Vydírání na státní úrovni, označila Moskva požadavek Česka na nájem za pozemky využívané ruskou diplomacií

Události: Nájmy za ruské pozemky v Česku (zdroj: ČT24)

Za vydírání na státní úrovni označila ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničí požadavek českých úřadů, aby Rusko platilo i zpětně nájem za pozemky u svých diplomatických objektů v Česku. Porušuje to Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích z roku 1961, uvedla zároveň Marija Zacharovová na oficiálních stránkách ruské diplomacie. Podle mluvčí Moskva podnikne „obranná opatření“ a využije i „zákonné mechanismy“. Česká diplomacie naopak upozornila na to, že ona objekty v Rusku bez zvláštní právní úpravy nevlastní.

Česká vláda ve středu zrušila usnesení ze 70. a 80. let, kterými svěřila tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům. Rusko podle premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) pozemky využívá k jiným než diplomatickým účelům, takže není důvod je nadále poskytovat bezplatně. Podle Fialy bude Praha po Rusku požadovat nájemné, které je pro dané pozemky obvyklé. Lipavský řekl, že Česko také bude po Rusku žádat navrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky.

Šéf české diplomacie Lipavský dále upřesnil, že tříletou lhůtu zvolil kabinet kvůli promlčecí době i období, po které podle něj Rusko využívá nemovitosti k jiným účelům.

Zacharovová ve svém komentáři napsala, že Moskva rozhodnutí české vlády zaznamenala. „Čekáme na oficiální oznámení,“ uvedla. Téma nemovitostí ve vztazích mezi Českem a Ruskem označila za dlouhodobé a problematické. „Jeho využití pro politické účely není v zájmu Prahy, ale současné české úřady v zápalu rusofobie to zřejmě nechápou,“ napsala.

Marija Zacharovová
Zdroj: Reuters

Ochranná opatření, která podle ní Moskva přijme, nespecifikovala. Rusko podle Zacharovové „opakovaně nabízelo odborné konzultace k problematice nemovitostí, při nichž bylo dříve možné řešit vznikající problémy“. „Česká strana na to raději zapomněla,“ dodala. 

Zacharovová se k nájmům vyjádřila už dříve během dne. „Samozřejmě,“ odpověděla podle agentury TASS mluvčí v televizním pořadu Solovjov Live na otázku, zda ruská strana podnikne reciproční kroky v případě, že české úřady budou požadovat po Rusku, aby i zpětně zaplatilo za pronájem pozemků, které využívá ruské velvyslanectví. Mluvčí podle agentury dodala, že Moskva reaguje odpovídajícím způsobem na každý takový krok vůči Rusku.

Černínský palác v reakci na slova Zacharovové prohlásil, že Česká republika je právní stát a věří tomu, že Rusko bude také postupovat jako právní stát.

Jde o skoro 60 pozemků

Podle středečního vyjádření premiéra Fialy Rusko pozemky dlouhodobě nevyužívalo pro diplomatické účely, což bylo jednou z podmínek někdejšího rozhodnutí vlád ČSSR. Řekl, že Moskva nereagovala na opakovaná upozornění české diplomacie. Některé z nemovitostí jsou podle českého ministerstva zahraničí využívány ke komerčním účelům.

Diplomatické objekty se totiž nesmějí dál pronajímat. ČT už v minulosti informovala, že Rusko například pronajímá bytový komplex v Praze 6. Tamní nájemníci hovořili o tom, že nájem hradí v hotovosti známým, údajně však nevěděli, o koho se jedná. Rusové pak využívali dosud zdarma i další pozemek s vilou, kterou pronajímají firmám bývalého vojenského komunistického velitele Zdeňka Zbytka. Ten podrobnosti o nájemcích poskytovat nechtěl.

Ministr Lipavský uvedl, že tuzemská diplomacie zatím nebude sdílet přesný seznam dotčených nemovitostí veřejně. „Ruské straně jasně komunikujeme, že tyto budovy nejsou součástí diplomatické mise. Další kroky nechceme popisovat, nicméně budeme postupovat s péčí řádného hospodáře,“ řekl. Rozhodnutí vlády by mohlo znamenat nárok státu vůči Rusku ve výši nižších desítek milionů korun. Při vyčíslení podle Lipavského vyjde diplomacie ze znaleckých posudků.

Věc se podle informací ČTK týká pražských bytů u ambasády, ale také budov v Brně, Karlových Varech či rekreačních objektů ve Vlkančicích nebo v Jevanech. Rozhodnutí vlády se dotkne 59 pozemků. Lipavský řekl, že Rusko v Česku vlastní 42 budov, všechny kdysi označilo za objekty mise, tedy využívané k diplomatickým účelům. Ministerstvo podle Lipavského při revizi zjistilo, že desítky z nich k deklarovaným účelům neslouží.

Lipavský: Česko nemá v Rusku objekt bez zvláštní právní úpravy

Česko nevlastní v Rusku objekt, který by mělo čistě ve svém vlastnictví bez jiné právní úpravy, řekl Lipavský. Česká diplomacie v předkládací zprávě vládě upozornila také na možnost, že krok povede k ruské reakci s ohledem na Český dům v Moskvě, který sice vlastní Česko, nachází se ale na pozemku v majetku Ruska. „Určitým ‚zajišťovacím' institutem za tímto účelem zůstává objekt takzvané Ruské školy, jehož užívání k diplomatickým účelům je rovněž přinejmenším sporné, avšak s ohledem na existenci mezivládní dohody a s přihlédnutím k tomu, že se jedná o objekt využívaný ke státním nekomerčním účelům, předmětem navrhovaného narovnání není,“ uvedl resort.

Česko po začátku obnovené ruské agrese na Ukrajině svůj dům v hlavním ruském městě uzavřelo. „Do konce dubna loňského roku museli nájemníci Českého domu v centru Moskvy vyklidit všech 50 bytů a celý komplex převzalo pod svoji správu přímo české ministerstvo zahraničí. Český dům teď funguje v udržovacím režimu,“ informuje z Moskvy zpravodaj ČT Karel Rožánek.

Na jeho chod dohlíží tři čeští a čtyři ruští zaměstnanci. Ti teď začali budovu vyklízet. Praha se zřejmě obává, že ruské úřady můžou objekt nakonec plně převzít. Podle české diplomacie k tomu ale není důvod. Chod budovy je podle Lipavského upraven mezinárodní smlouvou.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy po předloňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v ČR byl dále snížen i po loňské ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze nyní působí šest diplomatů.