Policie zveřejnila detaily událostí kolem střelby na filozofické fakultě

Tisková konference Policie ČR k vyšetřování tragické střelby v Praze (zdroj: ČT24)

Zástupci policie sdělili veřejnosti některé detaily ze zásahu proti střelci na filozofické fakultě v Praze. Popsali také, co jí předcházelo. Ředitel pražské policie Petr Matějček pak poděkoval psychologům i neziskovým organizacím za pomoc při intervenční práci.

Policie obdržela ve 12:26 hlášení od ženy, které kamarád zaslal sebevražednou sms zprávu a na volání nereaguje. Policisté podnikli patřičné kroky v řádu minut a následně zjistili, že podezřelý jede do Prahy. Později vyšlo najevo, že se přesunul veřejnou dopravou.

Ve 12:47 hlídka policie oznámila nalezení mrtvého muže v Hostouni na Kladensku. V následujících minutách policisté doplnili informaci, že v domě nalezli zařízení připomínající nástražný výbušný systém.

Středočeská policie v 13:27 vznesla požadavek, aby pražská policie provedla šetření na filozofické fakultě s upozorněním na možnost ozbrojeného podezřelého. Policie měla v tu chvíli poznatek, že by se podezřelý mohl nacházet v univerzitní budově v Celetné ulici. Evakuaci v daném domě policie začala v 14:22.

Zásah policie v budově univerzity

V 14:59 přišla od jednoho ze studentů univerzity informace o střelbě v budově FF UK na náměstí Jana Palacha. Hlídky policie byly na místě během pěti minut. „Okamžitě jak policisté přijeli k budově, tak si připravili balistickou ochranu, dlouhé zbraně a šli do zákroku,“ vysvětlil zástupce vedoucího pohotovostní motorizované jednotky Josef Jeřábek.

Taktika proti aktivnímu střelci, kterou policisté nasadili, je ve svém začátku založená na nekoordinovaném pohybu, aby se hlídky dostaly co nejrychleji do kontaktu s pachatelem. Cílem bylo ho eliminovat nebo upoutat jeho pozornost, aby se nezaměřoval na civilisty. 

Při vstupu do budovy FF UK policisté neslyšeli střelbu, takže museli pachatele aktivně vyhledávat. „Vidíte okamžitě nástup na místo,“ popsal Jeřábek video ze zásahu. „Nikdy v tom prostředí nebyli, musí se v něm zorientovat a najít útočníka,“ dodal.

On-line přenos

Střelba na univerzitě

  • Sobota 30. prosince 2023
  • 11:17

    Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že názory poslance SPD Jiřího Kobzy na střelbu na Univerzitě Karlově nejsou postojem hnutí. Kobza mimo jiné na Facebooku střelce označil za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“ a podivoval se nad tím, co se na fakultě učí. Vyjádření, které Kobza později smazal, kritizovala například Česká konference rektorů.

  • 10:56

    Policie se zabývá už téměř devadesáti případy schvalování střelby na Univerzitě Karlově nebo vyhrožování napodobením útoku. Většina se týká sociálních sítí.

  • Sobota 30. prosince 2023
    Pátek 29. prosince 2023
  • 21:54

    Na náměstí Jana Palacha v Praze se v lednu uskuteční Měsíc pro fakultu. Různé aktivity mají pomoci vyrovnat se s tragédií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Pachatel se pohyboval na ochozu filozofické fakulty, takže zákrok musel probíhat v budově i před ní. I přes nasazení značného počtu policistů došlo na ulicích ke zranění tří lidí. Policisté na náměstí Jana Palacha opětovali palbu krátkými zbraněmi a další příslušníci bezpečnostních sborů se přibližovali k vstupu na ochoz uvnitř budovy, pachatel se následně zastřelil zřejmě brokovnicí, vysvětlil ředitel Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Petr Matějček.

Vedoucí oddělení vražd pražské policie Aleš Strach uvedl, že pachatel legálně držel osm zbraní, dvě z nich byly dlouhé. Odmítl však komentovat, kolik zbraní měl u sebe v daný den. „Jsem přesvědčen o tom, že rychlý zákrok a příjezd policistů na místo zabránil dalšímu krveprolití a dalším obětem,“ dodal Matějček. 

Postup po eliminaci pachatele

Po eliminaci pachatele musela policie zajistit zraněným první pomoc a jejich transport do bezpečného prostoru, který mezitím policisté zajistili v přilehlé oblasti. Jeřábek vysvětlil, že následně muselo dojít k takzvané triáži, neboli třídění zraněných, aby se dostala pomoc k těm, kteří to nejvíce potřebují. Cílem bylo zraněné stabilizovat, aby je policisté mohli transportovat.

Samotnou budovu totiž policie v dané chvíli stále ještě vnímala jako nebezpečnou. Jakmile měla připravený bezpečný koridor, tak zahájila přenos zraněných k vozům záchranné služby. Ve chvíli, kdy se dostávali ven zranění, kteří potřebovali akutní pomoc, začalo postupné propátrání budovy.

Policisté evakuovali studenty, kteří se zabarikádovali v učebnách, přes bezpečný koridor na seřadiště v koncertní síni Rudolfinum. Před tím ještě provedli osobní prohlídky, aby vyloučili možnost, že se na seřadiště dostane ozbrojená osoba.

Celou noc probíhalo ztotožnění 14 obětí a 25 zraněných. „Z pohledu veřejnosti se mohlo zdát, že to bylo zdlouhavé, ale uvědomme si, že nemohu jako policista přijet za maminkou nebo tatínkem a říct neověřenou informaci,“ zdůraznil Matějček. Policie ukončila ohledání místa činu v pátek v 9 hodin a konstatovala počty obětí a zraněných.

Ředitel Matějček poděkoval psychologům a neziskovým organizacím, že pomáhají policii v intervenční práci. „Již tři policisté požádali o intervenční pomoc. Já jsem na místě byl. Zanechalo to ve mně velkou stopu. Mohu říct, že jsem tím otřesen, a to sloužím u policie čtyřicet let,“ zdůraznil.