Ukončené očkování proti koronaviru má v Česku více než pět milionů lidí

Ukončené očkování proti nemoci covid-19 má v Česku od čtvrtka více než pět milionů lidí. Je to téměř 47 procent obyvatel země. Od prosincového začátku vakcinace aplikovali zdravotníci dosud 10,6 milionu dávek vakcíny. V poslední době ale tempo očkování klesá. Za čtvrtek v Česku přibylo 163 potvrzených případů koronaviru, což je v mezitýdenním srovnání o 41 méně. Podle údajů ministerstva zdravotnictví kleslo incidenční číslo z jedenácti na deset.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Ve čtvrtek podstoupilo očkování v Česku zhruba padesát tisíc lidí. Je to o deset tisíc méně než před týdnem. Pokles v mezitýdenním srovnání byl zaznamenán v každém dni tohoto týdne. Ještě na začátku prázdnin se přitom denně nechávalo proti covidu očkovat i více než sto tisíc lidí.

K tomu, aby se virus nešířil ani mezi neočkovanými lidmi, je podle odborníků třeba pro kolektivní imunitu nejméně sedmdesát procent očkovaných obyvatel.

V zemi se používají čtyři druhy vakcíny. Nejrozšířenější je látka od firem Pfizer/BioNTech, kterou zdravotníci použili u více než 82 procent očkování. Na vakcínu od farmaceutické společnosti AstraZeneca připadá přes osm procent, stejně jako na vakcínu od Moderny. Nejméně rozšířená je jednodávková vakcína Johnson & Johnson, její podíl je necelých 1,5 procenta.

Česko je v rámci Evropské unie v proočkovanosti na šestnáctém místě, proti červenci si polepšilo o dvě místa. Nejlépe je na tom v Unii malá Malta, kde bylo plně naočkováno skoro 88 procent obyvatel. Na druhém místě v EU je Belgie se 60,5 procenta naočkovaných a poté Španělsko, kde je plně naočkováno přes 59 procent obyvatel. Průměr Unie je 50,4 procenta.

Testování ve školách se proplatí z evropských fondů

Ministerstvo financí předloží ministerstvu školství podmínky, za kterých bude možné proplácet náklady na testování dětí ve školách z evropských fondů. Budou obdobné, jako při čerpání jiných evropských peněz.

Výdaje škol na testování budou nejprve hrazeny z rozpočtu ministerstva školství, následně bude možné požádat o proplacení z Fondu solidarity EU. Česká republika z tohoto fondu získá 17,4 milionu eur (zhruba 442 milionů korun), z toho na screeningové testování dětí vláda vyčlenila až 237 milionů korun. Není ale vyloučené, že peněz bude potřeba víc.

Vláda již dříve schválila, že se děti v prvních dnech po zahájení školního roku preventivně třikrát otestují antigenními testy, které zajistí stát. Pokud se škola rozhodne nahradit je PCR testy, bude si testování muset zajistit sama. Na každý pak dostane příspěvek dvě stě korun. Stejná částka za jeden PCR test platila do konce uplynulého školního roku.

Podle výsledků zářijových testů rozhodne resort zdravotnictví o tom, zda budou žáci muset, stejně jako loni, odběry podstupovat pravidelně. Vyhnou se jim děti, které nemoc prodělaly  nebo za sebou mají dvě dávky očkování. Těch by podle údajů ministerstva zdravotnictví mohlo být více než 180 tisíc. Do lavic v září nastoupí přes milion žáků a studentů.

Jakým způsobem chtějí ředitelé u žáků bezinfekčnost prokazovat, mají nahlásit do konce srpna. „Většina škol zůstane u antigenního testování, protože jednak je to organizačně jednodušší a jednak je to hrazeno kompletně státem,“ sdělil prezident Asociace ředitelů základních škol ČR Luboš Zajíc.

Události: Resort financí představil podmínky pro čerpání peněz na testy ve školách (zdroj: ČT24)

Peníze z Fondu solidarity jsou určeny na zpětnou úhradu veřejných výdajů spojených s prevencí šíření koronaviru – například na vývoj očkovacích látek, na léky, ochranné prostředky nebo třeba právě na laboratorní analýzy a antigenní či PCR testy.

„V tuto chvíli čekáme na prováděcí akt Evropské komise, na jehož základě nám převedou peníze na účet Národního fondu. Předpokládám, že by se tak mohlo stát v průběhu září. Následně musí být peníze vyčerpány do 18 měsíců, tedy zhruba do prvního čtvrtletí roku 2023,“ informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Rektoři vyzývají studenty univerzit k očkování

Česká konference rektorů (ČKR) vyzývá všechny studenty a studentky vysokých škol, aby se nechali očkovat. Podle rektorů je to nejúčinnější způsob, jak chránit zdraví, a zároveň umožnit plnohodnotné vzdělávání v nadcházejícím semestru. Očkováním studenti navíc přispějí k posílení kolektivní imunity, uvedl v prohlášení předseda ČKR a rektor brněnské Masarykovy univerzity Martin Bareš.

„Chceme-li obnovit výuku v tradiční podobě a umožnit našim studentkám a studentům, aby se naplno zapojili do studia, je nutné povzbudit je zároveň k tomu, aby se nechali očkovat. V tuto chvíli snad existují důvody k optimismu, pokud jde o vývoj epidemie, ale je třeba stále počítat s tím, že epidemická situace se může dramaticky změnit. Ostatně přesně tak tomu bylo v minulém roce. Proto považujeme za důležité, aby se včas naočkoval co největší počet vysokoškolských studentů,“ uvedl Bareš.

Vysoké školy podle něj trpělivě čekaly, než dostanou vakcínu nejohroženější skupiny obyvatel, aby se poté mohli nechat očkovat akademičtí pracovníci a další zaměstnanci univerzit. ČKR proto vyzývá i nově přijaté studenty nastupující do prvních ročníků, aby se bez otálení nechali ještě před zahájením akademického roku očkovat. Mezi mladými lidmi je procento očkovaných nižší než u starších věkových skupin.

V Břeclavi se od pondělí může očkovat i bez registrace

Nemocnice Břeclav nabídne od pondělí možnost očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Eliška Windová. Lidé si podle ředitele Petra Baťky budou moct vybrat mezi dvoudávkovou vakcínou Pfizer/BioNTech a jednodávkovou vakcínou firmy Johnson & Johnson. Dosud nemocnice očkovala jen po předchozí registraci. Lidem podala už přes 40 tisíc dávek.

Zájemci mohou přijít do očkovacího centra v Domě školství v Břeclavi v ulici 17. listopadu ve všední dny od 8:00 do 15:30. „Ideální je vyplněný vstupní dotazník, což nicméně není podmínkou,“ uvedla Windová.

Lidem stačí občanský průkaz a kartička zdravotní pojišťovny. „Zájem o očkování stále máme ve všech kategoriích, tedy už od dvanácti let. Po domluvě se zřizovatelem Jihomoravským krajem ale chceme dát možnost i lidem, kteří prostě chtějí přijít teď, a ne čekat na termín,“ uvedl Baťka.

Správa rezerv uvolní tři čtvrtiny zásob jehel a stříkaček

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uvolní do konce srpna na základě požadavku ministerstva zdravotnictví tři čtvrtiny nynějších zásob jehel a stříkaček pro aplikaci vakcín a jejich ředění. ČTK to řekl předseda správy Pavel Švagr. Podle informací ČTK má aktuálně SSHR ve svých skladech asi 12,4 milionu injekčních stříkaček a zhruba 10,2 milionu jehel pro aplikaci vakcíny, osm set tisíc injekčních stříkaček a osm set tisíc jehel pro ředění očkovací látky.

„Čtvrtinu obdrží fakultní nemocnice a dvě čtvrtiny budou rozděleny mezi kraje. V našich skladech zůstane čtvrtina dnešních zásob jako rezerva. Zatím máme podklady pro uvolnění vakcinačního materiálu pro šest krajů – Zlínský, Plzeňský, Prahu, Vysočinu, Karlovarský a Liberecký,“ uvedl Švagr.

Do těchto krajů podle něj bude uvolněno zhruba 1,9 milionu jehel a asi dva miliony stříkaček pro aplikaci očkovací látky, 140 tisíc jehel a 140 tisíc stříkaček pro ředění očkovací látky a 2800 ředících roztoků.

Švagr dodal, že zásoby budou uvolněny i pro další kraje. „Předpokládám, že závozy uskutečníme postupně, a to nejpozději do konce srpna,“ dodal.