„Třísky létaly přes učebnu.“ Studentka popsala útěk před střelcem na filozofické fakultě

Studentka FF vypovídala o střelbě na Univerzitě Karlově (zdroj: ČT24)

Část studentů dokázala před vrahem z Filozofické fakulty UK uprchnout na střechu budovy a následně na venkovní římsu. Jedna z těchto studentek se rozhodla své zkušenosti popsat pro Českou televizi. Při seskoku na balkon si způsobila zranění kotníku, dokázala se s ostatními ale dostat do bezpečí. Po operaci by se měla v pátek vrátit domů do domácí péče.

„Najednou jsme uslyšeli hrozné rány z chodby, které se postupně pořád blížily. Vůbec jsme nevěděli, o co jde,“ popsala onen den pro ČT jedna ze studentek. Jedna její spolužačka, která s ní také byla ve čtvrtém patře budovy na náměstí Jana Palacha na hodině, prý zmínila, že cítí dým. Spolu s ostatními si uvědomili, že policisty již předtím v budově fakulty viděli, a napadlo je, jestli mezi nimi a ránami není spojitost. Výstřely připomínaly zvukově výbuchy petard, zmínila.

„Pak najednou začalo úplné šílenství, kdy začaly létat třísky přes učebnu a pachatel střílel přes dveře, všichni jsme se schovali pod stoly, nevěděli jsme absolutně, co máme dělat,“ uvedla dále.

Studentka vypověděla, že se skupina rozhodla utéct oknem ven na střechu. „Vím, že někdo to zvolal, že jdeme na střechu a prostě jsme všichni běželi,“ řekla. V tu chvíli již byla podle ní ve dveřích učebny díra. Doplnila, že útočník nepostupoval najednou, ale postupně, což jim umožnilo jednat. Podotkla ale, že si může události pamatovat kvůli šoku zkresleně.

Osoby schovávající se na venkovní římse zachytily fotoaparáty a kamery médií i veřejnosti. „Doufala jsem, že to bude stačit, že budeme tam za rohem na té střeše a do té doby to policie nějak vyřeší,“ zmínila mladá dívka. Rány se pak ale začaly ozývat i ze střechy. Dodala, že při spouštění se na římsu na okamžik zahlédla i pachatele. „Šlo tam opravdu o sekundy. Kdybych se spustila o pár vteřin později, tak nevím, jak by to dopadlo.“

S ostatními se rozhodli seskočit o několik metrů níže na balkon a dostat se tak do nižšího třetího patra. Zmiňovaná studentka řekla, že na balkon skákala jako poslední. „Bála jsem se, abych na někoho nespadla,“ vysvětlila s tím, že má zároveň strach z výšek. Právě z tohoto seskoku si odnesla poranění nohy.

Další lehká zranění utržila, když se spolužáky vstupovali zpátky do budovy fakulty skrz rozbité skleněné dveře. „Někdo nějakým způsobem rozbil prosklené dveře, těmi jsme se protlačili,“ popsala.

„Hlavně vám vůbec nepřijde, že se tohle vůbec může stát,“ řekla. „Najednou slyšíte, jak na vás někdo střílí a vy nevíte, jestli přežijete: to je strašný pocit,“ uzavřela svou výpověď.

„Někdo křičel, ať utíkáme pryč“

V budově filozofické fakulty se v době útoku nacházela také studentka italianistiky Vanessa Schrámková. „Včera odpoledne jsem byla se svou kamarádkou a kolegyní dole v kavárně. Byly jsme tam na kávě předtím, než bychom šly na hodinu ve třetím patře,“ řekla pro Českou televizi.

„Najednou se otevřely dveře, slyšely jsme asi policistu, někdo na nás křičel, ať utíkáme pryč,“ popsala. Prý si nejprve myslely, že se jedná o planý poplach.

Svědectví studentky o střelbě na FF UK (zdroj: ČT24)

„Viděla jsem, že policisté měli neprůstřelné vesty a už byli vevnitř, i na schodišti. Řekly jsme si: ‚děje se něco vážného a musíme rychle ven‘,“ prohlásila. Za rohem budovy fakulty už pak zaslechla Schrámková výstřely.

„Šly jsme o ulici dál a tam jsme zůstaly zablokované, protože se střílelo již nahoře a tím pádem jsme nemohly nikam odejít, musely jsme zůstat na jednom místě, aby policisté mohli zasáhnout a mohli útočníka vidět,“ popsala. „Je to šílená situace. Pořád mi to nepřijde reálné.“