Zeštíhlování státní správy: Vnitro chystá metodiku, která rozliší potřebné a zbytné úředníky

Propouštění ve státní správě (zdroj: ČT24)

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) i letos sníží počet úřednických míst. České televizi řekl, že s koncem loňského roku pozic napříč resorty ubylo 850. Podle opozice ale vláda ruší místa především v podřízených organizacích a přímo na ministerstvech naopak vytváří nové pozice. S tímto tvrzením ale koalice nesouhlasí. Resort vnitra připravuje metodiku, jak odlišit potřebné úředníky od těch zbytných.

Elektronická evidence tržeb skončila ke konci roku podobně jako někteří úředníci. „Snažíme se odstranit některé povinnosti v první fázi, které se týkají hlavně malých a středních podnikatelů, ale které mají dopad i na činnosti, jaké dělá stát. Díky tomu budeme moci pokračovat ve snižování úřednických míst,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Vláda tak snižovala počty míst, i kvůli rušení agend, především ve finanční správě. Další novela zákona totiž také omezila počet plátců silniční daně a resort financí chce ve snižování počtu úředníků pokračovat. „Uvidíme, jak to budeme vyhodnocovat. Ale mou ambicí je, aby to byly opět stovky pozic,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle opozice mohla vláda škrtat víc

Opozice ale vládu kritizuje, podle ní mohl kabinet místa seškrtat mnohem víc. Tvrdí, že posty se ruší hlavně v organizacích, které jsou samotným ministerstvům podřízené. „Když se podíváte na čísla, tak na úřadu vlády i na ministerstvu financí se navyšuje,“ říká předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Místa zanikla například v resortu vnitra nebo zdravotnictví. Už dříve ministr Vlastimil Válek (TOP 09) avizoval, že se škrtání dotkne hlavně neobsazených míst na hygienických stanicích nebo administrativních postů.

Rušení služebních a pracovních míst
Zdroj: ČT24

Resort práce pak zrušil místa zejména na České správě sociálního zabezpečení. Podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohlo k rušení pozic dojít zejména díky digitalizaci. „Máme velké ambice, ať už na Úřadu práce, nebo v oblasti České správy sociálního zabezpečení, kde chceme digitalizovat agendu důchodů a dokázat najít úsporu. Nebo dát lidi na činnosti, které potřebujeme posílit,“ vysvětlil Jurečka (KDU-ČSL).

Vláda slíbila snižování počtu státních úředníků ve svém programovém prohlášení. Zmíněný pokles znamená oproti konci loňského roku zhruba jedno procento. Místa ale rušila už také během roku.

Vnitro chystá metodiku

Ministerstvo vnitra teď připravuje analýzu, kterých úředníků by se mohl stát zbavit a kde je naopak potřebuje. Stále ale platí, že chce získat nové policisty nebo učitele. „Je potřeba podívat se nejen na ta místa, ale i na to, zda některé činnosti ministerstva nedělají zbytečně a jestli by činnosti nešly zdigitalizovat a zefektivnit. Děláme metodiku, kterou budeme aplikovat na náš úřad, pak ji půjčíme i dalším resortům,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Já bych zavedl stop-stav. Jsou lidé, kteří odcházejí do důchodu, do soukromé sféry, nebo někam jinam a přirozeně bude lidí ubývat,“ nabízí další řešení předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Státní správu ještě například opustí úředníci, které jednotlivé resorty přijaly kvůli předsednictví v EU. Část jich už skončila ke konci roku, další úřady opustí v únoru.