V hlavním městě zvítězila ODS s lidovci a TOP 09, jednání o koalici mohou být komplikovaná

Brífink lídrů pražské kandidátky SPOLU k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

V Praze v komunálních volbách zvítězilo uskupení SPOLU pro Prahu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s téměř 25 procenty hlasů před ANO (přes 19 procent), Piráty (17,7 procenta) a Prahou sobě (bezmála 15 procent hlasů). Povolební vyjednávání nejspíš budou komplikovaná, různé subjekty totiž chtějí primárně „mluvit“ jen s některými stranami.

Například lídr pražské kandidátky ANO Patrik Nacher čeká, zda představitelé Pirátů a Prahy sobě dodrží své předvolební výhrady vůči koalici SPOLU. Lídr SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) už dal najevo, že spolupráci s ANO není nakloněn. O postupu ANO Nacher před sečtením nechtěl spekulovat.

Samotný výsledek ANO v Praze považuje Nacher za úspěch, protože si proti předchozím volbám polepšilo. Zcela spokojen ale není, přál by si získat více než dvacet procent.

SPOLU bude podle Svobody na pražském magistrátu usilovat o koalici na půdorysu vlády, vyjednávání prý začnou v neděli. K personálnímu obsazení a spolupráci s jednotlivými politiky se nechtěl konkrétněji vyjadřovat. V ČT uvedl, že pokud k tomu bude mít SPOLU dost hlasů, bude primátorem.

O místo ve vedení hlavního města budou usilovat i Piráti. Na tiskové konferenci to řekl současný primátor metropole Zdeněk Hřib. „O mě tady nejde, tady jde o budoucnost města, v následujícím volebním období jde například o metropolitní plán a to je to, co mě trápí,“ tvrdí Hřib.

Piráti chtějí zahájit koaliční jednání v Praze nejprve se současnými partnery, kterými jsou Praha sobě a STAN. Proti Svobodovi se Piráti během kampaně vymezovali. „Určitě se v následujících dnech dostaneme i k jednání se SPOLU. Nepochybuji o tom,“ předeslal Hřib.

Pro hnutí Praha sobě byly komunální volby do zastupitelstva pražského magistrátu i do zastupitelstev pražských městských částí, kde mělo hnutí své kandidáty, úspěšné. Zatímco ve volbách v roce 2018 získalo hnutí 37 mandátů, letos to bude 91 mandátů, pochvaluje si lídr uskupení Jan Čižinský.

Poslední komunální volby v roce 2018 vyhrála v Praze ODS, která získala 14 zastupitelských křesel. Po 13 získali Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). ANO si z voleb odneslo 12 mandátů. Na koalici se po volbách domluvili Piráti, Praha sobě a Spojené síly, vítězná ODS a ANO skončily v opozici.