Letní semestr na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začne podle plánu, řekla děkanka

Vedení Univerzity Karlovy k bezpečnosti a harmonogramu na filozofické fakultě (zdroj: ČT24)

Letní semestr začne na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 19. února, tedy podle původního harmonogramu. Výuka se bude odehrávat i v budově, kde útočil střelec. Nicméně po celou dobu zůstane zavřené čtvrté patro budovy, které útok nejvíc poškodil. Děkanka fakulty Eva Lehečková předpokládá, že kvůli opravám bude v novém semestru menší část výuky probíhat on-line nebo v náhradních prostorách.

„Výuka bude rozložena do všech budov, které filozofická fakulta užívá, tedy včetně hlavní budovy Jana Palacha, a to postupně do prostor, které již budou procházet opravou,“ řekla Lehečková. Je možné, že v několika prvních týdnech semestru se kvůli opravám budou přednášky, které by měly být na hlavní budově, konat on-line, dodala. Čtvrté patro budovy bude pravděpodobně uzavřené celý letní semestr a otevře se až v příštím akademickém roce. Pro zaměstnance, kteří na tomto patře běžně učí, bude vedení fakulty hledat náhradní prostory.

Opravy podle děkanky vyžadují speciální přístup, budova je stará a má památkovou hodnotu. Fakulta byla v den tragické události podle Lehečkové v běžném provozu, vyučovalo se, zároveň se připravovaly různé předvánoční akce. V budově se v tu chvíli pohybovaly vyšší stovky lidí.

„Byl spuštěn proces přípravy zadávání oprav nutných a na to naváže proces přípravy na otevření budovy," popsala Lehečková. Přesný harmonogram zatím fakulta nemá. Přímo v budově se zatím zajišťují jen kritické agendy vybraných oddělení děkanátu, jedná se například o činnost správy budovy.

Zkouškové období bude ve standardní době, tak jak se plánovalo podle harmonogramu akademického roku, zároveň bude dobrovolné. Dobrovolnost zkoušek podle Lehečkové spočívá v tom, že si studenti mohou zkoušky rozložit, budou je tak moci skládat později. Nejedná se podle ní o rušení zkoušek, které jsou součástí akreditovaných programů. Zkoušky nakonec studenti budou muset splnit.

Fakulta podle děkanky uvažuje o posílení možnosti individuálních studijních plánů nebo o osvobození od poplatku za další studium těm, kterým by kvůli rozvolnění studijního plánu vznikla povinnost tento poplatek platit.

Studenti a zaměstnanci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy mají od čtvrtka znovu možnost si vyzvedávat věci, které kvůli prosincové střelbě zůstaly v budově na náměstí Jana Palacha. Připravené je pro ně výdejní místo v prostorách takzvaného UK Pointu v Celetné ulici, které bude fungovat během ledna každé úterý a čtvrtek. Většinu oblečení, batohů nebo elektroniky si ale lidé podle univerzity vyzvedli už v prosinci.

Bezpečnostní opatření na univerzitě

Poradce Univerzity Karlovy pro ochranu měkkých cílů Zdeněk Kalvach doporučil ohledně zajištění bezpečnosti na univerzitě spíše školení lidí pro krizové situace než stavění bariér u vstupů do jejích budov. Kalvach, který je autorem metodik ministerstva vnitra na danou problematiku, tvrdí, že podobné bariéry nejsou v okamžiku ohrožení vhodné. Vnímá jako přínosnější nácvik chování v rizikových situacích nebo třeba zavedení tísňových tlačítek v budově.

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková doplnila, že jednotlivá opatření budou do praxe zaváděna postupně během roku také s ohledem na různorodost budov, které škole patří.

Ze středečního setkání se zástupci České konference rektorů s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) vyplynulo, že vysoké školy po tragické události upraví svá bezpečnostní pravidla. Týkat se mohou například přinášení zavazadel do univerzitních budov. Vedení škol budou spolupracovat s krajskými policejními ředitelstvími. Podle Kalvacha je na místě prohlubování spolupráce s policií, ale například i fakultními nemocnicemi a dalšími univerzitami.

Střelba na pražské filozofické fakultě je nejtragičtějším podobným případem v historii České republiky. Pachatel na místě zabil třináct lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří těžce. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou.