Šok, zármutek, soustrast, reagují čeští představitelé na střelbu na pražské univerzitě

Čeští politici vyjadřují soustrast pozůstalým po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při které zemřelo čtrnáct lidí. V reakcích na sociálních sítích hovoří o tragédii a strašlivé události. Oceňují také práci Integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho rychlou reakci. Podporu vyjadřují Univerzitě Karlově i další vysoké školy. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chystá jednání o případných bezpečnostních opatřeních.

„Je mi nesmírně líto všech, kteří se stali obětí ničím neospravedlnitelného útoku na Filozofické fakultě UK. Vyjadřuji nejhlubší soustrast jejich blízkým a přátelům,“ uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Na večer kvůli událostem svolal mimořádné jednání kabinetu. Na něm vláda rozhodla, že 23. prosinec vyhlásí jako den státního smutku.

„Mysleme nyní na ty, kteří přišli o své blízké a pro které budou letošní Vánoce nepředstavitelně smutné. Sdílejme s nimi jejich zármutek a jejich bolest. V této těžké chvíli bychom se měli spojit svou ohleduplností a vzájemným porozuměním a tím vyjádřit úctu k obětem tohoto brutálního zločinu,“ prohlásil následně premiér na večerním brífinku.

„Zcela zbytečně vyhaslo mnoho životů převážně mladých lidí,“ řekl. „Cítím hluboký smutek a znechucení tváří v tvář tomuto nesmyslnému a brutálnímu násilí.“ Požádal, aby lidé respektovali pokyny zasahujících složek a spolupracovali s nimi. Těm, kteří se podílejí na zvládnutí situace, poděkoval. „Děláme vše, co je potřeba, abychom poskytli pomoc zraněným, jejich rodinám,“ uvedl Fiala.

Brífink premiéra Petra Fialy k útoku na univerzitě (zdroj: ČT24)

„Je to nepředstavitelná tragédie, je to něco příšerného,“ řekl ve vysílání ČT24 ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vyjádřil soustrast příbuzným a blízkým obětí. Péči je podle něj nutné věnovat také svědkům události. „Atmosféra předvánočního Česka se činem jednoho šíleného střelce změnila k nepoznání,“ uvedl.

Zdůraznil, že zasahující složky provádějí profesionální práci. „Statečně vešli do budovy a okamžitě opětovali palbu,“ popsal Rakušan zásah policistů na filozofické fakultě.

Vicepremiér též vyzval ke sdílení jen ověřených informací policie. Šířící se dezinformace jsou podle něj nejspíš promyšleným útokem „ruské trollí farmy“.

Bek: Ministerstvo, univerzity a bezpečnostní složky budou jednat o opatřeních

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se kvůli střelbě vrátil zpět do Prahy. „S hlubokým zármutkem jsem přijal informaci o tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde došlo ke střelbě s následky úmrtí a vážných zranění. Jsem ve spojení s ministrem vnitra i děkankou Filozofické fakulty UK a vracím se do Prahy,“ napsal Bek.

„Pro mě osobně je to hrozně těžké. Strávil jsem víc než deset let života ve čtvrtém patře Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, když jsem tam pracoval. Znám ta místa velmi dobře,“ řekl později ve vysílání ČT24.

Pro české vysoké školství je podle něj tragédie zejména obrovským šokem. „Pro nás to znamená opravdu zásadní promyšlení toho, co a jak máme dělat z hlediska bezpečnosti v našich institucích,“ řekl ministr.

„Budeme mít zítra ráno sérii jednání na ministerstvu i na jednotlivých univerzitách. Sejdeme se 3. ledna k jednání o tom, jak nastavit pravidla a nejrůznější typy opatření. Nechci předjímat, jaký bude výsledek, na to je příliš brzy a jsme ještě všichni příliš v šoku z toho, co se stalo,“ přiblížil ve čtvrtek večer. Jednání s ministrem na 3. ledna oznámilo také Předsednictvo České konference rektorů.

K lednovému jednání Bek plánuje přizvat i zástupce policie a resortu vnitra. V oblasti bezpečnosti je podle něj nejprve nutné vyslechnout odborníky a teprve poté přistoupit k případným opatřením.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že zprávy o střelbě sleduje se zděšením a bolestí. „Myslím na všechny oběti a utrpení zraněných a pozůstalých. Nevím, jak pomoci a poslat tolik potřebnou sílu a podporu postiženým. Jsem alespoň v duchu s vámi,“ napsal.

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že je zprávami otřesená. „IZS jako vždy odvádí skvělou práci,“ napsala.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) zmínil, že fakulta je jeho alma mater. „I když ztracené životy a bolest lidí a jejich blízkých nemohu nikterak zvrátit nebo utěšit, myslím ve smutku na všechny, které tato hrůza zasáhla. Tohle nesmyslné násilí nemá ve společnosti místo,“ napsal.

Podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) jde o zřejmě nejdramatičtější okamžiky v Praze za desítky let. „Oceňuji profesionální zásah všech složek IZS, ale nejvíc teď myslím na oběti, jejich rodiny a blízké,“ napsal.

Soustrast vyjadřují také další členové vlády, ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) uvedl, že je mu líto všech zmařených nevinných životů. „Děkuji všem policistům a záchranářům za jejich profesionální práci a nasazení,“ napsal ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Myslím v modlitbě na všechny oběti, raněné i všechny, kterých se tragická střelba dotkla,“ napsal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Soustrast vyjádřili opoziční politici

Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš napsal, že jde o strašlivou událost a těžko se mu hledají slova. „Myslím na oběti střelby, na všechny raněné, ale také na všechny studenty, kteří si něčím tak šíleným museli projít. Jsem z toho naprosto v šoku,“ dodal.

Lídr stínové vlády ANO Karel Havlíček uvedl, že je událostmi mimořádně otřesený. „Vyjadřuji hlubokou soustrast pozůstalým a přeji brzké uzdravení všem zraněným. Děkuji za profesionální zásah všem složkám IZS,“ napsal.

Prezident se vrátil z Francie, zamířil na jednání vlády

Prezidenta Petra Pavla zastihla zpráva o střelbě na Filozofické fakultě UK v Praze během státní návštěvy Francie. „Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost,“ uvedl bezprostředně Pavel.

Po návratu z Paříže se Pavel společně s šéfkou sněmovny a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou zúčastnil mimořádného zasedání vlády.

Poté na brífinku po jednání popsal „velký smutek a bezmocný vztek nad zbytečnou ztrátou tolika mladých životů“. Pozůstalým vyjádřil soustrast a svědkům a zraněným brzké uzdravení a zahojení duševních šrámů.

Zároveň apeloval, aby lidé tento tragický incident nezneužívali. „Aby nebyl zneužíván politicky, aby nebyl zneužíván k útokům na policii, aby nebyl zneužíván k šíření dezinformací.“

„Tento apel se vztahuje na všechny – na politiky, na média, na občany, všechny, kteří mají přístup k sociálním sítím. Co v této situaci potřebujeme především, je pieta, zdrženlivost a soudržnost,“ dodal. To podle něj umožní vyšetření události do detailů, ale přispěje to i k neprohlubování složité situace postižených tragédií.

Univerzita Karlova zrušila páteční výuku

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková informovala o zasedání krizového štábu vysoké školy. Škola rozhodla v pátek zrušit zkoušky a zápočty na všech fakultách. Vedení důrazně a s okamžitou platností doporučilo zpřísnění bezpečnostních opatření v univerzitních budovách, informovalo na univerzitním webu. Kvůli střelbě na Filozofické fakultě také doporučilo zrušit čtvrteční a páteční akce s předpokládanou účastí více než dvaceti lidí.

„Můj osobní vzkaz rodinám našich studentů, kteří byli oběťmi, je hluboké vyjádření soustrasti s nimi všemi,“ řekla rektorka ve vysílání ČT24. Studentům, kteří byli svědky tragických událostí, vzkázala, že „jsme tu pro ně, abychom připravili krizovou psychologickou pomoc, abychom jim v nejbližších dnech poskytli veškerou možnou podporu“.

K dispozici jsou podle vedení univerzity sítě kontaktů na psychologickou pomoc. Aktuálně je spuštěný krizový chat, kde je podle Králíčkové poskytována podpora od vyškolených psychologů, krizových interventů a krizová a psychologická podpora a pomoc.

Další informace bude univerzita postupně zveřejňovat na svých stránkách, podle Králíčkové se připravují další pokyny pro vedení fakult. Univerzita má celkem sedmnáct fakult, podle Králíčkové se jedná o desítky budov.

Vedení vyzvalo adekvátně a citlivě přistoupit i k případným pátečním zkouškám či zápočtům. Podle Králíčkové předpokládají, že by fakulty měly pokračovat v běžném předzkouškovém nebo zkouškovém procesu.

Nadační fond Univerzity Karlovy vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, studentů a pedagogů, které střelba zasáhla. Rektorka poděkovala za vyjádření, která univerzita dostává od jiných rektorů a akademických kolegů z Česka i zahraničí. Dodala, že si váží nabídnuté pomoci.

Univerzity vyjadřují podporu

„Můj smutek je o to hlubší, že tento čin se stal v době, kdy se všichni těšíme na setkávání s těmi nejbližšími, v době Vánoc. Za Masarykovu univerzitu vyjadřuji solidaritu a nabízíme pomoc,“ napsal na síti X rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš. Tato vysoká škola v nejbližší době spustí dobročinnou sbírku pro pozůstalé obětí střelby. Před budovou Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v ulici Arne Nováka je u hlavního vstupu pietní místo, lidé zapalují svíčky i u brněnského Divadla Husa na provázku.

Soustrast vyjádřilo i brněnské VUT. „Jsme zděšeni situací a zprávami o střelbě na akademické půdě FF UK a útokem na nevinné studenty a vyučující. Na VUT jsme okamžitě zahájili kontrolu bezpečnosti. Jménem univerzity vyjadřujeme upřímnou soustrast rodinám obětí a podporu Univerzitě Karlově v této obtížné situaci,“ uvedla škola na síti X.

Vedení ČVUT v Praze je podle Kateřiny Veselé z tiskového oddělení šokované událostí na FF UK, vyjádřilo upřímnou soustrast pozůstalým. „To, co známe z USA, se stalo realitou i v České republice. Pevně doufáme, že se podobná tragédie nebude na akademické půdě ani jinde v České republice opakovat. A všem kolegům, studujícím i zaměstnancům UK, vyjadřujeme plnou podporu a solidaritu,“ uvedlo vedení ČVUT.

Soustrast na svém webu vyjádřila i Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. „Jsme připraveni podat pomocnou ruku Univerzitě Karlově i všem, které dnešní tragédie bezprostředně zasáhla,“ řekl ve čtvrtek rektor Pavel Matějka.

„Jsou věci, které přesahují slova i porozumění, stala se krutost, jejíž zoufalství, bolest i nesmyslnost pociťujeme v těchto dnech ještě silněji,“ uvedl děkan Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem Václav Drška.

Na budovách Univerzity Hradec Králové (UHK) budou v pátek v souvislosti s tragickou událostí v Praze vyvěšeny černé prapory, podporu a nabídku pomoci již rektor UHK Kamil Kuča nabídl vedení Univerzity Karlovy, informoval tiskový mluvčí UHK Jakub Novák.

UEFA odložila zápas Ligy mistryň

Fotbalová Slavie kvůli tragické střelbě požádala Unii evropských fotbalových asociací (UEFA) o odložení čtvrtečního zápasu Ligy mistryň. Duel s rakouským St. Pöltenem měl ve Vršovicích na stadionu v Edenu začít ve 21:00, UEFA s odkladem souhlasila.

„Dnes nemůžeme hrát fotbal. Požádali jsme UEFA o odložení večerního zápasu LM žen. Naše myšlenky a vyjádření hluboké lítosti a upřímné soustrasti míří k rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala,“ napsal předseda představenstva vršovického klubu Jaroslav Tvrdík.

Kvůli tragédii se také nebude přímým přenosem vysílat vyhlášení ankety Sportovec roku, oznámil předseda Klubu sportovních novinářů Michal Dusík. Galavečer se s úpravami scénáře uskuteční, ale bude se vysílat ze záznamu.

„Probíhalo to velmi jednoduše. Spíš šlo o to, že jsou na to navázaní partneři, nějaké věci, bylo potřeba se dohodnout. Bylo logické, že dnes není nálada na to, aby se slavilo. Nebylo by to úplně vhodné. Bude probíhat tiskovka vlády, prezidenta, ta pozornost je upřena jinam,“ vysvětlil Dusík. Odložení galavečera však bylo vzhledem k nabitému programu sportovců nereálné.

V reakci na tragické události požádalo také vedení hokejové Sparty o odložení pátečního zápasu 29. kola extraligy proti Pardubicím. Vedení Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) aktuálně zvažuje odložení celého kola.

„Vedení hokejové extraligy řeší otázku úpravy zápasového programu nejbližších dní a o případných změnách bude APK LH v návaznosti na výsledky a výstupy aktuálně probíhajícího jednání Vlády ČR informovat,“ uvedli představitelé asociace.