Střelba v Praze šokovala a zarmoutila evropské lídry i Bílý dům. Slovensko nabízí pomoc

Politici z celého světa vyjadřují soustrast rodinám obětí čtvrteční střelby v Praze. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc. Tu je podle premiéra Roberta Fica a prezidentky Zuzany Čaputové připravenou poskytnout i Slovensko. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů.

Bílý dům vyjádřil politování nad „nesmyslným násilným činem“. „Federální úřady jsou v kontaktu s českými orgány, které tento incident vyšetřují, a jsme připraveni jim podle potřeby poskytnout další podporu,“ uvedla podle Reuters tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Brzy ráno v pátek pak vyjádřil soustrast obětem prezident USA Joe Biden. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při dnešní (čtvrteční, pozn. red.) nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ napsal na síti X. Dodal, že americké úřady jsou v kontaktu s českými bezpečnostními složkami. „Jsme připraveni poskytnout další pomoc, pokud to bude třeba,“ uvedl americký prezident.

Generálního tajemníka Organizace spojených národů Antónia Guterrese zprávy o střelbě na filozofické fakultě v Praze „šokovaly a zarmoutily“, uvedl jeho mluvčí Stéphane Dujarric. Guterres vyjádřil také „svou nejhlubší soustrast příbuzným obětí“ a přání, aby se zranění co nejdříve uzdravili. „Generální tajemník znovu vyjadřuje svou plnou solidaritu českému lidu a vládě,“ stojí v prohlášení.

Kanadský premiér Justin Trudeau prohlásil, že je zděšen tragickou zprávou o střelbě v Praze. Kanada myslí na rodiny obětí, přeje brzké uzdravení zraněným, dodal.

Na tragickou událost bezprostředně reagovala celá řada evropských lídrů. „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a celému českému národu,“ uvedla von der Leyenová na síti X v reakci na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v centru Prahy, při níž zemřelo nejméně čtrnáct lidí a další utrpěli vážná zranění.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová prohlásila, že je útokem hluboce zděšena. „Je srdcervoucí vidět jednu z nejstarších evropských univerzit jako dějiště teroru. V myšlenkách jsem s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným. Evropa stojí při Česku,“ dodala Metsolaová. „Podobné násilí by nemělo mít v našich společnostech místo,“ zdůraznil šéf Evropské rady Charles Michel.

Blízkým obětí pražské střelby kondoloval rovněž polský prezident Andrzej Duda. Polský národ podle něj sdílí bolest všech, kteří kvůli čtvrtečním událostem trpí. Ve svém příspěvku na sociální síti X také popřál brzké uzdravení raněným.

Slovenský premiér Fico nabídl Česku pomoc. „Stojíme v této náročné situaci při našich českých bratrech a jsme připraveni poskytnout jakoukoli pomoc, která by zmírnila následky této hrozné tragédie,“ napsal na internetu.

Čaputová na síti X sdělila, že je v kontaktu s český prezidentem Petrem Pavlem kvůli případné pomoci. Vyjádřila upřímnou soustrast a lítost nad tragédií v předvánočním čase. „Myslím na všechny nevinné oběti, na jejich příbuzné a přátele. Je mi neuvěřitelně líto, že k takové tragédii u našich sousedů došlo v předvečer Vánoc, svátků klidu a rodiny,“ podotkla prezidentka.

Zelenského lítost

Incident odsoudil také maďarský premiér. „Jsem hluboce šokovaný. Mé myšlenky a modlitby patří rodinám pozůstalým po obětech,“ prohlásil Orbán. Lítost nad čtvrteční střelbou vyjádřil i ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Německého kancléře Olafa Scholze zpráva o střelbě hluboce šokovala. „Soucítíme s našimi českými přáteli,“ řekl. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že útok uprostřed Prahy zasáhl srdce Evropy. „Myslíme na rodiny a přátele obětí a vyjadřujeme jim hlubokou soustrast,“ konstatovala Baerbocková. Svému českému kolegovi Janu Lipavskému pak česky vzkázala, že na Čechy myslí. „Upřímnou soustrast vám všem,“ dodala.

Saský ministr vnitra Armin Schuster řekl, že myslí na české sousedy a společně s nimi truchlí nad mrtvými. Zraněným přeje brzké uzdravení.

Šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron uvedl, že přijal se „silným pohnutím zprávu o tom, že Univerzita Karlova v Praze byla terčem vražedné střelby“. Francouzský prezident, který ve středu v Elysejském paláci přijal svůj český protějšek Petra Pavla, vyjádřil „svou solidaritu s oběťmi, zraněnými a jejich blízkými a také s českým lidem a úřady“.

„Jsem hluboce šokován dnešním krutým útokem v Praze, který si vyžádal mnoho obětí. V těchto bolestivých hodinách myslíme na lidi v České republice, rodiny a přátele obětí,“ napsal na X rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

„Jsem otřesen hrůznými zprávami, které přichází z Prahy,“ prohlásil španělský premiér Pedro Sánchez, jehož země předsedá Radě Evropské unie. Sánchez vyjádřil veškerou solidaritu českému lidu a svou soustrast blízkým obětí. „Naše myšlenky jsou s lidmi v Česku,“ konstatoval řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který rovněž vyjádřil soustrast příbuzným a blízkým zabitých. „Jsem hluboce šokován tragickou střelbou v Praze,“ uvedl portugalský premiér António Costa.

Zármutek nad střelbou v Praze a soustrast rodinám obětí vyjádřili dále také francouzská premiérka Élisabeth Borneová, nizozemský premiér Mark Rutte, belgický premiér Alexander De Croo, moldavská prezidentka Maia Sanduová i další hlavy evropských států či vlád. Italská premiérka Giorgia Meloniová v této souvislosti odsoudila všechny formy násilí, fanatismu a terorismu.

Soustrast pozůstalým i celému Česku vyjádřil také izraelský prezident Jicchak Herzog. Na sociální síti X popřál brzké uzdravení zraněným.

Mimořádná zpráva po celém světě

O střelbě informují všechna významná světová média, včetně britské veřejnoprávní společnosti BBC nebo americké zpravodajské televize CNN, která událost vyhodnotila jako mimořádné zpravodajství. 

BBC informuje o střelbě v Praze
Zdroj: BBC

Nadnárodní tiskové agentury jako Reuters, AP nebo AFP v průběhu čtvrtečního pozdního odpoledne vydaly několik takzvaných fleší, tedy krátkých urgentních zpráv, k novému vývoji tragické události s odvoláním na české úřady nebo tiskovou agenturu ČTK.

Zprávou číslo jedna je dění v české metropoli například také pro server nejčtenějšího německého deníku Bild, serveru francouzského deníku Le Monde, ale také na slovenských zpravodajských webech jako Denník N nebo Aktuality.sk.

Incidentu v české metropoli si všímají rovněž izraelská média, včetně zpravodajského webu The Jerusalem Post. Na síti X o vývoji přinášely informace také arabské televize al-Arabíja a al-Džazíra nebo indický zpravodajský web The Times of India.