V Česku z devadesáti procent převládá varianta delta, v neděli byl nejnižší nárůst od začátku prázdnin

V neděli přibylo 75 potvrzených případů koronaviru. Je to nejnižší nárůst od začátku prázdnin a zároveň pokles o pět nakažených proti předchozí neděli. V Česku už podle Státního zdravotnického ústavu převládá z devadesáti procent varianta delta. Reprodukční číslo, udávající rychlost šíření nákazy, mírně stouplo na 0,93. Počet nově nakažených na sto tisíc lidí za týden je nadále na jedenácti. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. První lékařská fakulta zveřejnila tiskovou zprávu, podle níž se až třetina lidí v minulém roce nakazila v zaměstnání, nejčastěji lékaři a učitelé.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Podezření na variantu koronaviru delta je podle Státního zdravotního ústavu u 90 procent pozitivních vzorků. Ve dvou vzorcích byla objevena delta plus. Šíření viru ale naráží na bariéru očkování a imunity po prodělaném onemocnění.

V nemocnicích bylo k neděli s koronavirem 41 lidí, o čtyři méně než v sobotu. Od začátku týdne se počet hospitalizovaných snížil o patnáct. V těžkém stavu je osm pacientů.

Laboratoře odhalily v uplynulém týdnu v Česku dohromady 1185 nakažených. V mezitýdenním srovnání tak nákaza zpomalila. O týden dříve bylo případů 1339. Za minulý týden také podle statistik ministerstva s covidem-19 v zemi nikdo nezemřel. Poslední oběť zaznamenali lékaři 21. července.

Reprodukční číslo se 15 dní drží pod hranicí 1,0. Pokud je nižší než jedna, znamená to, že epidemie zpomaluje. Zhruba v polovině července se přitom pohybovalo i nad úrovní 1,4, příčinou byla podle odborníků nakažlivější koronavirová mutace delta.

Nejhůře je na tom Plzeňský, nejlépe Olomoucký kraj

Epidemická situace se liší v jednotlivých regionech. Nejhůře je na tom Plzeňský kraj, kde připadá na uplynulých sedm dní 31 nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje Praha s incidencí 21 a Pardubický kraj se čtrnácti případy na sto tisíc obyvatel v posledním týdnu. Relativně nejlépe na tom naopak je Olomoucký kraj, kde evidují tři nakažené na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní.

Laboratoře v neděli provedly přibližně jednašedesát tisíc testů, asi o osm tisíc méně než o týden dříve. U nejpočetnější kategorie prováděných testů – preventivních a plošných – klesl podíl pozitivních oproti minulému týdnu na 0,04 procenta z 0,07. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou lidé testování například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních zvýšil na 0,32 procenta z 0,17. Podíl potvrzených případů u diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, stoupl z 0,73 na 0,99 procenta.

Od loňského prvního března, kdy byly v zemi potvrzeny první případy nemoci, se podle statistik prokazatelně nakazilo koronavirem 1 673 769 lidí. Většina se vyléčila, 30 374 lidí s potvrzeným koronavirem zemřelo.  

Do odlehlých míst Moravskoslezského kraje vyjedou mobilní očkovací týmy

Mobilní očkovací týmy nabídnou v úterý a ve středu zájemcům z odlehlých oblastí Moravskoslezského kraje očkování bez předchozí registrace. Pro vakcínu si budou moci v doprovodu zákonného zástupce přijít i děti od dvanácti let. Novinářům to dnes sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

V úterý se bude očkovat v Jablunkově na Frýdecko-Místecku a také v Osoblaze na Bruntálsku, ve středu pak ve Vítkově na Opavsku. Na všech třech místech se bude očkovat od osmi do pěti hodin. Zájemci o očkování musí mít s sebou doklad totožnosti a také kartičku pojištěnce.

Mobilní očkovací tým bude v úterý k dispozici v Jablunkově v parku za radnicí a na náměstí v Osoblaze před obecním úřadem. Ve středu se bude očkovat ve Vítkově na náměstí Jana Zajíce. Lidé si budou moci vybrat, kterou vakcínu chtějí.

„Jestli jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson, nebo jestli mají zájem o Pfizer/BioNTech. Když si vyberou dvoudávkové očkování, mobilní očkovací tým na místo znovu přijede po 21 dnech,“ uvedl Gebauer.

Mobilní očkovací týmy budou tvořit posádky složené z očkovací sestry a lékaře. Do Vítkova vyjedou zdravotníci Fakultní nemocnice Ostrava, v Jablunkově budou očkovat zdravotníci krnovské nemocnice, do Osoblahy vyrazí očkovací tým Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

„Tímto způsobem chceme dosáhnout vyšší proočkovanosti, která má napomoci vrátit naše životy do obvyklých kolejí. Vycházíme vstříc lidem, kteří to mají daleko do očkovacích center nebo si nevědí rady s on-line registrací do očkovacího systému,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

V Moravskoslezském kraji bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví k dnešnímu dni podáno 1,079 milionu očkovacích dávek. Za neděli nebyl v kraji evidován žádný pozitivně testovaný. Nově nakažených za posledních sedm dní je nyní v kraji 4,6 na sto tisíc obyvatel.

Každý třetí se loni nakazil v práci

Až třetina Čechů, kteří měli loni covid-19, se mohla podle přednosty Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Milana Tučka nakazit v zaměstnání. Nejčastěji to byli zdravotníci a učitelé, informovala fakulta v tiskové zprávě. Loni do konce roku se novým typem koronaviru infikovalo přes 730 tisíc lidí, do současnosti téměř 1,7 milionu. Asi 150 lidem, většinou zdravotníkům, byl loni covid-19 uznán jako nemoc z povolání. Letos jsou žádostí už stovky.

Mezi profese, u nichž docházelo k nákaze v zaměstnání nejčastěji, patří kromě lékařů, zdravotních sester, učitelů a sociálních pracovníků třeba také strojníci, úředníci, horníci. Ze 732 tisíc loňských případů nákazy evidovaných v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN) spravovaném Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo na základě prokázaného výskytu viru na pracovišti zařazeno jako „pravděpodobná pracovní nákaza“ asi devět procent z nich.

Dalších více než 184 tisíc lidí, tedy čtvrtina všech případů, je zařazeno jako „pracovní kontakt“, kdy nakažená osoba byla v kontaktu s koronavirem na pracovišti, ale přímou nákazu nelze předpokládat s jistotou.

„S tím, jak na podzim rostl počet případů, přibývalo také nákaz mimo pracoviště. Mimopracovní nákazy převážily, ale celkově zhruba třetina nakažených osob se mohla covidem-19 nakazit v zaměstnání. Riziko, že se v práci nakazíte, bylo tedy značné a dodržovat protiepidemická opatření na pracovištích má velký smysl,“ uvedl přednosta Tuček.

„Trasovat, a tedy i určovat místa přenosu koronavirové nákazy lze s rostoucím počtem případů obtížně. Z informací v registru ISIN můžeme nicméně vyčíst, jak často mohlo docházet k infekcím na pracovišti, respektive při výkonu povolání,“ dodal. Svá zjištění publikoval ve vědeckém časopise Central European Journal of Public Health.

Covid jako nemoc z povolání

Za přesně stanovených podmínek je možné uznat covid-19 jako nemoc z povolání, nakažení si to ale podle Tučka často neuvědomili nebo o možnosti, která byl jim umožnila nárokovat i odškodnění, nevěděli. „Pro uznání zvýšeného rizika nákazy nepostačuje samotný fakt, že pracujete v nemocnici,“ dodal.

Je nutné doložit ze zdravotní dokumentace klinický obraz onemocnění, laboratorní průkaz nákazy formou antigenního nebo PCR testu a k tomu musí epidemiolog hygienické stanice uznat, že na daném pracovišti existuje zvýšené riziko přenosu nákazy oproti běžnému riziku v populaci. Nejčastěji tak byl covid-19 jako nemoc z povolání uznaný u zdravotníků, kteří ošetřovali covidové pacienty nebo pracovali s inkriminovaným biologickým materiálem.

Letos ale podle Tučka žádostí přibývá. V jednotlivých krajích už ministerstvem pověřená zdravotnická pracoviště, většinou ve fakultních nemocnicích, registrují stovky žádostí.