Klánovický les kvůli případu vraždy prohledávaly stovky policistů

V pražském Klánovickém lese policisté hledali stopy (zdroj: ČT24)

Klánovický les byl v úterý dopoledne kvůli případu páteční dvojnásobné vraždy uzavřen, do úterních 16:00 ho prohledávalo 250 policistů. Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského pátrali po jakékoliv stopě, která by napomohla objasnění případu. Výsledky pátrací akce z taktického hlediska nelze podle policie zveřejnit. Dle redaktorky ČT Kristýny Posekané se policisté na místo pravděpodobně vrátí ve středu ráno, Rybanský to však nepotvrdil.

„V Klánovickém lese dnes probíhá bezpečnostně pátrací akce. Právo na poskytování informací v případu dvojnásobné vraždy si vyhradilo Městské státní zastupitelství v Praze, proto již nejsme oprávněni k věci poskytovat další informace,“ napsali strážci zákona v úterý ráno na sociální síti.

Akce začala v osm hodin ráno a skončila okolo 16:00. „Kvůli přicházející tmě byla bezpečnostně pátrací akce ukončena. Zvýšený dohled nad touto oblastí nicméně pokračuje i večer a přes noc,“ řekl Rybanský.

Do pátrání byli nasazeni policisté z místních a obvodních oddělení, ze speciální pořádkové jednotky i strážci zákona na koních a kynologové se psy.

Na dotaz, zda by se pachatel mohl stále zdržovat v lese, Rybanský zopakoval, že jde o akci bezpečnostně pátrací a „nelze nic vyloučit ani nic potvrdit“. Upřesnil, že policisté prostor prohledávali v rojnici, o použití termovize Rybanský naopak informace neměl.

Rojnice policistů v Klánovickém lese (zdroj: ČT24)

Případ dozoruje pražské městské státní zastupitelství. „V současné době není k dotazované věci možné sdělovat žádné další informace, neboť přípravné trestní řízení je ze zákona neveřejné. Není tedy možné popisovat obsah jednotlivých provedených či prováděných úkonů a sdělovat průběžné informace, které policejní orgán na základě provedení těchto úkonů zjistí,“ upozornil mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.

„Lze však uvést, že se policejní orgán věcí nadále velmi intenzivně zabývá a provádí všechny potřebné úkony pro to, aby v rámci přípravného řízení zjistil co nejvíce informací a podrobností týkajících se skutkového děje a také osoby, která se daného jednání mohla dopustit. Pokud zjistíme informace, které bude možné s ohledem na omezení vyplývající z trestního řádu zveřejnit, budeme poté veřejnost samozřejmě informovat,“ ujistil Cimbala.

Dvě pietní místa

Policisté nalezli v Klánovickém lese dva mrtvé, dospělého a malé dítě, v pátek odpoledne poté, co svědkyně kolem 15. hodiny nahlásila, že slyšela střelbu. „Objasnění této dvojnásobné vraždy je naší prioritou. Na případu pracuje tým několika desítek těch nejzkušenějších kriminalistů, kteří byli posílení i o kolegy z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia,“ informovala policie na síti X v pondělí. Doplnila, že vyšetřovatelé mimo jiné „obsáhle a detailně“ vyhodnocují všechny zajištěné stopy, což je časově náročné.

V Klánovickém lese vznikla v reakci na tragickou událost dvě pietní místa, starostka Klánovic Alena Kolovrátková (KLIK 22) rovněž už dříve vyzvala tamní obyvatele, aby neodpalovali zábavní pyrotechniku a neděsili tak sousedy. „Vzhledem k tomu, o jak tragický čin se jedná, tak to samozřejmě atmosféru v naší městské části ovlivnilo,“ konstatovala v úterý.

Portál Blesk.cz v pondělí napsal, že policisté mají k dispozici identikit podezřelého a mohlo by jít o cizince. Mluvčí pražské policie Rybanský informace nepotvrdil.

Policie už v sobotu vyzvala motoristy, kteří projížděli v pátek mezi sedmou až sedmnáctou hodinou okolím Klánovického lesa a měli zapnuté palubní kamery, aby jí poskytli případné videozáznamy. „Veškeré informace k případu přijmou kolegové na telefonním čísle 731 553 135 nebo prostřednictvím mailu krpa.skpv.ook.podatelna@pcr.cz,“ uvedl o víkendu Rybanský.

Přírodní rezervace Klánovický les se nachází na východním okraji Prahy na území městských částí Klánovice, Horní Počernice a Újezd nad Lesy a zaujímá rozlohu přes 285 hektarů. V lese převládají dubové porosty, jsou v něm značené turistické cesty včetně cyklistických okruhů.

Není to poprvé, kdy se v lese vraždilo. V červnu 2014 tam Oldřich Konrád, který si vysloužil přezdívku „Klánovický vrah“, zastřelil amatérského hledače kovů. Myslel si, že jde po jeho skrýši, kde měl ukryté věci z krádeží v rodinných domech. Justice mu za vraždu a další skutky uložila výjimečný trest 25 let. V Klánovickém lese se také ukrýval David Lubina, když v roce 2005 na Karlově náměstí zastřelil střihače televize Nova Michala Velíška.