Epidemie v Česku dál zpomaluje. V Moravskoslezském kraji očkují mobilní týmy

Laboratoře v pondělí v Česku potvrdily 152 nových případů koronaviru, o sedmačtyřicet méně než před týdnem. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní jedenáct nakažených. Reprodukční číslo nadále zůstává pod úrovní jedna, což značí zpomalování šíření infekce.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Proti minulému pondělí ubylo i nakažených, kteří vyžadují péči v nemocnicích. V pondělí jich bylo hospitalizovaných devětačtyřicet, o týden dřív jich bylo šestapadesát. Nicméně z šesti na jedenáct se zvýšil počet pacientů ve vážném stavu.

V uplynulých čtyřech dnech se o čtyři zvýšil i počet zemřelých s prokázanou nákazou koronavirem, předtím lékaři zaznamenali poslední oběť 21. července. Od loňského března, kdy epidemie v Česku začala, tak podle údajů ministerstva zemřelo 30 378 nakažených.

Počet nakažených za dobu epidemie přesáhl 1,674 milionu. Za uplynulých sedm dnů testy prokázaly v Česku 1136 případů nemoci. V mezitýdenním srovnání tak nákaza zpomalila, o týden dříve bylo 1316 případů. Reprodukční číslo k úterý mírně kleslo na hodnotu 0,92.

Mezi regiony zůstává nejhorší epidemická situace v Plzeňském kraji, kde k úterý připadá za uplynulých sedm dní devětadvacet nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje Praha s incidenčním číslem dvacet. Proti pondělí se ale toto číslo v obou krajích mírně snížilo, podobně jako v dalších čtyřech krajích. Kleslo i v Karlovarském kraji, kde stejně jako v Olomouckém počet nově nakažených za týden na sto tisíc lidí nyní činí tři. V porovnání s ostatními regiony je to nejnižší incidence.

V pondělí v mezitýdenním srovnání ale ubylo dávek vakcíny proti covidu, které zdravotníci aplikovali. První pracovní den týdne dali zhruba 51 tisíc injekcí s očkovací látkou, zatímco minulé pondělí přibližně o téměř sedmnáct tisíc více. Od začátku vakcinace ministerstvo eviduje přes 10,4 milionu očkování.

Například v Moravskoslezském kraji v pondělí vyrazily do terénu mobilní očkovací týmy, které nabízejí vakcíny lidem v odlehlejších obcích bez nutnosti předchozí registrace. Zdravotníci vyrazili do Osoblahy a Jablunkova, v úterý zamíří do Vítkova. Zájemci se mohou nechat naočkovat přípravkem Janssen firmy Johnson & Johnson či vakcínou společnosti Pfizer.