Kriminalisté dostali na objasnění dvojnásobné vraždy posily z prezidia, Klánovický les stále hlídají

Události: Vyšetřování dvojnásobné vraždy na okraji Prahy pokračuje (zdroj: ČT24)

Na objasnění smrti dospělého a dítěte v pražských Klánovicích z minulého týdne pracuje několik desítek kriminalistů, kteří byli posíleni o vyšetřovatele z policejního prezidia. Mimo jiné detailně vyhodnocují všechny zajištěné stopy, napsala v pondělí policie na síti X. Do Klánovic vyrazili hlídky i policisté na koních, v oblasti nadále zajišťují bezpečnost. Případ kriminalisté kvalifikovali jako dvojnásobnou vraždu, po pachateli i nadále pátrají. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že policie k objasnění případu nasadila „všechny možné páky a síly“.

Policisté nalezli v Klánovickém lese dva mrtvé, dospělého a malé dítě, v pátek odpoledne poté, co svědkyně kolem třetí hodiny odpoledne nahlásila, že slyšela střelbu. „Objasnění této dvojnásobné vraždy je naší prioritou. Na případu pracuje tým několika desítek těch nejzkušenějších kriminalistů, kteří byli posílení i o kolegy z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia,“ uvedla policie na síti X.

Doplnila, že nyní policisté mimo jiné „obsáhle a detailně“ vyhodnocují všechny zajištěné stopy, což je časově náročné. „Do Klánovic jsme vyslali policejní hlídky a kolegy na koních, kteří v rámci posíleného výkonu na oblast dohlíží a zajišťují tam bezpečnost,“ dodali policisté. V úterý se k nim mají připojit také strážníci na koních.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) po pondělní schůzce se zástupci policie ujistil, že kriminalisté dělají vše pro to, aby celou událost objasnili a případu věnují velkou pozornost. Stejně jako tomu, aby bylo v Klánovickém lese a jeho okolí bezpečno. „Vytěžování informací je samozřejmě velmi pracné a náročné. Musím konstatovat, že policie nasadila všechny možné páky a síly, které má. A to i na úkor další činnosti,“ zdůraznil. Bez shromáždění dostatečného objemu faktů je dle něj nemožné pohnout se dál.

Studio ČT24: Vyjádření primátora Svobody k dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese (zdroj: ČT24)

„Policejní síly v plné pohotovosti“

Doplnil, že v oblasti Klánovického lesa je nasazena „mimořádná síla policie“. „Občany Klánovic a okolí mohu ujistit, že policejní síly jsou v plné pohotovosti. To, co lze udělat, bylo pro ochranu obyvatel této oblasti ze sta procent uděláno,“ je přesvědčený Svoboda. Zároveň ale upozornil, že chození do hloubi lesa například v noci může být rizikové.

Les ovšem přístupný je, po páteční tragédii tam tak vznikla dvě pietní místa – jedno na jeho okraji, druhé přímo v místě, kde zhruba třicetiletý muž a jeho několikaměsíční dcera zemřeli. Na tragédii reagovala i klánovická škola. „V souvislosti s událostmi jsme posílili ranní dozor a nebudou probíhat školní aktivity v lese,“ informovala ředitelka Masarykovy základní školy Štěpánka Rajová.

Prosbu obyvatelům Klánovic adresovala starostka Alena Kolovrátková (nestr.). „Ráda bych požádala všechny naše spoluobčany, aby s ohledem na probíhající vyšetřování nepoužívali zábavní pyrotechniku na našem území. Může to znepokojit naše sousedy,“ upozornila.

Portál Blesk.cz v pondělí napsal, že kriminalisté mají k dispozici identikit podezřelého a mohlo by jít o cizince. Mluvčí pražské policie Jan Rybanský informace nepotvrdil s tím, že bylo o případu zveřejněno maximum možného.

Policie už v sobotu vyzvala motoristy, kteří projížděli v pátek mezi sedmou až sedmnáctou hodinou okolím Klánovického lesa a měli zapnuté palubní kamery, aby poskytli případné videozáznamy. „Veškeré informace k případu přijmou kolegové na telefonním čísle 731 553 135 nebo prostřednictvím mailu krpa.skpv.ook.podatelna@pcr.cz,“ řekl o víkendu Rybanský.