér herecké obsazení. Roden ztvárnil majora Viktora Seiferta, který se už těší, až nastoupí do penze, vidinu vejminku ale musí vyměnit za náročné pátrání.

Náročné bylo podle herce i natáčení. „Točili jsme v sychravém období a v zimě,“ vysvětluje, „přesto na to rád vzpomínám. A přišlo mi také zajímavé spojení tří zemí.“

Upoutávka: Princip slasti (zdroj: ČT24)

Z českých herců se v Principu slasti objeví vedle Karla Rodena také Anna Geislerová, Kryštof Hádek, Lucie Zedníčková, Marek Taclík nebo Martin Finger. Za ukrajinskou stranu se po stopách vraha vydává Sergej Strelnikov a Polsko dosadilo do vyšetřovacího týmu Malgorzatu Buczkowskou.

Herci měli možnost hrát ve svém rodném jazyce. Česká televize odvysílá seriál s dabingem, zároveň ale nabídne divákům možnost pustit si v iVysílání otitulkovanou verzi v originálním znění.