TÉMA

Náměstí Jana Palacha

Rusko nesmí zvítězit. Plán Česka na zajištění munice pro Ukrajinu je významný, řekl Macron po jednání s Pavlem

Do české metropole v úterý dorazil francouzský prezident Emmanuel Macron. Po jednání s českou hlavou státu Petrem Pavlem mimo jiné řekl, že českou iniciativu na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii považuje za významnou. Do konce tohoto týdne chce podrobněji informovat o míře francouzského zapojení. Na tiskové konferenci také zdůraznil, že Rusko ve válce nesmí zvítězit. Odpoledne Macrona přijal také předseda vlády Petr Fiala (ODS) a společně podepsali akční plán strategického partnerství obou zemí.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 22:38|

Letní semestr na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začne podle plánu, řekla děkanka

Letní semestr začne na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 19. února, tedy podle původního harmonogramu. Výuka se bude odehrávat i v budově, kde útočil střelec. Nicméně po celou dobu zůstane zavřené čtvrté patro budovy, které útok nejvíc poškodil. Děkanka fakulty Eva Lehečková předpokládá, že kvůli opravám bude v novém semestru menší část výuky probíhat on-line nebo v náhradních prostorách.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 14:04|

Ve sbírkách na pomoc pozůstalým a přeživším po střelbě na filozofické fakultě se sešlo už přes 38 milionů

Lidé v Česku darovali více než 38 milionů korun do sbírek na pomoc pozůstalým a přeživším po čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Nejvíce peněz získal Nadační fond Univerzity Karlovy, a to přes 33 milionů. Vyplývá to z údajů na webech jednotlivých sbírek.
23. 12. 2023|

Střelba na filozofické fakultě má 14 obětí

Střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze má čtrnáct obětí, dalších 25 lidí je zraněných. Policisté už všechny identifikovali. Po smrti je i střelec. Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z fakulty. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek. Policie zavedla některá preventivní opatření, ta potrvají zatím do 1. ledna.
22. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 20:28|

„Třísky létaly přes učebnu.“ Studentka popsala útěk před střelcem na filozofické fakultě

Část studentů dokázala před vrahem z Filozofické fakulty UK uprchnout na střechu budovy a následně na venkovní římsu. Jedna z těchto studentek se rozhodla své zkušenosti popsat pro Českou televizi. Při seskoku na balkon si způsobila zranění kotníku, dokázala se s ostatními ale dostat do bezpečí. Po operaci by se měla v pátek vrátit domů do domácí péče.
22. 12. 2023|

Policie zveřejnila detaily událostí kolem střelby na filozofické fakultě

Zástupci policie sdělili veřejnosti některé detaily ze zásahu proti střelci na filozofické fakultě v Praze. Popsali také, co jí předcházelo. Ředitel pražské policie Petr Matějček pak poděkoval psychologům i neziskovým organizacím za pomoc při intervenční práci.
22. 12. 2023|

Střelba na pražské filozofické fakultě má čtrnáct obětí, 25 lidí je zraněných

Po střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je čtrnáct mrtvých a 25 zraněných. Bilanci aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. Všichni zranění byli rozvezeni do pražských nemocnic. Celá budova fakulty na náměstí Jana Palacha je evakuovaná a okolí uzavřeno. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Policie pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí na Kladensku. Podle Vondráška také existuje varianta, že střelec minulý pátek zavraždil i muže a kojence v Klánovickém lese. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 23:49|