Zbraň z vraždy v Klánovickém lese odpovídá zbrani z domu, kde bydlel střelec z filozofické fakulty

Události ČT: Spojitosti střelby na Univerzitě Karlově s dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese (zdroj: ČT24)

Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy v Klánovickém lese se zbraní z domu, kde bydlel střelec z filozofické fakulty, uvedla policie. Policistům chybělo pár dní, aby se ke studentovi dostali v rámci prověřování, uvedla.

„Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy,“ policie o tom informovala odpoledne na sociální síti X.

Kriminalisté dosud hovořili o tom, že indicie naznačují spojitost mezi případy a než se potvrdí, plánovali udržovat v Klánovickém lese zvláštní opatření pro případ, že by tam hrozilo další nebezpečí. Úkony policie pokračovaly na místě i v pátek.

„První významnou indicii, která nás propojovala s Klánovickým lesem, jsme zjistili v rámci ohledání místa činu v Hostouni a potom byla se zajištěnou zbraní provedena balistická expertiza, která nám prokázala, že muž a dítě minulý pátek v Klánovicích byli zavražděni touto zbraní, jejímž držitelem byl útočník z filozofické fakulty,“ řekl policejní prezident Martin Vondrášek s odkazem na smrt muže na Kladensku, otce střelce z pražské fakulty.

Tisková konference Policie ČR k vyšetřování tragické střelby v Praze (zdroj: ČT24)

Policisté tento týden Klánovický les kvůli vraždě dva dny prohledávali. Zapojily se stovky policistů z několika krajů včetně psovodů se psy či policistů na koních. Nenašli ale nikoho, kdo by se tam skrýval a byl nebezpečný. Neobjevili ani nic, co by aktuálně naznačovalo jakékoliv hrozící riziko, oznámili policisté ve středu s tím, že budou oblast dál hlídat.

Mezi čtyřmi tisíci podezřelými

Šéf pražské mordparty Aleš Strach dopoledne uvedl, že pravděpodobný vrah z Klánovic a fakulty neměl k činům jeden konkrétní důvod. Předpokládá kombinaci více motivů. Řekl také, že podezřelý ze střelby na fakultě figuroval mezi podezřelými z Klánovic. „Oslovili jsme na počátku republikové útvary i krajské kriminálky s tím, že budeme potřebovat pomoct prověřit osoby, které jsme natipovali a které jsme brali jako možné prověřované osoby a pro nás podezřelé osoby,“ řekl kriminalista.

„Okruh podezřelých z terénu od Prahy jsme dál rozšiřovali, bydlel ve Středočeském kraji a můžu říct, že nám chybělo pár dní, abychom této tragické události předešli. Je mi líto, co se stalo,“ řekl Strach. Čtyřiadvacetiletý muž figuroval mezi zhruba čtyřmi tisíci podezřelými. „Jsem přesvědčený o tom, že jsme udělali maximum,“ dodal.

„Hledáme v první řadě vazbu na rodinu, na práci nebo na jakékoliv jiné vazební osoby v rámci poškozených. Za pět dní jsme provedli desítky výslechů a na základně výslechů a dalších operativních skutečností jsme byli schopni vyloučit to, že se jedná o vztahový motiv,“ popsal Strach. Pátrali tedy po člověku, který nemá vazbu na oběť ani na místo činu.

Policisté v Klánovickém lese našli minulý týden v pátek odpoledne dva mrtvé, dospělého a malé dítě. Smrt dvou lidí kvalifikovali jako dvojnásobnou vraždu. Na jejím objasnění pracuje několik desítek kriminalistů, kteří byli posíleni o vyšetřovatele z policejního prezidia.

Také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už během dopoledne ve vysílání ČT řekl, že verze, že se jedná o střelce z Klánovického lesa, je maximálně pravděpodobná.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ke střelbě na Filzofické fakultě UK (zdroj: ČT24)

Čtvrteční útok v budově filozofické fakulty v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii České republiky. Střelec po útoku podle policie spáchal sebevraždu. Podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň na Kladensku, který střelné zbraně držel legálně a dosud neměl záznam v trestním rejstříku. Inspiroval se podle policie obdobným případem v zahraničí, střelba byla podle všeho činem osamělého střelce.

Událost na filozofické fakultě vyvolala šok i vlnu solidarity, vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.