Tisíce domácností byly bez elektřiny, silný vítr do Česka dorazí i v neděli

Události ČT: Česko opět potrápil silný vítr (zdroj: ČT24)

Hasiči kvůli silnému větru vyjížděli v noci a během soboty ke stovkám událostí, hlavně popadaným stromům. Bez proudu bylo přes 50 tisíc odběratelů. Vítr omezil také provoz na železničních tratích, na většině z nich už ale vlaky opět jezdí. Meteorologové varují, že i v neděli se silný vítr do Česka vrátí, v nárazech může mít rychlost nad 65 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 kilometrů.

Z distribučních firem měl ČEZ nejvíce odběratelů bez elektřiny hodinu po půlnoci, kdy evidoval 50 tisíc domácností bez proudu a 90 poruch na vysokém napětí.

Společnost EG.D ze skupiny E.ON evidovala kolem poledne v jižních Čechách a na Vysočině bez elektřiny až víc než 3500 odběratelů. Kolem 14:00 obě firmy dohromady hlásily posledních 12 tisíc odběratelů bez proudu. Distributoři museli začít s novými opravami krátce poté, co během pátku připojili k síti poslední místa, která byla bez elektřiny po čtvrtečním silném větru. Předpokládají, že zbylé výpadky odstraní do večera. 

O počtu svých výjezdů kvůli počasí hasiči informovali na Twitteru. „Nejvíce zasahujeme v Plzeňském, Středočeském a Moravskoslezském kraji,“ napsali. Ve čtvrtek měli kvůli větru do podvečera 4500 výjezdů, šlo zejména o popadané stromy a ulomené větve.

Vlaky na řadě míst už jezdí

Silný vítr se projevil také na železnici. Během noci a ráno to bylo zejména na západě Čech, později se omezení provozu začala objevovat i jinde, třeba na Vysočině nebo ve středních a východních Čechách a na severní Moravě, vyplývá z webu Českých drah.

Před 15:00 vlaky kvůli překážkám na trati nejezdily na západě Čech v úseku Lázně Kynžvart – Planá u Mariánských Lázní, ve východních Čechách mezi Adršpachem a Teplicemi nad Metují a na Vysočině mezi Sklenným nad Oslavou a Křižanovem.

Obnovit se už podařilo provoz třeba v úseku Domažlice–Schwandorf, ve středních Čechách v úseku Poříčany–Pečky a na několika tratích na severní Moravě.

Zavřená je i zoo

Silný vítr a odstraňování škod nezpůsobil problémy jen na železnici. Například Pražská zoologická zahrada zůstane v sobotu pro návštěvníky zavřená, oznámil na Twitteru její ředitel Miroslav Bobek.

Kvůli větru je uzavřená pražská zoologická zahrada
Zdroj: Zoo Praha

Vítr zastavil dopoledne i jednu z lanovek v oblíbeném krkonošském středisku Harrachov na Jablonecku. Lyžaři ale mohli využít další lanovku nebo vleky. 

Silný vítr se vrátí v neděli

Do Česka se i v neděli vrátí silný vítr, v nárazech může mít rychlost nad 65 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 kilometrů. V Čechách bude foukat do úterního rána, na Moravě zejména během pondělí. „Předpokládáme, že silný vítr s kratšími přestávkami bude přetrvávat na většině našeho území až do úterý,“ uvedl ČHMÚ. Výstrahu vydal s nízkým stupněm nebezpečí.

Meteorologové varovali před poškozením lesů a stromů a menšími škodami na budovách, lidé by si měli dávat pozor na větrem unášené předměty a zlomené větve. Opatrní mají být řidiči, na horách by lidé měli omezit túry a nechodit na hřebeny.