Střelba na pražské vysoké škole je nejhorší v dějinách Česka. Patří i k nejtragičtějším v Evropě

Čtvrteční útok střelce, který v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v Praze zabil nejméně čtrnáct lidí, je nejtragičtější střelbou v Česku. V evropském kontextu jde o čtvrtou nejtragičtější střelbu za posledních patnáct let.

Dosud nejhorší střelbou v Česku byl útok v Uherském Brodě. V tamní restauraci Družba zastřelil v únoru 2015 třiašedesátiletý pachatel sedm mužů a jednu ženu, a nakonec i sebe. Sousedé ho po činu popisovali jako člověka trpícího duševními problémy.

Sedm lidí zamřelo v důsledku střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě v prosinci 2019. V čekárně tamní traumatologické ambulance zabil pachatel šest lidí. Další žena, jejíž stav byl kritický, podlehla zraněním později. Asi tři hodiny po útoku spáchal pachatel v Děhylově na Opavsku sebevraždu.

Čtyři oběti si pak vyžádala střelba jednačtyřicetiletého muže při rodinné oslavě v Petřvaldu na Karvinsku v březnu 2009. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu muž obrátil zbraň proti sobě a v nemocnici pak svým zraněním podlehl.

Pražská tragédie patří mezi nejhorší svého druhu v Evropě

Střelba v Praze je také čtvrtou nejhorší podobnou události v Evropě za posledních patnáct let. Při nejtragičtější takové střelbě zemřelo v říjnu 2018 na učilišti v Kerči na Ruskem nelegálně anektovaném ukrajinském poloostrově Krym dvacet lidí a k tomu pachatel.

Loni v září zemřelo při střelbě ve škole v ruském Iževsku v evropské části Ruska osmnáct lidí, z toho jedenáct dětí, a další více než dvě desítky dětí utrpěly zranění. Čtyřiatřicetiletý útočník, který byl absolventem školy a na sobě měl tričko s nacistickými symboly, nakonec spáchal sebevraždu.

Nejtragičtější útok na západoevropské škole za posledních patnáct let se pak stal v březnu 2009, kdy sedmnáctiletý pachatel v německém Winnendenu zastřelil patnáct osob, z toho devět školáků a tři učitelky, a následně spáchal sebevraždu.

Šestnáct obětí pak měla střelba v březnu 1996 ve škole ve skotském Dunblane, kde třiačtyřicetiletý muž, jenž po činu spáchal sebevraždu, zabil šestnáct dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku. Šestnáct obětí měl i útok z dubna 2002, kdy na gymnáziu v durynském Erfurtu zabíjel devatenáctiletý bývalý žák.

Při nejhorším případu školní střelby v USA přišlo v dubnu 2007 na Virginském polytechnickém institutu o život 32 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Vraždil student, který nakonec sám spáchal sebevraždu.