Střelba na pražské filozofické fakultě má čtrnáct obětí, 25 lidí je zraněných

Po střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je čtrnáct mrtvých a 25 zraněných. Bilanci aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. Všichni zranění byli rozvezeni do pražských nemocnic. Celá budova fakulty na náměstí Jana Palacha je evakuovaná a okolí uzavřeno. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Policie pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí na Kladensku. Podle Vondráška také existuje varianta, že střelec minulý pátek zavraždil i muže a kojence v Klánovickém lese. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek.

On-line přenos

Střelba na univerzitě

  • Sobota 30. prosince 2023
  • 11:17

    Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že názory poslance SPD Jiřího Kobzy na střelbu na Univerzitě Karlově nejsou postojem hnutí. Kobza mimo jiné na Facebooku střelce označil za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“ a podivoval se nad tím, co se na fakultě učí. Vyjádření, které Kobza později smazal, kritizovala například Česká konference rektorů.

  • 10:56

    Policie se zabývá už téměř devadesáti případy schvalování střelby na Univerzitě Karlově nebo vyhrožování napodobením útoku. Většina se týká sociálních sítí.

  • Sobota 30. prosince 2023
    Pátek 29. prosince 2023
  • 21:54

    Na náměstí Jana Palacha v Praze se v lednu uskuteční Měsíc pro fakultu. Různé aktivity mají pomoci vyrovnat se s tragédií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Vondrášek na večerní tiskové konferenci aktualizoval bilanci obětí na čtrnáct, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Zdravotničtí záchranáři původně na síti X informovali, že ošetřili jedenáct vážně zraněných, osm středně závažně a pět lehce zraněných. Policie zatím nezačala se ztotožňováním zastřelených osob, oznámil Vondrášek.

Zraněné rozvezly sanitky do pražských nemocnic. „Poslední pacient opustil v sanitce místo v 16:56,“ sdělili záchraníři. „Na místě stále menší množství posádek z preventivních důvodů zůstává,“ dodali. Nemocnice kvůli většímu příjmu raněných aktivovaly speciální postup, takzvaný traumaplán. Sedm lidí ošetřují ve Fakultní nemocnici v Motole, čtyři v Nemocnici Na Františku, po třech ve Fakultní nemocnici Bulovka a Ústřední vojenské nemocnici a ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Vláda po večerním mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil i prezident Petr Pavel a předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), oznámila, že v Česku bude kvůli tragické střelbě vyhlášen na sobotu 23. prosince státní smutek. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Smrt na Kladensku

Vondrášek v podvečer oznámil, že policisté se krátce po čtvrtečním poledni dozvěděli, že z obce Hostouň na Kladensku odjel do Prahy čtyřiadvacetiletý mladík s tím, že si chce vzít život. Před jednou odpoledne pak byla v Hostouni objevena mrtvola muže. Středočeští policisté odpoledne vyhlásili pátrání po mladíkovi v souvislosti s touto násilnou smrtí. Policie nyní pracuje s variantou, že jde právě o střelce z Prahy. „Z informací, které mám, to byl dopředu promyšlený hrůzný čin, který začal na Kladensku a bohužel skončil tady,“ uvedl u filozofické fakulty Vondrášek.

V Hostouni na Kladensku, odkud pravděpodobně pachatel je, policie po osmé hodině večer uzavřela prostor v okolí domu, kde od odpoledne zasahovala. Zásah policisté ukončili kolem deváté hodiny večer.

Policie také pracuje s verzí, že střelec by mohl být vrahem z Klánovického lesa, kde minulý pátek zemřel muž a velmi malé dítě. Vondrášek bez dalších podrobností sdělil, že propojení obou případů souvisí s tím, co policie ve čtvrtek našla na Kladensku v místě úmrtí muže, otce údajného střelce z pražské fakulty.

Masovou vraždu bude nyní prošetřovat Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Policie preventivně evakuovala jednu budovu fakulty, ke střelbě došlo jinde

Policie měla odpoledne informaci o tom, že podezřelý bude mít přednášku v Celetné. Evakuovala proto tamní budovu, střelba se ale následně uskutečnila v jiné. „Zjistili jsme, že v objektu Filozofické fakulty v Celetné ulici má mít ve čtrnáct hodin přednášku. Proto jsme bezodkladně přijeli do Celetné ulice do objektu filozofické fakulty, kde jsme provedli evakuaci tohoto objektu, kterou jsme ukončili ve 14:22 a prováděli jsme další pátrací úkony po tomto muži. Ve 14:59 jsme obdrželi první informaci o střelbě v budově filozofické fakulty na Palachově náměstí,“ uvedl Vondrášek.

V 15:20 přišla od zasahujících policistů informace, že na ochozu školy leží bezvládné tělo střelce. Podle policejního prezidenta spáchal sebevraždu. To, zda ho zasáhla i některá ze služebních zbraní, prokáže pitva. „Z dosavadních prověrek je ten muž pro nás nepopsaný list. Zjistili jsme, že je legálním držitelem několika střelných zbraní. K jeho minulosti nebylo zjištěno vůbec nic závadového,“ řekl. Nic podle něj nenasvědčuje tomu, že střelec měl komplice. Policisté prověřují informaci, že se mladík inspiroval podobným teroristickým činem spáchaným na podzim v Rusku.

Události: Střelba na vysoké škole v Praze (zdroj: ČT24)

Při zákroku proti střelci nebyl zraněný nikdo z policistů ani z ostatních záchranných složek, uvedla policie. Zahájila ohledání místa činu, proběhla i pyrotechnická prohlídka.

Podle pracovnice fakulty se střílelo ve čtvrtém patře budovy a lidé ze školy pak byli evakuováni do protější budovy Rudolfina. Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma v České televizi uvedl, že do Rudolfina bylo evakuováno sto až dvě stě lidí. Po 17:15 policie oznámila, že evakuovala už celou budovu fakulty.

Na místě tragédie zasahovalo mnoho záchranářských i lékařských posádek a inspektor, speciální vůz Fenix, k události zamířil i koroner. Hasiči na místo poslali psycholožku a tým posttraumatické péče.

Fiala: Nejde o mezinárodní terorismus

Fiala později sdělil, že ho bezpečnostní složky ujistily, že mají situaci plně pod kontrolou a občanům nehrozí žádné nebezpečí. „Chtěl bych uklidnit veřejnost, že bezprostřední nebezpečí v tuto chvíli nehrozí,“ ujistil také Rakušan.

Rakušan také řekl, že neexistuje žádná indicie, že by střelba na fakultě měla jakoukoli spojitost s mezinárodním terorismem. Střelbu označil za „bezprecedentně šílený čin, který Česká republika ve své historii ještě nikdy nezaznamenala“. Fiala později uvedl, že střelba byla činem osamělého střelce, nejde o mezinárodní terorismus.

Rakušan všechny poprosil o citlivost na sociálních sítích a nesdílení informací z jiných než z oficiálních zdrojů, tedy od policie a ministerstva vnitra. „Objevují se různé nepravdy a spekulace, které mohou policejní práci jenom uškodit a přispět k atmosféře strachu ve společnosti,“ poznamenal.

Pavel vyjádřil hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí. Na síti X také poděkoval občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek. Prezidentská kancelář zároveň na téže síti uvedla, že se Pavel urychleně vrací ze služební cesty z Francie. Hned po návratu do Česka se setká s bezpečnostními složkami státu.

Slova soustrasti a podpory přicházejí také ze zahraničí.

Svědectví z místa

„Viděl jsem stát na ochozu filozofické fakulty mladého člověka, který měl v ruce nějakou zbraň, nějaký samopal, střílel směrem k Mánesovu mostu. Střílel opakovaně s určitými prodlevami. Potom jsem ho viděl, jak vystřelil, dal ruce nahoru a zbraň shodil z ochozu dolů na vozovku. Zůstala ležet na přechodu pro chodce,“ vylíčil pro ČT24 ředitel Galerie Rudolfinum Nedoma.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že byl shodou okolností v budově, která je poblíž filozofické fakulty. „Nás tady vlastně policie zavřela, nestihli jsme tento prostor opustit,“ dodal. „Je to tragédie, která se v moderním světě objevuje,“ zmínil s odkazem na četné podobné zprávy z USA. „Vždycky jsme si mysleli, že je to věc, která se nás netýká. Teď se ukazuje, že se bohužel i náš svět mění a i u nás se objevuje problém individuálního střelce.“ Řekl, že nejhorší na tom je, že jsou to věci, které nejsou preventivně řešitelné.

Student Max Šámal, který byl v době střelby v jiné budově školy, řekl ČT, že zprávy o dění nejprve „všichni brali na lehkou váhu, protože nikdo nevěděl, co se děje“. „Potom začaly chodit zprostředkované zprávy, že se prý střílí na budově Jana Palacha,“ dodal. Zmínil, že před budovou filozofické fakulty stáli policisté se samopaly. Budova byla v té době uzavřena, policie nikoho nepouštěla dovnitř, naopak organizovala její evakuaci.

Student druhého ročníku politologie na filozofické fakultě popsal, že ze studia v knihovně ho vyrušil ozbrojený policista, který zvenku zavolal přes přízemní okno, ať všichni okamžitě zmizí. Zaměstnanci knihovny pak shromáždili zhruba padesátku studentů v počítačové učebně bez oken, kde přečkali policejní zásah kvůli nahlášené střelbě, popsal Mrázek.

Student Šámal o střelbě na vysoké škole (začátek rozhovoru 15:58) (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana plánuje hlavní město zřídit infolinku a k dalšímu postupu. „S ohledem na mimořádnou událost v centru města jsme z preventivních důvodů uzavřeli některé naše budovy pro veřejnost,“ uvedl. Tragédie zasáhla i MHD, podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové platí policejní uzávěra náměstí Jana Palacha, Mánesova mostu a Klárova. Stanici Staroměstská v obou směrech metro projíždí a upraveny jsou trasy tramvají 2 a 17. Autobusová linka 207 je zkrácena do trasy Florenc–Ohrada.

Policie zřídila kvůli střelbě krizovou linku pro veřejnost, která funguje na čísle 974 823 158. Oznámila to večer na síti X. Dotazy na složky záchranného integrovaného systému mají lidé směrovat tam, ne na tísňovou linku 158, uvedl ministr Rakušan.